- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Smör med rökt märg, potatissufflé och oxfilé + vintips
Smör med rökt märg, potatissufflé och oxfilé + vintips
Smör med rökt märg, potatissufflé och oxfilé + vintips
Det här smöret med rökt oxmärg är gudomligt gott. Ett lent smör med tydlig smak av märg och en mild rökt ton. Jag röker märgen i en vanlig kastrull men rökspån, enkelt och går snabbt. Passar utmärkt att servera till en bit kött, välj din favorit. I det här fallet var det oxfilé som fick steka tillsammans med smör, timjan och vitlök. En potatissufflé får rätten att lyfta tillsammans med en fräsch sallad.
Smör med rökt märg 4 port
50 g oxmärg
1 krm salt
2 msk rökspån
1 tsk vatten
100 g smör
½ kruka timjan
2 vitlöksklyftor, krossade
salt och svartpeppar
Oxmärg: Krydda märgen med salt. Lägg rökspånen i en kastrull. Droppa på vatten. Sätt kastrullen på plattan på högsta värme. Lägg märgen i en finmaskig sil och sätt den över kastrullen när det börjar ryka om spånen. Täck med aluminiumfolie. Låt röka ca 2 min på plattan. Ta kastrullen åt sidan och låt stå under folie ca 10 min. Låt kallna.
Smör: Bryn smöret tillsammans med timjan och vitlök. Slå det varma smöret över den rökta märgen i en skål. Vispa ihop smöret över isbad. Krydda med salt och svartpeppar.
Potatissufflé
7-8 potatisar av mjölig sort
2 msk smör + till formen
1 dl grädde
2 äggulor
2 äggvitor
salt och peppar
ev riven muskotnöt
Du behöver också:
en suffléform eller flera små
Värm ugnen till 200°. Skala potatisarna och dela i jämnstora bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Låt dem rinna av väl och pressa eller mosa dem. Skilj äggulorna från vitorna. Blanda moset med smör, grädde och äggulor. Krydda med salt, peppar och lite muskot. Smörj en suffléform eller flera små. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten med några stora tag. Häll smeten i formen, grädda i ugn i 30 minuter och servera genast.
Oxfilé
600 g oxfilé, i fyra bitar
olja
smör
färsk timjan
vitlök, krossad
salt
peppar
Salta köttet, Värm en stekpanna på hög värme med olja i. Bryn köttbitarna runt om. Sänk värmen och gå i med en stor klick smör, timjan och vitlök. Ser tabell för önskad innertemperatur. Krydda med svartpeppar strax före servering.
Servera köttet med det rökta smöret, potatissufflén och en god sallad.
Fredrik Schelin tipsar