Klassiska viner i höstmörkret 

Vad är klassiska viner för dig? En sval Bourgogne till en mustig boeuf bourguignon? Eller kanske en hederlig Bordeaux till biff och bea. För mig är det absolut gamla vinvärlden - häng med och smaka på tre viner från Bordeaux, Rioja och Toscana.

Klassiska viner

Att upptäcka och smaka på nyheter är otroligt kul – det är en av de stora drivkrafterna i vinvärlden. Den står aldrig stilla. Varje dag i vinbranchen är en överraskning och inte minst en utmaning. Nya distrikt skapas, gamla druvor återuppväcks, vinhus säljs och vinmakare byter chateau eller inriktning. Det är inte alltid lätt att hänga med i alla (vin)vändningar. Och vill man vara lite hipp och cool, ska man helst ha koll på alla nygamla sätt att göra vin på och älska alla typer av viner, vare sig de är orangea, grumliga eller bara udda. 

Missförstå mig rätt – det är roligt att det rör på sig. Det måste röra på sig, annars tappar vinet en del av sin tjusning. Men det är också lika härligt att komma hem till det trygga, välbekanta och bara direkt goda. Till viner som är omfamnande och tidlösa. För man kan faktiskt inte gilla allt. 

Jag gillar klassiska viner samtidigt som jag är nyfiken på nya smaker, precis som det jag skrev om i artikeln Upptäcksfärd på Bolis. Vinet tar med oss på en resa, med ständiga avgångar där resebyrån alltid är öppen, 24/7. 

Idag öppnar vi tre klassiker till hösten. Till mörkret, maten, vännerna och till dig. 

 

Annons:

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2015, nr 95680. 199 kr. 8000 flaskor lanserades den 5/10.

Läskande, charmigt och mycket inbjudande. Njut av den intensiva körsbärsfrukten, tranbären, strukturen och mineraliteten. Håller för flera års lagring, men inte i mitt hushåll. Innehållet består av 90 % sangiovese och resterande delar merlot, canaiolo och malvasia nera.

Matchas bäst med något italiano på tallriken – en bolognese som har puttrat i ofantligt många timmar. Eller en risotto med tryffel, om man nu har någon sådan liggande hemma. Lammlägg med smörad tagliatelle kommer också gå ner. Precis som vinet. Drick i höst eller spara i flera år.

Ett tips för att hålla isär alla vinerna från Poliziano är att kika på etiketten. Denna är varianten med svart etikett. Om du gillar producenten är det vara att botanisera vidare på Systembolaget. Där finns det flertalet viner att slå till på från pålitliga Poliziano.

Cune Imperial Gran Reserva 2011, nr 95357. 329 kr. 2400 flaskor lanserades 18/5.

Älskande Rioja. Du står dig än. Så länge du inte tippar över med faten fyllda av för mycket dillsmakande kräftspad så är jag nöjd. Cune håller sig på rätt sida av det klassiska. Old school – med inte old. Inte ett dugg. Detta är livligt, vitalt och friskt. Körsbär, plommon och hallon mixade med örter, tobak och en hint av fat fyller ut glaset. Ett utmärkt höstvin till allt som har med lamm att göra. Innehåll: tempranillo 85%, graciano 10% och mazuelo 5%

Cune, vars förkortning står för Compania Vinicola Del Norte Espania grundades 1879 i Haro i Rioja. Det är regionens näst äldsta vinhus (efter Marques de Riscal). Namnet Cune kom till av den enkla anledningen att Compania Vinicola Del Norte Espania var både för långt och svårt att uttala. Tackar för det. Vinerna Imperal Reserva och Gran Reserva görs bara under de bästa åren och kommer från utvalda vingårdar.

Cune äger även egen så kallad chateau; Viñedos del Contino. Gården ligger i delen som kallas Rioja Alavesa. Här förfogar de över 62 hektar, som växer i anslutning till vineriet.

Chateau Bernadotte 2010, nr 79193. 325 kr. Beställning.

Bordeaux, fortfarande lika hederligt men lite svårt att hävda sig i uppsjön av hypade och mer moderna viner. Men ack vad gott det är! Tanninerna är silkiga. Tonerna av ceder, tobaksblad och blyerts bidrar med fin struktur. Den djupa frukten som består av cassis och plommon gör vinet ännu mer inbjudande. En Bordeaux att njuta av redan idag med balans mellan frukt och fat. Inget att vänta in. En höstkompis till hemgjord hamburgare på högrev med en krämig coleslaw och rostad vitlökspotatis. Innehåll: cabernet sauvignon 51 %, merlot 48 % och en droppe petit verdot.

Bernadotte klingar svenskt och visst finns här en viss anknytning. Slottet fick sitt namn efter Jean-Baptiste Bernadotte, som var kung över Sverige och Norge 1818. Idag ägs och drivs det av Madame May-Eliane från Chateau Pichon Longevuille.

Läs mer

Fler artiklar