- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Ikonvinerna under julgranen
Ikonvinerna under julgranen

Ikonvinerna under julgranen
I’m dreaming of a white Christmas…
I all ära. Mina drömmar är istället röda. Röda som i rödvin. Vin som i finvin. Finvin för att 2020 är året som går i undantagens fotspår. Ett år där vi behöver unna oss något extra. Lyxa till det då alla planer gick i stöpet. Med en bättre julklapp till dig själv eller till din käraste.
Nu finns det faktiskt ett litet gäng ikoner på hyllorna. Men bara under begränsad tid. Och i ett begränsat antal flaskor. Så vad säger ni, ska vi slå till? Det är ju trots allt jul.
Ikonvinerna under julgranen
TENUTA SAN GUIDO
Ett av vinvärldens största ikoner, född 1968 i Bolgheri, Toscana. Årgången – som lanserades 1971 – satte egendomen på vinkartan och samtidigt ritade om den. Samt formade uttrycket Supertuscan. Innan dess producerades vinet enbart för eget bruk. Egendomen skapades av adelsmannen Mario Incisa della Rocchetta, vars dröm var att göra ett vin i Bordeaux-stil. Fast i Toscana. Sticklingar av franska vinstockar planterades på gården och det var startskottet på vad som idag är ett av världens främsta viner; Sassicaia. Blenden bestod, och består än idag, av 85 procent cabernet sauvignon – Marios favoritdruva – och resterande cabernet franc. Ett vinnande recept som bidrog till att Sassicaia till och med fick ett eget DOC – Denominazione di Origine Controllata – år 1994.
Idag uppgår San Guido av nittio hektar vingårdar, där hela 75 hektar är dedikerade till Sassicaia. Allt uppdelat i över 80 odlingsplotter. Fast det är mer än en vingård. Det är snarare en nationalpark om 3000 hektar, medkog, blomsterängar, veteodlingar, olivträd med mera. För Sassicaia lämnas inget till slumpen. Varenda klase vägs (!) och urvalet är bland det mesta strikta i branschen. Men så blir det rätt gott också.
Sassicaia 2017, nr 91214. 1749 kr. 1200 flaskor lanserades 15/12.
Precision. Skärpa. Allt på plats redan, trots den varma årgången. Inget som märks i Sassicaia. Skörden blev mindre fast kvalitén är top notch. Ett vin som vibrerar av cassis, syrliga körsbär, plommon, vilda italienska örter, mäktiga mineraler och balsamiska toner av fikon, nyvässad blyertspenna och aromatisk ceder. Djupt och ljuvligt. Fat? Det har aldrig varit ett problem för San Guido, trots att man använder sig av både nya och gamla barriquer. Bara naturlig jäst, ingen filtrering. Detta är vinperfektion. Det må kosta – och det smakar därefter.
Ikonvinerna under julgranen
BODEGAS VEGA SICILIA
Vega Sicilia kanske inte behöver någon närmare beskrivning. Ett tungt vinnamn med lång historia, grundad 1864 i Valladolid i Ribera del Duero. Bakom egendomen stod Eloy Lecanda y Chaves i. Även här var det internationella druvor som gjorde att bodegan fick stor uppmärksamhet. Eloy planterade först klassiska druvor från Bordeaux och de får fortfarande vara med i vinerna – tillsammans med områdets stora druva tempranillo.
Nästa milstolpe kom år 2004, då Vega Sicilia startade ett samarbete med franska Compagnie Vinicole Barón Edmond de Rothschild. Tillsammans producerar de vinerna Macán Classico och Macán i Rioja Alta: men det är en helt annan historia.
Vinet Unico är toppen av berget, med en prisbild på 3250 kronor. Åtminstone årgång 2010 som ligger i beställningssortimentet för närvarande. Vi sparar lite och håller oss till Valbuena som lanserades nu i veckan istället.
Vega Sicilia Valbuena 2015, nr 95161. 1250 kr. 800 flaskor lanserades 15/12.
Här finns något stort. Och ungt. Syror, mineraler, lyster, stadiga tanniner, snygga fat, fikon, balsamico och mörk mullrande tempranillo-frukt. För att hålla kvar lite av traditionen med Bordeauxdruvorna i blenden, adderar man fem procent merlot i vinet. Vinet har lagring på ekfat, där cirka 80 var nya. Merparten av faten är franska men en liten del amerikanska får vara med på ett hörn.
Ikonvinerna under julgranen
ORNELLAIA
Egendomen Ornellaia är i viss mån en yngling, åtminstone i detta historia sällskap. Startskottet gick 1981 och platsen var Bolgheri. Tack vare sin terroir och många lyckade föregångare var det återigen Bordeaux-druvorna som fick styra i vingårdarna. Första årgången av Ornellaia lanserades 1985 och innehöll övervägande cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot. All frukt handskördas, vinifieras och lagras separat. Precis som man gjort sedan starten. Varje årgång ska tala enligt gårdens filosofi. Varm, kall, regnig eller torr. Idag är Ornellaia en nutida klassiker och inte minst en viktig del av gänget Supertucans. Stilmässigt är vinet ofta mer kraftfullt än till exempel Sassicaia.
Ornellaia Solare 2017, nr 92304. 1899 kr. Lanserades den 17/11. Finns kvar i ett 20-tal butiker.
Solare – sol – fick ge namn är denna stekheta årgång. Det är passande, även om vinet bibehållit sin frukt, balans och storhet. För stort är det. Precis som Ornellaia ska vara. Med en blend på 56% cabernet sauvignon, 25% merlot 10% petit verdot och 9% cabernet franc så blir det fylligt. Och ack så gott. Första intrycket säger knapriga röda bär som cassis, körsbär och örter. Nästa säger mineraler, struktur, ett vackert tanninbett, grafit och blyerts. Ett långt liv i faggorna.