Vega Sicilia – ett av Spaniens stora ikonviner

Allt började 1864. Eloy Lecanda var en spansk vinmakare, som arbetat en tid i Bordeaux. Han tog med sig både inspiration och druvor tillbaka till sitt hemland.
Vega Sicilia – ett av Spaniens stora ikonviner

Vega Sicilia – ett av Spaniens stora ikonviner

Han planterade dessa på sin vingård i Ribera del Duero, mitt bland tempranillostockar. Druvor som cabernet sauvignon, malbec och merlot var ovanligt på den tiden i Ribera, vilket det är än idag. Fast hos Vega Sicilia står man fortfarande kvar vid detta tänk, med med än 40 % planterade Bordeauxdruvor. Många är dessutom väldigt gamla, 100 år och uppåt.

Vega Sicilia är också kända för att de håller länge på sina viner. Är det inte bra nog, släpps det inte förrän det är i den fasen som producenten vill ha det. Vanligtvis har Vega inte öppet för besökare, som många andra i regionen. Fast tack vare en vinresa med Riberas vinkonsulat, fick min grupp och jag komma dit på en rundtur. När de väl öppnar upp sin dörrar för journalister och sommelier, då visar de allt. Jag menar allt. Vi fick se hur korgarna ser ut som plockar druvorna i, vi fick se kartor över alla vinplotter, exakt var druvorna kommer in, var de pressas m.m… Vi fick så vi teg. Men vi fick tack och lov prova vin också.

Unico är Vegas absoluta toppvin. En Gran Reserva, som vanligtvis släpps 10 år efter skörden. Innehåll: runt 80 % tempranillo och 20 % cabernet sauvignon, delvis från de gamla stockarna. Årgång 2003 ligger i BS (ej provat. Pris? 2152 kr. Dyrt, precis som ett ikonvin ska vara.

Nästa steg är Valbuena 5°, vilket syftar på vinets lagringstid. 5° är alltid en blend som skiftar från år till år, på tempranillo (som utgör den största delen), merlot och cabernet sauvignon. 2007 ligger i BS (nr 72985) och kostar 1052 kr. Det är silkigt och elegant, med fina mineraltoner och drag av plommon, granatäpplen, jordgubbar, torkade frukter och örter.

1997 ville man expandera företaget. Regionen Toro var på den tiden fortfarande rustikt och lite gammeldags. En utmaning som passade Vega Sicilia perfekt. Fokus var att göra ett Toro-vin med mer frukt och tillgänglighet. Idag gör man ett vin från Toro från en vingård. Vingården är en utmaning i sig, med en jordmån av lera och stora stenar högst upp. Vinet heter Pintia (2009 nr 79728. 361 kr). Det är torrt och stramt, packat med massiv frukt och smaker av svarta körsbär, svarta oliver, vinbär och fatkryddor. Jag ser plötsligt en långkokt oxkind framför mig.

Nästa projekt för Vega Sicilia, var på hemmaplan. Tanken var att göra ett mer modernt vin i Vega Sicilias anda. Inte ett andravin, utan ett vin som står på egna ben. Alion grundades 1992 är klassisk i stilen, men ändå mer modern än Vega. Vinet får jäsa på stora franska fat och därefter lagras på 100 % franska fat. Flera årgångar Alion ligger i BS. 2011 är elegant, torrt, stramt och har lång eftersmak. Mineraldrivet och fräscht med drag av torkad frukt, granatäpplen och lite fatkryddor. Lagra gärna och servera till lamm om några år.

Macán är Vega Sicilias senaste vingård, ett samarbete med Benjamin Rotschild. Vingården ligger i San Vincente de la Sonsierra i Rioja. Här produceras två viner, Macán Clásico och Macán. Både dessa lanseras i BS i mars. Clásico 2010 kommer ligga på 289 kr. Ett vin gjort på 100 % tempranillo som legat 15 på franska fat. Stilen är modern, men balanserad. Tanninerna är sandiga, syran frisk och frukten består av plommon, svarta vinbär och mosade skogsbär. Macán 2010 lanseras också i BS i mars och priset landar på 469 kr. Samma innehåll, men bjuder på lite mer struktur och mineralitet. Här finns också fina lakritstoner och tätare frukt.

Grupo Vega-Sicilia äger även den ungerska vinfirman Oremus, som producerar både söta (Tokajer) och torra viner på de inhemska druvorna.

Importör är Janake Winegroup