Husmanskost och vin

Comfort food. Soul food. Eller på ren svenska; husmanskost. Kär mat har många namn. Rejäl hemlagad mat när den är som bäst helt enkelt. 

Vad tänker du på när du hör ordet husmanskost? Är det köttbullarna som rullar fram eller kokt torsk med äggsås? Kanske kåldolmar eller rimmad lax med dillstuvad potatis? Ärtsoppa på torsdag. Eller vill du hellre ha något mer stadigt som stekt fläsk med löksås? Fläsket går utmärkt att kombinera med klassikern raggmunk också. En måltid som man står sig på. 

Att ”stå sig” är något som är synonymt med husmanskost. Det är sällan hälsomat, men ack så bra det är för själen. Det är mat som lagats med kärlek, tid och stor omsorg. Och icke att förglömma; smör. Ingredienserna i vår svenska husmanskost är traditionella och följer ofta säsongen. Man har helt enkelt lagat mat på de råvaror som funnits till hands.

 

Annons:

Idag influeras vi av andra länder och trender och har i viss mån glömt bort hur gott det faktiskt är med vår hederliga, genuina mat.

Men misströsta icke. Det finns flertalet krogar som står på sig. Här är tips på några klassiska restauranger i vår huvudstad som serverar otrendig och genuin svensk mat. Lagad med kärlek, tid och mycket smör. Tre viktiga ingredienser.

http://www.restaurangtradition.se

http://www.kvarnen.com

http://www.pelikan.se

http://www.tennstopet.se

https://operakallaren.se/restaurang/bakfickan

 

Vill du hellre laga din favoriträtt själv och matcha med ett gott vin? Då har vi tipsen nedan.

Rimmad eller gravad lax med dillstuvad potatis

En av mina favoriträtter, som blir ännu bättre med ett glas vitt. Eller två. Här hittar vi syra, tack vare citronen som hör till och även en del fett från fisken och potatisen.

Två kompisar till ett vitt vin som har både syra och kropp. Jag tänker direkt riesling, gärna från en varmare region i Tyskland eller den något elegantare årgången som 2016 till exempel.

I glaset: Weingut Leitz Berg Kaisersteinfels Terrassen 2016, nr 92046. 289 kr. 1440 flaskor lanserades den 16 mars.

Rheingau är Tysklands svalaste region, men årgång 2016 är ovanligt intensiv och djup. Och framför allt väldigt god på direkten. Vingården Kaisersteinfels är brant och är planterad med många gamla stockar. Det känns i glaset, som är fyllt till bredden av stensälta, fyllig gul frukt och rök i eftersmaken.

Köttbullar med potatismos och lingon

Finns det någon annan rätt som känns mer hemlagad och trygg än köttbullar? Den kommer inte ensam. Bästa sällskapet är fluffigt potatismos och rårörda lingon. Eventuellt lite sky eller sås, men det brukar inte behövas. Vi sköljer ner bullarna med ett glas rött istället, något med bra frukt och syra för att möta upp lingonen som helst inte får vara för sockrade. Varför inte en pinot noir?

Hinner du inte trilla bullarna själv, gå in på Meatballs och köp färdiga där.

http://www.meatball.se/sv-se

I glaset: Ojai Santa Barbara County Pinot Noir 2015, nr 5497. 299 kr. FS

Något så unikt som en pinot noir av bättre snitt från sunny California i fast sortiment. Ojai är en klassisk firma i Santa Barbara, grundad i början på 1980-talet. Vinstilen är syradriven och har blivit mer och mer förfinad under åren.

Servera källarsval i en stor kupa och njut av mogna jordgubbar, söta bär och friska kryddor. Denna finfina butelj hittar ni i över 80 butiker.

Wallenbergare med potatispuré, ärtor och skirat smör

Wallenbergare är lite som köttbullar fast på steroider. Extra allt liksom. Grädde och ägg i smeten, som ska vara gjord på kalvfärs. Krämig potatispuré med lika mycket smör som potatis. Krispiga små ärtor som badar i skirat smör. En rätt som är mer nyttig för själen än för midjemåttet. En vällagad Wallenbergare är en riktig delikatess.

Då kan vi inte dricka vad som helt till. En sval och elegant pinot noir skulle absolut sitta fint, men jag ser gärna en fyllig och smakrik chardonnay istället. En chardonnay med adress Nya Världen, där frukten har mognat i solen och utvecklat smaker av gula stenfrukter och från faten har vinet fått extra skjuts och rondör.

I glaset: Long Meadow Ranch Farmstead Chardonnay 2016, nr 90389. 199 kr. 1800 flaskor släpptes den 16 februari.

Bra chardonnay från Kalifornien är lätt att hitta, om man vill betala mycket vill säga. Farmstead är däremot ordentlig prispressad och smakar mer än 199 kronor. Krämigt, runt, fint rostade fat, vit persika och mineraler; det låter väl inte så pjåkigt?

Läs mer

Fler artiklar