Svenska flaggan
Etna
Skriven av Sofia Ander

Heta Etna

DinVinguide.se gillar Etna. Läs min kollega Magnus artikel så förstår ni också kärleken till lavan, vinerna och områdets unika terroir. Efter vårt möte med vinfirman Benanti växte kärleken ännu mer. 

Heta Etna

Etna är fortfarande en aktiv vulkan. Full av liv, rök och lava. Under min första resa på Sicilien spenderades en del av semestern i Taormina. Ett populärt resmål tack vare sina kulturella minnesmärken och närheten till havet. Staden ligger nordost om Parco dell’Etna, nationalparken där vulkanen blickar ut över kusten. Se till att hitta en trevlig uteservering i Taormina så kan du överblicka det vackra Taormina. Det gjorde jag under resan för några år sedan. Som på beställning fick den en utbrott – bara ett litet. Det var som om den ville visa upp sig. Visa att den är full av liv. Precis som vinfirmorna och utvecklingen på Etna. Under vårt möte med Salvino Benanti från vinfirman Benanti fick vi ta del av framtiden för området. 

Som de flesta vinregioner styrs Etna av ett konsortium, eller consorzio som det heter på italienska. Konsortiet sätter upp lagar och regler kring vinmakning, vilka druvor som får användas – hur fördelningen av druvorna ser ut i vinet, lagring med mera. Följer man inte reglerna, eller vill göra vin på ett annat vis – kan man helt enkelt inte vara en del av konsortiet. 

Salvino berättade att det rör på sig inom konsortiet på Etna. Det är inte enbart lavan som har energi. Tanken är att satsa på marknadsföring, att synas och höras mer och framför allt nå ut till vinskribenter och importörer genom resor, vinprovningar och mässor bland annat. 

Etnas viner må vara omtyckta och välkända i vissa kretsar men det finns fortfarande mycket att göra. Många stora vinproducenter har dessutom börjat söka sig till Etna. Gaja från Piemonte inledde ett samarbete med Etna-producenten Graci för några år sedan. Frukten av deras samarbete kommer vi snart få se och smaka på. 

– Finns det en risk för en högre prisbild när producenter som Gaja kommer till regionen, undrar vi?

– Ja, deras viner som precis lanserats ligger redan högre än många andras, berättar Salvino. Och i framtiden kommer vi även få se vinerna från Borgogno (ännu en välkänd producent i Piemonte) som har sökt sig hit i samklang med Etna-produceten Tornatore. Borgogno drivs förövrigt av familjen Farinetti som äger matkedjan Eataly.  Donnafugata som ligger på Siciliens västkust har också etablerat sig på de svarta jordarna. Även Planeta är med i lavaleken sedan cirka 10 år tillbaka. Cusumano, vilken är en av de större producenterna på Etna, vill inte vara utanför. Ni hittar deras viner under namnet Alta Mora. 

 

Bild från DinVinGuide

Ett ordentligt utbrott är alltså nära. Plötsligt vill alla vara på Etna. Vi får hoppas på att inte priserna flyter lika snabbt som lavan. Fördelen med denna snabba utveckling är att det sätter fart på konsortiet. Tittar ni in på deras hemsida möts ni av en post-it-lapp som säger att man jobbar på något alldeles extra.

http://www.etnadoc.com

Salvino berättar att en ny vinkarta för regionen är på gång. Likt Bourgogne och många andra vinområden vill man gå in mer på detaljnivå och dela upp regionen efter mindre distrikt och specifika vingårdar. Ordet Contrada som vi ser på många viner från Etna betyder just mindre plott/vingård. I dagsläget är det framför allt norra delarna av Etna som är planterade med vinrankor. Benanti som äger vingårdar även i de sydöstra delarna ser stora skillnader i klimat och höjd inom distriktet och därmed stilen på vinerna.

I väntan på att Consorzio di Tutela dei Vini Etna D.O.C tar bort sin post-it-lapp på hemsidan, tycker jag vi dricker lite vin. Än så länge har vinerna från Etna en attraktiv prisbild och smaken, ja den är unik och oerhört god.

Drick Benanti så klart – jag kan rekommendera dem lika mycket som Magnus. Är Etna nytt för dig? Börja din resa med ett klassiskt rött och ett vitt.

 

Bild från DinVinGuide

Etna Rosso Tornatore 2016, nr 76187. 169 kr. BS

Som en rökig och sval vårvind fylld med krossade röda bär, anis och söta tanniner med attityd i eftersmaken.

Bild från Dinvinguide

Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco 2017, nr 96337. 1080 flaskor lanserades den 18/1.

Stenrök, saltstänkta mineraler och krispiga frukter som apelsin och gula plommon toppat med rostade nötter. Strålande.

Bild från Dinvinguide

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer