Svenska flaggan
Fyll på vinkällaren med röda lagringsviner - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Fyll på vinkällaren med röda lagringsviner

DinVinguide.se har nyligen gått igenom några olika vita viner, som vinner på att lagras. Nu har turen kommit till rött vin. Rött med tanniner, struktur och ett långt liv. Men inte din vanliga Barolo och Bordeaux.

Bild från DinVinGuide

Det är mitt i sommaren och varför ska vi ens fundera över röda krutpaket som ska lagras? Jo, just för att vi har tid. Systembolaget har bara en lansering i juli, men har så klart öppet som vanligt. Det har näthandlarna med, samtidigt som du har semester och kan styra dina dagar precis som du vill. Så varför inte passa på att fylla vinkällaren eller vinkylen med några långlivade flaskor?

Många viner som släpps idag är redan drickfärdiga. Det finns dock några druvor, som måste lagras. Med betoning på måste. Såvida du inte vill att tungan ska fastna i gommen förstås. Jag har inget emot tanniner, tvärtom. Jag älskar viner med struktur, strävhet och syra. Fast jag älskar vinerna nedan ännu mer, när de har fått några år på nacken. Det behövs.

Tannat både låter och smakar mycket. Man nästan förstår hur sträv den faktiskt är. Tanniner, mörk och mullig frukt och hög alkoholhalt är typiskt för tannat. Den odlas främst i Madiran i sydvästra Frankrike. Här har Alain Brumont tagit tannat under sina vingar och lyckats tygla den. Fast den behöver fortfarande tålamod. Ge den det, så blir vinerna från Brumont en maffig och stor vinupplevelse. Fina och något snällare exempel på tannat, odlas med framgång i framför allt Uruguay. 

KÖPTIPS: Château Montus Cuvée Prestige 2012, nr 95069. 395 kr. Litet släpp 5/2. 

100 % tannat och 15 % alkohol. Då förstår vem som helst att det är ett fullblod vi att göra med. Det är stramt, fokuserat och strävt. Kryddigt och mustigt med djupa aromer av mörk bitter choklad och körsbär. Jag skulle lagra det 10 år, till att börja med.

Ett till vin från Brumont, släpptes i samma veva.

Chateau Montus 2012, nr 95068. 215 kr.

Här har tannat ”mjukats” upp av cabermet sauvignon och cabernet franc. Ett stadigt vin med mycket av kraft. Den höga syran ger Montus både fräschör och en läskande bärighet. Lagring är däremot en order.

brumontmontus

 

Bild från DinVinGuide

Sagrantino heter Umbriens stolthet. Ett vin som förr i tiden gjordes som en passito, alltså ett sött vin på torkade druvor. Det finns lite passito kvar här och var, men tiderna ändras och vinkulturen också. Idag är det helt torra och inte minst sträva viner på sagrantino som satt den italienska regionen Umbrien på kartan. Jag har besökt Umbrien vid två tillfällen och har blivit charmad av denna lite bångstyriga och ytterst personliga druva. Den är komplex och fullmatad med röda syrliga bär, friska örter och energiska syror. 

KÖPTIPS: Scacciadiavoli Montefalco Sagrantino 2008, nr 73736. 299 kr st, säljs i kolli om 6 flaskor. 

Scacciadiavoli 2008 har redan fått några års lagring och går alldeles utmärkt att dricka idag. Vi får helt enkelt tänka till på vad som ska landa på tallriken. Långkok, gärna på högrev eller vildsvin. Krämig ragu till tagliatelle. All typ av grillat mörkt kött med örtsmör. Mat med mycket smak alltså. Precis som vinet. Det bästa av allt är att vinet säljs lådvis. Sex underbara flaskor som du kan följa under årens lopp. Korka upp en om året och häng med på sagrantinos häftiga utveckling.

Scacciadiavoli

Aglianico är en annan italiensk ögonsten. Går man under namnet Söderns Barolo så tilldelas man många kära namn. Den har allså likheter med nebbiolo. Som friskheten och tanninerna. Örterna och nyponen. De röda bären och lagringskapaciteten. Men där slutar likheterna. Aglianico odlas främst i södra Italien. Regionerna Kampanien och Basilicata har tagit väl hand om den. Här får druvan växa upp på vulkaniska jordar och utveckla sina mineraler och rökiga smaker av körsbär, plommon och torkade örter. Lika rustik som elegant. 

KÖPTIPS: Mastroberardino Radici Taurasi 2010, nr 76356. 299 kr st, säljs i kolli om 6 flaskor.

Ett till lådvin! Här för du dessutom den populära trälådan på köpet. Perfekt att förvara vinöppnare och dylikt i. Men det är trots allt innehållet som är det intressanta. Vinerna från Mastroberardino är mer än intressanta. De är magiska. Vingården grundades redan på 1700-talet av Pietro di Mastro Berardino. Fokus har alltid legat på de inhemska druvorna som aglianico, piedirossi, fiano och greco di tufo. Det är genomgående mycket hög och jämn kvalité. Spara detta vin i åtminstone två-tre år. Eller varför inte 15? Det fixar en av Italiens främsta druvor.

Mastroberardino

Titta även in hos Winefinder.se, som har några viner från Basilicata och Kampanien bland annat.

Gute-weine.de är en annan duktig näthandlare med ett brett sortiment. Här finns viner från i stort sett hela Italien samt Madiran.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer