Fira Valentin med vin och film – Alla hjärtans dag

Det är nedräkning till Alla hjärtans dag, eller Valentindagen som den också kallas. Bara en vecka kvar - du har väl planerat in i detalj för din käresta? Om inte, så har DinVinguide.se tipsen på hur du kan fira din hjärtevän. 

Alla hjärtans dag

Rosa bubblor, choklad, geléhjärtan, en romantiskt måltid med tända ljus och kanske en röd ros eller två. Det är klassiska inslag på Valentindagen. Inte bara klassiska, de är måsten också. Bubblorna lämnar jag till min kollega Fredrik Schelin, han kan det där. Han har ju till och med skrivit en bok om bubblor. 

Jag läser gärna böcker, men den bästa avkopplingen är en film. Och visst är de flesta av oss, innerst inne, riktiga suckers för romantiska filmer? Erkänn.

Film går alldeles utmärkt att matcha med ett schysst vin. Här behöver du inte ta hänsyn till syra, fett och sånt som finns i en maträtt. Är det en bitter film – kör på ett bittert vin. Smörig film = smörigt vin. Fast nu är det romantik och kärlek som gäller. Så drick gott på Alla hjärtans dag och omge dig med den eller dom du tycker allra mest om. 

 

Annons:

Nothing Hill

Julia Robert och Hugh Grant bland mysiga smågator i London. Vad kan gå fel? Lite går fel i filmen, men allt slutar lyckligt – som en romantiskt film ska göra.

Vinet: Hambledon Premiere Cuvée, nr 90398. 549 kr. 600 flaskor släpptes 16/11.

Klart vi dricker brittiska bubblor till Nothing Hill, what else? Lika elegant och krispigt som den finaste Oxford-engelskan. Och lika torrt som brittisk humor när den är som bäst.

Vill du äta något till rekommenderas salt & vinegar chips. Very British indeed.

Adam & Eva

Svensk filmklassiker som kan ses om och om igen. Kärlek, otrohet, IKEA, sommar, sol. Svennigt helt enkelt. Och vinet? Svenskt så klart! Prova nyheten Inkognito Vingården i Klagshamn (nr 99217. 259 kr. 2400 flaskor släpptes den 1 februari.)

Adam och Eva borde varvat ner med ett glas solaris då och då i filmen. Uppiggande syror, renande mineraler och mängder med krispig citrus kan behövas i en relation. På tallriken ser vi gärna något hederligt svenskt, som gravad lax med dillstuvad potatis. Nu blev jag hungrig…

Il Postino – Postiljonen

Lika varm och hjärtskärande idag som när den släpptes för nästan 25 år sedan. Huvudrollsinnehavaren kämpade in i det sista med att göra klart filmen, trots sitt dåliga hjärta. Massimo Troisi avled 12 timmar efter att den sista scenen spelats in…

Il Postino spelades in på ön Procida utanför Neapels kust och de Eoliska öarna nära Sicilien. Postmannen förälskar sig i byns vackra kvinna och lyckas vinna hennes hjärta genom hemsnickrade dikter. Som en hyllning till Italien och en hyllning till Massimos kärlek till filmen, dricker vi något från vulkaniska jordar. Ett utbrott av tårar är nära.

I Kampanien, där Neapel är huvudstad, hittar vi Core Montevetrano 2014 (nr 74307. 199 kr)

Mörkt och mulligt med körsbär, örter och tanniner, Avnjutes bäst till en pasta med köttbullar á la Lady och Lufsen. Flaskan har till och med ett hjärta på etiketten…

Allt med Almodovar

Hjärta, smärta, galenskap, besatthet och lust. Så kan man sammanfatta den spanske regissörens filmer. Inget för alla – precis som många viner. Du kan inte gilla allt. Men ska man se en av Almodovars filmer bör man ha ett rejält rött att hålla i handen. Spanskt så klart och inte din vanliga Rioja. Prova en svalodlad och modern garnacha, med attityd.

Jimenez-Landi El Corralón 2017, nr 95367. 159 kr. 2400 flaskor släpptes den 1/2.

Vilda bär, solmogna jordgubbar, örter och ett fint tanninbett vilar i denna spännande spanjor. Lagra eller drick till paella. Ursprung är La Mancha, Almodovars hemtrakter.

Sleepless in Seattle

Meg Ryan och Tom Hanks i samma film. Då vet vi att det är rätt kategori. Ingen action eller rysare här inte. Många romantiska filmer utspelar sig i glamorösa Hollywood, på en exotisk ö eller i New Yorks stämningsfulla kvarter. Här befinner vi oss plötsligt i Seattle i Washington State. Hörde jag Charles Smith?

Klart vi dricker ett vin från självaste Charles. Varför inte Substance Cabernet Sauvignon 2016 (nr 74083, 179 kr)? Vi sköljer ner den till en god och glad köttbit med bea och pommes. Efter en sån måltid kommer ingen vara sleepless.

Romeo & Juliet

Romeo och Julia. Och Verona. Behöver man säga så mycket mer? Romantiskt men ack så sorgligt. Dränk sorgerna med en Amarone, det kända vinet från Valpolciella utanför Verona. Amarone låter ju nästan som amore…

Bertani Amarone Valpantena 2014 (79552, 369 kr) är stort, djupt och lagringsdugligt. Tanken är ju att din kärlek ska vara längre än paret ovan.

Läs mer

Fler artiklar