Svenska flaggan
Chiavennasca - nebbiolo i Lombardiet - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Chiavennasca – nebbiolo i Lombardiet

Längst norrut i Italien, ligger Lombardiet. Landets modemecka med staden Milano. Västerut hittar vi Piemonte, en av landets främsta vinregioner med den ädla druvan nebbiolo. Lombardiet kan stoltsera med sin egen variant, som går under namnet chiavennasca.

Chiavennasca, som uttalas ungefär kivenaska – är en klon av nebbiolo. Namnet har den fått från staden Chiavenna som ligger i provinsen Sondria i Lombardiet. Klimatet är lite mildare här vilket bidrar till snällare tanniner än grannen i väst. Vinerna är överlag mjukare än de från Barolo till exempel. Tänk istället Barbaresco, fast med en annan tillgänglighet och ofta en mer sympatisk prislapp.

Fast visst känner man att det är nebbiolo i glaset? Tanninerna finns där. De är mer nedslipade, sandiga och söta. Syran och strukturen är på plats, i sällskap av röda rosor och körsbärskärnor. Det är gott, riktigt gott.

Distriktet Valtellina är det viktigaste distriktet i Lombardiet. Området ligger mitt i hjärtat av regionen och det är härifrån Valtellina DOC och Valtellina Superiore DOCG kommer. Valtellina – som betyder liten dal – består av totalt 1000 hektar odlad vinmark som växer på branta sluttningar längs med floden Adda. Här har druvorna vuxit sedan antiken. Idag odlas övervägande chiavennasca, inom fem olika subzoner. Sassela, Grumello, Inferno, Valgella och Fracia.

 

Bild från DinVinGuide

Nino Negri, är en av de mer kända firmorna i Lombardiet. De är också en av de äldsta, grundad i slutet på 1800-talet. De plockar sina druvor från 150 hektar odlad vinmark, med inriktning på chiavennasca så klart. Men de producerar även ett spännande vitt vin – vilket faktiskt var det första vita i området – Ca’ Brione, gjort på sauvignon blanc, chardonnay, lokala incrocio manzoni och en del chiavennasca, vilken vinifieras som ett vitt vin. Incrocio manzoni är en korsning mellan riesling och pinot blanc.

 

 

Bild från DinVinGuide

Sfursat hör också till produktionen, ett ord som kopplas till engelskans force – att tvinga. Det är en DOCG, som går under namnet Sfursat di Valtellina. Vinerna görs enligt samma teknik som en Amarone, där druvorna får torka efter skörden innan vinifieringen.

Prova Nino Negri

Le Tense Sassela 2013, nr 32341. 150 kr. FS

Ett fint exempel på chiavennascas lite mjukare framtoning, där söta tanniner vävs samman med körsbär, körsbärskärnor, tobak, ett fång rosor och en näve röda syrliga bär. Saftigt, friskt och mycket italiensk. 150 kronor är inget att snacka om.

letense

Ca’ Brione Terrazze Retiche di Sondrio 2015, nr 78945. 190 kr. BS

Krispig och aromatisk blend där vi möts av dofter och smaker från fikon, gråpäron, vita blommor, citrusolja och krossade våta stenar. Har jäst på ekfat under en kortare tid, vilket bidrar till en fin rondör och djup. Köp en låda och lagra gärna.

cabrionenino

 

ARturo PEllizzatti PErego – därifrån kommer namnet på denna lilla vinfirma i Valtellina, som går under förkortningen ARPEPE. Arturo grundade och drev denna lilla gård fram till 2004, då han dessvärre gick bort. Idag driver hans tre barn firman vidare, som består av 12 hektar. De fokuserar helt på chiavennasca och de gör rena, tydliga och strama viner med tydlig terroir. De ses idag som en av de bästa vinerierna i området.

Det flesta av vinerna från Arpepe finns framför allt på krogen. Några viner ligger även i beställningssortimentet och via privatimport. Jag gillar deras energifyllda Sassella Riserva.

Prova ARPEPE

Valtellina Superiore Sassella Riserva Stella Retica 2011, nr 75489. 311 kr. BS

Djupt och strukturerat med saftig och inbjudande röd frukt som tranbär, kirsch och mosade lingon. De friska tanninerna får extra skjuts av diskreta fatkryddor, lite stänk av tjära och sprittande mineraler. Urläckert.

 

 

Fakta

Valtellina DOC – måste innehålla minst 90 % chiavennasca och resterande lokala druvsorter. Ska lagras minst 9 månader

Valtellina Superiore DOCG – samma regler gällande druvor som DOC, däremot måste alkoholhalten ligga på minst 12 % och en längre lagringstid på två år. För en Riserva gäller minst tre års lagring innan lansering.

Sfursat di Valtellina DOCG – är gjort på torkade druvor (passito). Vinern är torra, precis som en Amarone. Alkoholhalten ska vara minst 14 % och vinet ska ha lagrats i 20 månader (minimum) innan det släpps.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer