Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Carignan - en druva att återupptäcka
Skriven av Sofia Ander

Carignan – en druva att återupptäcka

Den fula ankungen. Så beskriver min kollega Magnus druvan carignan i en artikel här på DinVinguide.se. Det säger en hel del om druvans rykte. Fast alla vet väl vad som hände med den fula ankungen när den väl växte upp och fick stå på egna ben? 

Carignan – en druva att återupptäcka

Den fula lilla ankungen har troligtvis sitt ursprung i Spanien. Där är odlingarna koncentrerade i framför allt Katalonien. Den är också relativt utspridd i södra Frankrike, främst i Langueduoc. 

Mitt första möte, eller förälskelse snarare, med carignan var varken franskt eller spanskt. Det var italienskt. Sardiskt till och med. Medelhavets näst största ö. En ö med ett eget språk utöver italienskan. Influenserna från Spanien är starka, landet som styrde ön mellan 1300- och 1700-talet. Man har också en fint knippe egna druvor, samt en rik och spännande historia. Visst är det Italien, fast också så mycket mer. Inte undra på att Sardinien ses som en egen kontinent. 

Den första förälskelsen, och favoriterna än idag, kommer från Cantadi Santadi. Ett erkänt vinkooperativ, beläget på öns södra delar, i det område som heter Sulcis. Här frodas carignan i hettan och den kalkstens- och sandpräglade jordmånen. 

I början producerade Santadi enbart stora mängder billigt vin. Ett dåtida klassiskt  kooperativ med andra ord. Under senare delen av 1970-talet fick firman en nystart. Man tog in Giacomo Tachis, en av de främsta vinkonsulterna i Italien. Han hjälpte dem att skapa vinet Terre Brune. Ett rött vin gjort på carignano, som den heter där, och några droppar bovale. I och med Terre Brune fick resten av vinbranschen upp ögonen för Sardinien. Vinerna från Medelhavets näst största ö var plötsligt något att räkna med.

 

Tyvärr är det sardiska utbudet av carignan hos monopolet lika med noll. Vi får rikta in oss på Spanien istället. Odlingar finns förvisso i Languedoc-Roussillon också. Men där tycker jag att man än idag ser carignan som en enklare druvsort. Den duger som utfyllnad i blends, och även för storproduktion. Skina på egen hand, det får den sällan. Undantag finns alltid så klart. Men Spanien ligger många steg före anser jag.

I Spanien har druvan dessutom tre namn, som vilket kärt barn som helst. Där går den under namnen mazuelo, cariñena eller samsó, beroende på växtplatsen. Stavningen varierar också – carinyena, cariñena eller carignan är alltså samma sort.

I ärligheten namn glömde jag glömt bort carignan under en period. Framför allt pågrund av det skrala utbudet. Under en provning av viner i beställningssortimentet nyligen blev jag, tack och lov, påmind. På bästa sätt. Jag blev glatt överraskad och framför allt nyfiken. De överraskande vinerna är spanska och kommer från Priorat och Montsant. Ytterligare två områden som för mig fallit lite i glömska. Kanske lite avsiktligt, men också i förmån för andra vinstilar.

Där känns det som om man börjat hitta sin identitet. En tydligare sådan, efter Parker-eran där många av vinerna stöptes i samma form. En form där fat, frukt och hög alkohol var det allenarådande receptet som gällde. En trend och rörelse som vi ser på många vinproducerade platser numera. Den är välkommen och ger ett område och ett vin en nystart.

 

Jag ser fram emot att prova mer och lära känna vinerna från Montsant och Priorat. Igen. Gärna med carignan som styrmedel. Vi mjukstartar med några smakrika tips nedan.

Miloca Carinyena 2020, nr 79391. 179 kr. Ordervara.

Carignan - en druva att återupptäckaUng firma, skapad 2000, fast med tillgång till gamla vingårdar där garnacha och carignan dominerar. Allt är dessutom ekologiskt certifierat. Noll procent fat och 100 procent frukt i fokus.

Mullig och samtidigt så uppfriskande och ren i sin stil. Toner av röda körsbär, varma örter, lakrits, lagerblad strömmar fram. Vilt och vacker i samma sipp.

 

Coster de l’Alzina 2014, nr 55312. 339 kr. OrdervaraCarignan - en druva att återupptäcka

Vackert vin som görs på 100 procent carignan från tre olika plotter. Samtliga med en högaktningsfull ålder samt en ekologisk certifiering. Jäsning sker i plastkar och därefter spenderar vinet 12 månader på stora franska ekfat. Personligt i sin lätt salta, varmjordiga stil.

Sandel- och eneträ strömmar fram i sällskap av tobak, lagerblad och torkade örter. Frukten är intensiv och går år röda skogsbär berikade med järn. Robust och riktigt gott.

 

Les Sorts Selecció 2019, nr 70217. 119 kr. Fast sortiment, finns i över 200 butiker.Månadens Vinhus: Cellar Masroig

Les Sorts består av lika delar garnacha och carignan. Vinet kommer från det utmärkta kooperativt Cellar el Masroig, grundat för över 100 år sedan. Läs mer om dem i artikeln nedan.

Ett vin som håller stilen årgång efter årgång. Rejält med frukt och smak men alltid i fin balans.

Den friska syror ger ett bra lyft till plommonfrukten och de kryddiga dragen av järnig sälta, lakrits, anis och vilda kryddor. Direkt och generöst.

Carignan – en druva att återupptäcka

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer