Svenska flaggan
Brunello istället för Bourgogne - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Brunello istället för Bourgogne

Pinot noir och sangiovese är två höjdare inom vinvärlden, som faktiskt har en hel del gemensamt. Enligt en vinmakare som jag träffade nyligen, är dessa två druvor terroir-anpassare. Jordmånen - terroiren med andra ord - styr stilen på vinet. 

Bild från DinVinGuide

Finns det fler likheter mellan sangiovese och pinot noir? Jag tycker det. Båda kan producera slanka, sirliga viner. Röd frisk frukt är i fokus. Syran likaså. De har inget emot fat, men nöjer sig med små doser och klarar sig lika bra utan. Lagring? Inga problem. De flesta stora röda viner från Bourgogne kan leva i decennier, precis som sangiovese.

Prismässigt leder Bourgogne ligan. Okej, det går att hitta enklare Bourgogne Rouge för en hundralapp. Lägger du till 50 kronor, får du ytterligare några alternativ. Fast en lättsam Chianti vinner. Här kan vi spendera en 100-lapp för direkt drickglädje och ändå få tillbaka några kronor.

Men nu ska vi inte hålla oss i Chianti-området. Vi stannar kvar vid druvan sangiovese, fast vi byter plats och klon. Klonen heter Brunello och platsen heter Montalcino.

En Brunello di Montalcino DOCG får enbart innehålla 100 % sangiovese, av klonen brunello. Brunello, likt Bourgogne, står för några av vinvärldens ikonviner. Vingården Biondi-Santi satte ribban och prisläget. Deras viner är lika svåråtkomliga som dyra. Idag hittar vi fler ikoner som Casanova di Neri, Campogiovanni, Il Poggione, Banfi, Altesino, Castelgiocondo och Pian delle Vigne – för att nämna några få.

Montalcino är inget jätteområde. Cirka 1 200 hektar är planterat med vin. Jämför det med Chianti som har bortåt 17 000 hektar. Men tack var den rika och varierade jordmånen, kan man framställa komplexa och stora viner. Här hittar vi bland annat kalksten, vulkaniska jordar, lera och skiffer.

Klimatet är något varmare här än i norra Toscana. Det, tillsammans med höjdskillnaden i Montalcino-området, gör att druvan mognar mer fullt ut och även kommer i olika uttryckssätt. Överlag blir vinerna mer fokuserade, strama och tätare. De flesta vinner på några års lagring, helst fem år, ännu hellre 10 år. Eller 20 för den som klarar trycket. Beroende på årgång och producent så klart. Men skynda inte med din Brunello. Ge den tid och kärlek, så kommer den att ge samma sak tillbaka.

Jag har haft några av mina främsta vinupplevelser tack vare Brunello di Montalcino. Idag finns en del 2011:or på hyllorna. En årgång som följer den hypade och uppskriva 2010, som gav lagringsdugliga och imponerande viner. Vinerna från årgång 2011 är istället öppna, flörtiga och välkomnande. Vinerna är mjukare och mer inställsamma. En bra krogårgång, som är både silkig och saftig, lite som pinot noir faktiskt…

Här är några av mina favoriter. 

 

Barbi Brunello di Montalcino 2011, nr 79013. 279 kr. BS

Brunello fylld av fräschör och friska smaker. Saftigt och syradrivet, med toner av granatäpple, lingon, tranbär, rosor och torkade blommor. Eftersmaken är lång och bjuder på fler smakintryck; här gräver vi fram mineralfynd, tobak, ceder, fikon och valnötter. Tillgängligt och jäkligt gott á la 2011.

Bild från Dinvinguide

Brunello di Montalcino La Fuga 2011, nr 12330. 299 kr. BS

Flörtigt värre från den lockande årgången 2011. Självklart går La Fuga att spara, men varför plåga sig? Köp, korka upp och gotta ner dig i den rödsyrliga frukten och de kryddiga dragen av cederträ, sandelträ, ceder, mineraler och torkade örter.  Syra, fräschör, längd – allt är sin ordning. Busgott.

Bild från Dinvinguide

Castiglion del Bosco Brunello di Montalcino 2011, nr 70619. 219 kr. 

En av de billigaste brunello-vinerna på Bolis. Inte är det sämre för det. Ännu en vidöppen 2011:a, där syrliga skogsbär mixas med vilda hallon, söta kryddor, lite läder, kakaonibs och snygga fatkryddor. Beställ bums, detta vill man ha på lager inför sommarens t-benstek som ska få fräsa till sig på grillen.

Bild från Dinvinguide

Brunello du Montalcino Val di Suga 2012, nr 42302. 259 kr. BS

Val di Suga har funnits på hyllorna i nästan 20 år. Den är poppis helt enkelt. Jag kan förstå varför. Priset är inget att klaga på. Smaken den är fräsch, läskande och fullmatat med körsbär, körsbärskärnor, katrinplommon, ceder och en hint av fat. Molto brunello. Molto buono.

Bild från Dinvinguide

Cecchi Brunello di Montalcino  2010, nr 70413. 339 kr

Från den grandiosa årgången 2010 och den ypperliga producenten Cecchi, ligger detta vin i ett kallt lager och bara väntar på att beställas. Den är härlig juicy, mustig och elegant med läcker bärsötma i form av tranbär, lingon och granatäpplen. Eftersmaken bjuder på fler smaker; jag hittar balsamico, fikon och nötter. Brunello buono!

Bild från Dinvinguide

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer