- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Bästa lyxiga grillviner från Toscana.
Bästa lyxiga grillviner från Toscana.

Bästa lyxiga grillviner från Toscana.
Vad gör svensken när det är sommar och varmt – jo, hen grillar. Grillning tillhör något av en nationalsport i Sverige sommartid. Det verkar vidare vara männens domäner vilket är lite märkligt då det inte krävs någon styrka eller andra maskulina attribut.
Dinvinguide.se har provat igenom ett antal italienska viner i den högre skolan. Vi fokuserade på kvalitetsviner från Toscana med druvan Sangiovese, som är Toscanas stora skatt. Vi har under året skrivit en hel del om denna druva i olika artiklar. Bland annat har Sofia Ander skrivit intressanta artiklar om druvan Sangiovese på dinvinguide.se.
Till grillat kött tycker jag att ett lite mer kraftigt vin passar bäst. Druvan Sangiovese, eller klonen Brunello, är särdeles lämpliga med sin tydliga syrliga prägel samtidigt som druvan ger viner med kraftfull karaktär. De bättre vinerna från Toscana har inte heller den sötfruktiga stilen som Appasimento vinerna har, och vilka därför inte alls passar lika bra till grillat kött. En av Toscanas paradrätter är Bistecca Fiorentina och till denna hårt grillade T-bensteken passar just en Brunello di Montalcino perfekt. Grilla köttet relativt hårt och snabbt så att den är nästan rå inuti. Skär upp i mindre stycken och häll över olivolja av högsta kvalitet och avsluta med en hel del flingsalt. Till detta finns just inget bättre än en högklassig Brunello. Jag unnar alla som inte prövat detta att prova.
Det är framförallt tre viner som jag fastnat för till sensommarens grillkvällar. Det är inte billiga viner men jag tycker vinerna levererar så mycket kvalitet vilket försvarar deras lite högre priser.
Det bästa är San Felices Brunello di Montalcino som är en ny härlig bekantskap.

Detta är ett av Italiens bästa viner och har vunnit en hel del utmärkelser. San Felice är en producent som inte sparar på kvaliteten i urvalet av druvorna till detta vin. Druvorna kommer från en speciell vingård, Il Quercione och all frukt som ingår i denna toppcuve har noga valts ut. Jag måste säga att det är en av de bästa Brunello vinerna jag provat på länge. Vinet är komplext men har samtidigt en finstämndhet. Doften är rik och fullmatad med mörka körsbär, björnbär, läder och tobak. Smaken är härligt fyllig med bra syra som balanserar upp frukten och kraften. Ryggraden finns där med tanniner som är solmogna. Avslutet är långt och harmoniskt. Ett riktigt bra vin helt enkelt som mycket väl går att dricka nu men samtidigt klarar många års lagring för den som föredrar ännu mer komplexitet och mer nedtrimmade tanniner. Importör är Bibendum.

Vinets namn är en lek med ord och vill inspirera till just druvan Sangiovese, antar jag. Detta vin är en Toscana IGT då det är ett vin som har en blandning av olika druvtyper. Trots att en del internationella druvor som Cabernet Sauvignon och Merlot finns i blandningen så dominerar druvan Sangiovese såväl i struktur som doft. Färgen är mörk och tät vilket visar druvorna Cabernet Sauvignons och Merlots kraft när de odlas i Toscana. Vinet lagras under 10 till 14 månader på franska ekfat men jag tycker inte att fatkaraktären tar överhand. Vinet kan med fördel drickas redan nu men även sparar något år till. Doften innehåller de sedvanliga körsbären och lite av svarta vinbär från de internationella druvsorterna. Smaken är fyllig och kraftfull med bra syrlighet. Ett riktigt bra vin i den högre italienska skolan med andra ord. Torres Sverige importerar vinet.

Detta är en gammal bekant som funnits på Systembolaget under många år. Jag besökte vingården första gången för ett tjugotals år sedan och minns än de magnifika järngrindarna vid infarten till vingården. Vineriet ligger på Montalcinokullen med fin utsikt. Tenimenti Angellini är ett stort italienskt konsortium med en mängd olika rörelsegrenar. Här har inte sparats på investeringarna under senare år utan huset har satsat på att göra bra viner. Jag tycker man lyckats med sitt uppsåt. De äger ett antal olika vingårdar i olika delar av Italien men jag tycker att husets Val di Suga, Brunello di Montalcino är bäst. Vinet har en intensiv eldig doft med körsbär, katrinplommon och kryddighet. Smaken är fyllig med strama syror och mogna körsbär. Efterhand framträder smakerna tobak och choklad, vilka kommer från fatlagringen. Vinet lagras på både franska mindre fat och större Slavonska bottis. Avslutet är homogent med god frukt och fint syrastöd. Importör är Oenoforos.