100-lappen för Valentin – Alla hjärtans dag

Alla Hjärtans dag är här! Vare sig du firar med kärleken, vännerna eller familjen; var lite extra kärleksfull idag. Tipsen på goda bubblor och romantiska filmer har ni redan fått. Vi adderar några snabba vintips och lika snabba middagstips.

Alla hjärtans dag och vinerna 

Man måste ju äta. Vi kan inte titta på romantiska filmer hela dagen och bara dricka bubblor. Visserligen låter det väldigt härligt också. Men äta bör man och varför inte med ett glas vin eller två? Vinerna ligger runt 100 kronor och ska finnas i de flesta butiker. De ingår dessutom i kategorin ”interiör”, alltså sånt som du alltid borde ha på lager hemma.

Det finns alltid en anledning att öppna en flaska vin. En kärleksfull dag eller ej. 

 

Annons:

Frankland Estate Chardonnay 2017, nr 6335. 99 kr

Ett hem utan chardonnay… vi ska inte ens tänka tanken. Frankland från Australien tillhör den svala och friska gruppen. Så är du ute efter en smör- och ekfatsbomb är det bättre att leta vidare. Här är det istället fokus på fräschör, mineralitet, spröd citrus och sprittande syror. På tallriken ser vi gärna pocherad vit fisk med räkor, brynt smör och riven pepparrot.

Finns i cirka 350 butiker.

Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2016, nr 72093. 129 kr

Livet utan riesling vore ofantligt tråkigt. Det skulle fungera, men knappt. Ännu ett vin som man bör ha på kylning hemma. Alltid. Reichsrat von Buhl Riesling Trocken är ett säkert köp. Allt du behöver göra är investera 129 kronor och lite till för salmalaxen som du serverar till. Skiva den tunt och toppa med rivet citronskal och ingefära, lite flingsalt och eventuellt några droppar japansk soja. Snabbmat deluxe.

Finns i över 100 butiker.

Alvarhino Contacto 2017, nr 6707. 120 kr

Det hade varit på sin plats med Alla Hjärtans dag en lördag, då man har mer tid och ork att laga den där speciella måltiden och njuta av en lång sovmorgon. Men saker och ting behöver inte krånglas till eller vara tidskrävande. Slink in hos fiskhandlaren på vägen hem och fiska upp en näve räkor, komplettera med ett gott surdegsbröd och aioli. Saken är inte biff, men den är i alla fall klar. Vinet som sköljer ner räkorna kommer från Portugal och den duktiga vinmakaren Anselmo Mendes.

Finns i över 370 butiker

 

Cave de Tain Crozes-Hermitage 2017, nr 2815. 129 kr

Strålande syrah för en snäll investeringspeng. Njut av örter som mixats med svartpeppar, vilda skogsbär och lagerblad. Utmärkt till vardagens pannbiffar och köttbullar, men eftersom det är en speciell dag tillåter vi oss att vara lite vilda. Servera till pepparstekt älg- eller renfilé med potatisgratäng och en djup rödvinsås.

Finns i 40 butiker.

Jonty’s Ducks Pekin Red 2017, nr 2243. 119 kr

Jonty´s ekologiska vin finns i både röd och vit version. Om vi kollar in termometern så säger den dock rött vin. Vinet kommer från Avondale, en ekologisk producent i Paarl, Sydafrika, som även jobbar enligt biodynamiska principer där syntetiska bekämpningsmedel är förbjudna, med mycket mera. Fyra druvor – cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot och shiraz – ingår i denna friska blend med smaker av skogsbär, anis och svartpeppar. Jonty’s blir kanongott till lammstek med ugnsbakad spetsskål och en kräm på getost.

Finns i över 130 butiker

Perricone Guarnaccio 2016, nr 92300. 149 kr. Tillfälligt släpp 18/1.

Planerar ni kanske en romantisk resa i sommar? Någonstans där solen, maten, stränderna och vinerna vibrerar av amore. Italien så klart! Volare till Sicilien och smygstarta med perricone, en av öns läckra lokala druvor. Den möter dig med viol, lakrits, anis och mosade skogsbär. Ljuvligt gott till parmigiana di melanzane, gratäng på aubergine, tomat och drivor med ost.

Finns i över 70 butiker

 

Volare, oh oh
E cantare, oh oh oh oh
Nel blu, dipinto di blu

Domaine Pouderoux 2015, nr 7806. 109 kr

Vi lägger locket på med något sött, förföriskt och sjukt gott till allt som innehåller choklad. Skippa geléhallonen med andra ord. Håll upp ett litet glas ekologisk grenache från Languedoc istället. Tänk torkade frukter, choklad, peppar och vilda skogsbär. Påminner om portvin, men är inte lika koncentrerad.

Finns i över 90 butiker

Läs mer


Fler artiklar