- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Valentin-vin och italienska köttbullar
Valentin-vin och italienska köttbullar
Valentin-vin och italienska köttbullar
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/02/img_7633.jpg*section**row*I dessa tider skadar det förvisso inte med en dag som vi viger helt åt kärleken. Men skippa pompa och ståt och onödiga presenter. En upplevelse är ofta det bästa och finaste man kan önska sig. Vi på Dryckeslistan gillar ju mat och dryck och tänker ständigt i dessa banor. Så varför inte slå till en på en riktigt Lady Lufsen måltid? Det är romantiskt om något.
Jag syftar så klart på italienska köttbullar med spagetti. Jag gör min egen version, där lök, vitlök, chiliflakes, salt och bacon får fräsa ihop med olja. Därefter öser jag på med hela konserverade tomater och gärna en skvätt rött vin. Krydda med dina favoritörter. Rosmarin och timjan är gott till. För extra smak kan du hälla i hackade oliver och soltorkade tomater. Låt allt koka ihop, gärna i minst en halvtimme. Undertiden kan du fokusera på frikadellerna; de italienska köttbullarna.
Jag väljer gärna kyckling- eller kalkonfärs, men det så klart bra med andra typer av malet kött. Forma stora bollar och krydda som du vill. Fänkålsfrön, rosmarin och lite chili passar bra. Smaken sitter ändå i såsen, så salta inte i onödan. Köttbullarna behöver inte förstekas, de läggs ner som de är, rätt i grytan. Sen får det puttra ihop igen. Ett slags långkok som trots allt inte tar så lång tid att göra. Inte helt fel en tisdag till exempel, när det är Alla Hjärtans Dag. Till detta njuter vi så klart av ett italienskt rött med frisk syra och mustig frukt, som kan tackla alla smaker i grytan. Glöm inte att toppa med stora mängder riven parmesan.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/02/img_7544.jpg*section**row*Nebbiolo kostar ofta en slant, särskilt när den kommer från de kända distrikten Barolo och Barbaresco. Vill du prova nebbiolo men samtidigt kunna behålla skjortan? Prova en Langhe Nebbiolo istället. Det är ett större område som inte har samma tuffa krav som vinerna från de dyrare mindre distrikten har.
Ett vin som betecknas Langhe Nebbiolo behöver inte lagras lika länge som en Barolo till exempel. Den kanske bara spenderar en kort tid på ekfat, eller enbart ståltank vilket är ett billigare alternativ. Vingården där frukten kommer ifrån är kanske relativ ung och nyplanterad. Vingården och druvorna har ännu inte nått den kvalité och komplexitet som söks för en Barolo. Dessa faktorer gör vinet billigare, men absolut inte sämre! En Langhe Nebbiolo är överlag mjukare och snällare, vilket gör vinerna till en fin introduktion till ett område med båda dyra och lagringsdugliga viner.
Valentin-vinerna
Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2015, nr 22300. 106 kr.
En finfin ingång till en nebbiolo, med alla klassiska smaker och den typiska lilla strävheten som nebbiolo har. Frukten är mörkmullig och frisk. Tänk syrliga körsbär, färska plommon och hallon som kokats ihop med lagerblad, en kanelstång, några salviablad och lite cederträ. ett vinlångkok typ. Rejäl valuta för pengarna, för detta är mycket nebbiolo.
Borgogno Langhe Rosso 2014, nr 70384. 100 kr
Prova även Borgognos Rosso, som också kommer från Langhe men består av helt andra druvor än nebbiolo. Här får vi fyra druvor på köpet istället; barbera, dolcetto, freisa och merlot. Det är en riktig charmör, med mullig rund frukt och smaker av körsbärspralin, mandel och friska örter.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*

