- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Thailändsk mat och vinet
Thailändsk mat och vinet


Vi möts av dofter och smaker av limeblad som mixas med starka röda små chilikryddor. Citrongräs skivas tunt och hamnar i soppor med mycket ingefära. I soppan finns redan den söta thailändska basilikan som faktiskt smakar lite lakrits. Gurkmeja sätter färg på curryn och sägs även vara antiinflammatorisk. Koriander toppar de heta kokosgrytorna och blandas också in i smakrika sallader med fisksås och glasnudlar. Det thailändska köket är färgsprakande och fullproppat med häftiga smaker.
Thaimat är populärt i Sverige. En enkel thaikiosk är numera en lika vanlig gatubild som en korvmoj. Thailand är dessutom ett stort resmål för oss soltörstande svenskar. Det är lätt att förstå varför när man landar på denna varma plats, där palmerna svajar, massagen är urbillig, människorna är vänliga och maten är exotisk doftande och välkryddad.
Går det att kombinera alla de tropiska kryddorna och inte minst hettan med vin?
Absolut. Det gäller att våga chansa lite mer bara, gå utanför dina vanliga vinval och tänka ett steg till. Röda, sträva viner kan du bara glömma. Tanninerna kommer bli ännu mer tydliga av chilihettan. Mjukare fruktiga röda, med koncentrerade söta bär – typ zinfandel – kan fungera om maten inte är alltför kryddig. Jag väljer hellre vita viner till thailändsk mat, särskilt om jag skulle vara på plats under den energigivande solen med fötterna i sanden.

Jag besökte nyligen Thailand, för att tina upp en vecka. Det blev faktiskt inget vin, då jag gärna njuter av nyskördade kokosnötter istället, som är fyllda till bredden med svalkande och nyttigt kokosvatten. Kokosvatten passar faktiskt riktigt bra till all typ av thailändsk mat, tack vare den naturliga sötman från kokosen. Vinfritt till trots, hindrade det mig inte att ändå fundera på vad som kan passa i vinglasen till den läckra maten.
Det är där sötman kommer in igen. Restsötman i vinet. Den är nyckeln till många typer av gastronomi, särskilt den asiatiska. Många av rätterna i Thailand innehåller dessutom en del socker, i form av palmsocker. Sötman in maten finns alltså redan och denna möter vi upp med vinet.
Naturlig restsötma finns i vinerna från Tyskland och Alsace bland annat. Druvorna bakom etiketten heter ofta riesling, pinot gris eller gewurztraminer. Nya Zeeland gör också krispiga rieslingviner med matvänlig sötma som längtar efter kryddiga rätter. Det fina med riesling är syran, som balanserar sötman i vinet. Ett vin med rejäl restsötma upplevs därför varken kladdigt eller jolmigt, tack vare den uppfriskande syran. Och återigen, sötman är nyckeln till att klara av hettan i maten. Det i kombination med frisk syra och frukt, så är vi hemma.

Jag har letat fram några halvtorra och halvsöta viner, i olika prislägen. Smaka, våga och prova dig fram. Vare sig du gör en stark gul curry själv eller hämtar den från thaikrogen; drick vitt vin till. Jag lovar, en ny värld – en sötstark sådan – kommer öppna sig.
Main Divide Riesling 2014, nr 6590. 121 kr
Riesling från Nya Zeeland med 21 gram restsötma. De livliga syrorna varvas med citrus, aprikoser och aningen petroleum. Strålande till en wok med kyckling, chili, thaibasilika, cashewnötter och ingefära. Vinet ligger i fast sortiment och går att hitta i cirka 150 butiker. Utmärkt matvin att alltid hemma på kylning.
Willi Schaefer Graacher Domprobst Riesling Kabinett 2015, nr 92019. 173 kr.
Detta vin ingick i släppet med små partier den 3 mars. Hela 1200 flaskor belönades Sveriges monopol med, kanske för att vi är såna fans av thaimat? Det är hur som helst urgott, med ordentligt sötma som backas upp av lika ordentliga syror och sprittande mineraler. Klarar riktigt heta currygrytor, så snåla inte med chilin.
Domaine Zind Humbrecht Brand Riesling Grand Cru Vieilles Vignes 2011, nr 95541. 349 kr
Halvtorr riesling från Alsace med en sötma på cirka 18 gram. Vi fick 840 flaskor till butikerna i oktober förra året. Jag provade, gillade och skrev såhär:
”En annan sida av riesling, där sötma möter höga syror, intensiv frukt och smygande mognad. En blandning av konserverade stenfrukter, mineraler och härlig energi.”
Varför inte till en kryddig och het ljummen thaisallad med skaldjur, mango, koriander och avocado?
Comtes d’Isenbourg Gewurztraminer 2015, nr 2187. 129 kr
Detta vin har hängt med på hyllorna sedan 1955. Uppenbarligen en av svenskarnas favoriter och inte minst en klassiker, som funkar lika bra till maten på julbordet som det asiatiska köket. Jag är i ärlighetens namn inte ett superfan av alltför aromatisk och kryddig gewurztraminer. Comtes d’Isenbourg klarar dock balansen och levererar så klart mycket druvtypicitet i form av litchi, apelsin, persika och bergamott. Restsötman på 14 gram blir bra till färska vårrullar med en sötsur sås eller en pad thai.
