Thailändsk pomelosallad och vinerna som passar till

Thailändsk pomelosallad och vinerna som passar till

Thailändsk pomelosallad och vinerna som passar till

Thaimat är nog inte det första man tänker på mitt i sommaren. Chilihetta, värmande currygrytor och kokossoppa passar kanske bäst under kyliga höst- och vinterkvällar. Men vi har ju faktiskt haft de där kvällarna under en stor del av juni. Sommaren verkar inte riktigt ha kommit igång än, även om den i skrivande stund börjar smyga sig fram mellan molnen.

Hur vädret än må vara, kan det ändå vara läge såhär i semestertider att prova ett nytt recept med inspiration från Thailand. Sill och Västerbottensost äter vi så mycket av i alla fall. Kryddstark mat ger oss också en anledning att korka upp några flaskor halvtorr riesling – vilket man förvisso inte behöver någon större ursäkt till!
Vad sägs om en pomelosallad med brynt pilgrimsmussla? Receptet kommer från Pongtawat ”Ian Kittichai” Chalmerkittichai, en Thailands mest kända och främsta kockar. Han driver flera krogar i Thailand, bla Issaya Siamese Club och är även framgångsrik tv-kock. Trots ett fullspäckat schema, besökte han nyligen Sverige för ett matlagningsevent tillsammans med Thai Airways. DinVinguide var inbjudna, för att provkocka och smaka på det färgstarka och smakrika thailändska köket. Pomelosalladen blev min favorit, här kommer receptet:

Ingredienser (till två personer) :

Alla ingredienser ska finnas i de flesta matbutiker, eller i asiatiska specialbutiker.

4 pilgrimsmusslor
Olja att steka i
Cirka 2 deciliter pomelobitar, där man tagit bort skinnet
2 matskedar chilipasta, chilipasta som är rostad i sojabönsolja
2 matskedar tamarindjuice
1 matsked fisksås
2 matskedar rostade kokosflingor
1 tesked rostade och malda jordnötter
2 matskedar rostad salladslök
2 matskedar rostad vitlök
1 matsked kaffir limeblad, tunt skivade
Salt och peppar efter smak

Börja med dressingen. Mixa chilipasta med tamarindjuicen och fisksåsen. Tamarindjuice är väldigt söt i sig, så överdosera inte.
Bryn pilgrimsmusslorna med salt och peppar. Cirka två minuter på vardera sida.
Blanda pomeloköttet med dressningen. Därefter, lägg i resten av alla ingredienser och blanda runt. Salladen är nu redo att serveras med pilgrimsmusslor.

Vad dricker man till pomelosallad och pilgrimsmussla då? Riesling så klart! Hettan och sötman i maten, behöver både dämpas och mötas upp med frisk syra och fruktsötma. Läs gärna mer om asiatisk mat och passande viner i min artikel om restaurangen Råkultur här.
Vi serverades en halvtorr riesling från Mosel, vilken kändes skräddarsydd för rätten.

Wegeler Wehlen Sonnenuhr Riesling Spätlese 2012, nr 71911. 169 kr. BS
Underbar och mineralstinn riesling med balanserad sötma, gott och citrusfrukt och finfin syra som skär igenom både hettan och sötman i rätten. Endast 8,5 %. Lunchvin!

Fler vintips:
Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2013, nr 5810. 99 kr. FS. Tyskland
Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese 2012, nr 7203. 109 kr. BS. Tyskland
Pegasus Bay Aged Riesling 2007, nr 90594. 179 kr. Tillfälligt släpp. Nya Zeeland.
Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spätlese 2012, nr 78154. 239 kr. BS. Tyskland
Graacher Himmelriech Riesling Spätlese 2008, nr 72122. 147 kr. BS. Tyskland