- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Sofias topplista: fyra rätter och lika många viner
Sofias topplista: fyra rätter och lika många viner
Sofias topplista: fyra rätter och lika många viner
Vi kan behöva en rejäl fyra-rätters för att hålla både värmen och vikten i vinter. Middagen inleds med bubblor, fortsätter med ett uppfriskande torrt vitt, därefter kommer en värmande gryta och ett lika värmande rött. Hela härligheten rundas av med en smaksatt glögg – vi tjuvstartar lite. Det lackar ju mot jul. Smaklig spis och skål.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/julmiddag.jpg*section**row*Producent: Freixenet
Ursprung: Katalonien, Spanien
Druva: chardonnay och en liten del macabeo
I glaset och på tallriken:
Mousserande vin sätter alltid igång aptiten tack vare bubblorna och den fräscha syran. Denna cava kommer från välkända Freixenet och är ekologisk certifierad.
Skölj ner till chips med löjrom (eller caviar som är lite billigare) och en klick creme fraiche. Tänk chips och dip deluxe. Sältan och syran i rätten är precis vad den friska cavan vill ha och behöver.
Cavan får du hem via beställningssortimentet. Ordna ett konto på Systembolagets hemsida och klicka dig vidare till dina beställningar.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/skrmavbild-2018-11-14-kl–09-21-57.png*section**row*Producent: Schloss Gobelsburg
Ursprung: Kamptal, Österrike
Druva: 100 % grüner veltliner
I glaset och på tallriken:
Aprikos, grapefrukt, citron, svart- och vitpeppar, färska örter och vakna syror. Allt detta är typiska och klassiska smaker för druvan grüner veltliner, Österrikes mest odlade druva. I hemlandet matchas den med wienerschnitzel så klart. Men tänk mer svenskt och gärna fisk.
Gravad lax med gravlaxsås blir en bra förrätt, eller varför inte en smörstekt toast med en röra på räkor?
Vinet ligger i fast sortiment och finns i över 80 butiker.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/skrmavbild-2018-11-14-kl–09-12-24.png*section**row*Producent: Domaine des Pasquiers
Ursprung: Rhonedalen, Côtes du Rhône, Frankrike
Druva: 60% grenache, 30% syrah och 10% mourvèdre.
I glaset och på tallriken:
Vinerna från södra Rhonedalen är ofta fylliga, värmande och rika. Det kan vi tacka det varma klimatet för och även druvorna som är planterade där. Grenache är den vanligaste blå druvan, tillsammans med syrah och mourvèdre bland annat.
Samma druvor som vi hittar i detta smakrika vintervin. Tina upp med hjälp av de söta skogsbären, vildhallon och kryddor som anis och lakritsrot.
Här krävs ett långkok. Gärna på högrev, svamp, örtkryddor och lök som har puttrat i timmar. Servera med en smörig potatispuré.
Vinet finns i över 260 butiker.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/skrmavbild-2018-11-14-kl–09-21-02.png*section**row*Producent: Blossa
Glöggsort: Blossa Trestjärnig Silver
Okej, vi har inte riktigt kommit fram till första advent än. Men glögg finns på hyllorna ändå, och kanske redan hemma hos dig?
Denna starkvinsglögg som är spetsad med rom kan man dricka året om och helst till något sött. Runda av middagen med en chokladtryffel – gärna smaksatt med rom – eller en varför inte en hemgjord arraksboll? I glöggen finns faktiskt smaker av arrak bland annat, härligt insvept i saffran, fikon och gula russin.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/skrmavbild-2018-11-14-kl–14-50-57.png*section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*