- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Venedig- både vatten och vin
Venedig- både vatten och vin
Venedig- både vatten och vin
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/venedig-kanal.jpg*section**row**section*Att åka gondol är svindyrt och inte nödvändigt. Venedig är promenadvänligt och man hinner se väldigt mycket på bara en dag om man är förtjust i att använda apostlahästarna*section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/gondol-venedig.jpg*section**section**section**section**row*Venedig
Det finns många vackra ställen på jorden. Venedig hör definitivt dit. Det är en oemotståndligt säregen stad som saknar motstycke. Det känns som att kliva rakt in i en saga fylld av rekvisita och kulisser. Ibland missar man därför det mindre kända och spännande som denna del av världen har att erbjuda.
I fallet Venedig är området så bländande vackert och unikt att regionens viner kommit lite i skymundan. Detta är oerhört trist då vinerna är av hög kvalitet och av ambitiösa vinmakare. De betingar heller inga överpriser då man har svårt att stå sig i konkurrensen med mer kända och etablerade vinområden både inom Italien, och utanför.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section*I fallet Venedig är området så bländande vacker och unikt att regionens viner kommit lite i skymundan*section**section**section**section**section**section**section**row*
Chardonnay från duktiga producenten Mazzolada och merlot från Le Carline.
DryckesListan.se har varit på plats i vinområdet Venezia D.O.C just efter svåra stormar, översvämningar och den värsta hösten på många år. Det som förvånar är att landet taktar på. Möjligen har man bromsats något och självklart är många berörda av denna tragik både praktiskt och psykiskt. Men ändå. Man tar sig fram, ett steg efter ett annat.
Utanför Venedig såg vi skadorna av översvämningarna i form av ras och avspärrningar. Men mirakulöst nog var det inne i staden “business as usual” och inte ett spår av dramatiken en vecka tidigare.
Få ställen har så vänliga och framåt invånare som Venedig med omnejd. Man blir otroligt väl mottagen och uppmärksamheten från personal på restauranger och trattorior är total. Alltid möts man av ett leende, och det lilla extra!
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/kanalen-med-gondol-och-trattoria.jpg*section**section**section**section**row**section**section*Att åka gondol är svindyrt och inte nödvändigt. Venedig är promenadvänligt och man hinner se väldigt mycket på bara en dag om man är förtjust i att använda apostlahästarna. Missa inte Rialtobron och fiskmarknaden här. Stig upp tidigt och njut av Markusplatsen när den är tom på turister- en nästan sakral upplevelse. Väl där, besök Dogepalatset och ta den hemliga touren för att se var Casanova satt fängslad. Besök oerhört vackra barockkyrkan Santa Maria di Nazareth (även benämn Carmeliti Scalzi). Ta en sväng till Harrys bar och drick en Bellini där Bellinin faktiskt uppfanns. Njut av fisk och skaldjur på en lokal trattoria och för en slående utsikt över hela staden- boka plats på takterassen på T Fondaco Dei Tedeschi. Åk ut till en eller flera av Venedigs öar. De nås enkelt med stadens vattenbussar Vaporettos. Lido har vackra stränder. Burana är känd för sina färger. Turcello är lugnt och rofyllt. Murano har en speciell historia. Njut också av den lokala maten. Bläckfisk, polenta, risotto, skaldjur, fisk, pumpa, kastanj, svamp…säsongsbetonade och lokala råvaror dominerar. Mycket är “slow food” och man lägger mycket kärlek i sin venetianska matlagning. Och naturligtvis- Prova de lokala vinerna. De är SÅ värda det.*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/kanal-och-bro-i-venedig.jpg*section**row*
DOC Venezia, vinområdet, lider som sagt lite av Venedigs prakt och berömmelse. Man är inte på något sätt missunnsam över Venedigs dragkraft- men önskar att besökarna ibland höjde blicken något. Men med sina kyrkor med venetiansk marmor, sin världsberömda spets, sina vackra broar och charmiga gondoljärer är det lätt att inte riktigt fokusera på eller uppmärksamma de goda vinerna.
Man gör nämligen riktigt bra viner i regionen Venezia. Klimatet är perfekt för vinrankorna och jordmånen eftertraktad av vinodlare världen över-mineralrik lera med inslag av kalk.
DOC Venezia tillhör det större området Veneto. Här produceras även den omåttligt populära mousserande Proseccon, och de välkända Valpolicellavinerna. Tuff konkurrens!
Man gör det inte helt lätt för sig i DOC Venezia. En kul druva som presterar bra i området är exempelvis lison. Eller tai. Eller som den tidigare hette- Tokaj. I området Friuli kallas den friulano…..Förvirrande? Visst. Likaså är D.O.C Venezia indelat i hela 5 olika delområden vilka för allmänheten är mindre kända. Kanske inte så konstigt att de knappt nått fram till Systembolaget.
Vad gäller vita viner dominerar viner åt det lättare hållet med bra syra och fruktighet. Druvan pinot grigio trivs väldigt bra i Venezien och är den man ser mest av de gröna druvorna. Den ger här friska, smakrika och fruktiga viner med hög syra som passar utmärkt till de lokala fisk- och skaldjuren. Sauvignon blanc trivs också i detta något svalare klimat och även chardonnay odlas en del.
Blå druvor i området är både internationella som merlot och cabernet franc samt högst lokala som refosco. Detta är en riktigt charmig druva som här ger eleganta och slanka röda viner med moderat alkoholhalt. Generellt är trenden elegans och finess före kraftpaket. Raboso är en annan lokal druvsort. Det experimenteras en hel del och bland annat provade vi ett kul, rött, mousserande vin på just druvan raboso hos producenten Mazzolada. Urgott, det var som att dricka en fräsch och syrlig hallonsorbet. Man gör även här mousserande vitt enligt den traditionella metoden och med lång lagring på jästfällningen. Mycket god kvalitet.
Duktiga och ambitiösa producenter är till exempel Mazzolada, Ai Galli, Terra Musa, La Frassinella och La Carline.
Det är tunnsått på systembolaget av viner från regionen, men här nedan kommer ett par rekommendationer! Det ena röda är inte från DO Venezia, men från närliggande område och på den trevliga blå druvan refosco.
Venedig- både vatten och vin!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/blckfisk-venedig.jpg*section**row*2017 Pietra Di Pinot Grigio, 89:-
Artikelnummer 2709
Italien, Venetien , Delle Venezie
2017 Masi Modello delle Venezie, 79:-
Artikelnummer 2386
Italien, Venetien , Delle Venezie
Masi är mest kända för sina amarone- ripasso- och valpolicellaviner men här gör de även ett formidabelt vin från Venezie. Riktigt trevligt vin att dricka som det är, eller matcha till allsköns mat. Angenäma 12 % ger elagans och balans. Druvor är de lokala refosco och raboso samt lite av övriga druvsorter.
Detta är ett torrt, ungt och fruktigt vin med mörka bär som blåbär, björnbär, kråkbär och härliga färska örter. Serveras sval till vegetariskt, stekt eller grillade fiskrätter och kalv, lamm.
2015 Le Monde Refosco dal Peduncolo Rosso, 89:-
Artikelnummer 2408
Italien, Friuli-Venezia-Giulia , Friuli Grave
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/11/venetiansk-mask-1.jpg*section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*







