- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Sofias tips – tillfälligt sortiment 11 februari 2022
Sofias tips – tillfälligt sortiment 11 februari 2022
Sofias tips – tillfälligt sortiment 11 februari 2022
Cider till räkfyllda crepes eller champagne till råraka med löjrom? Lutar det åt bouillabaisse och sauvignon istället? Eller kanske ett rökigt vitt från lavaberikade jordar. Ni kan också sikta in er på aglianico för att avnjuta till polpette i tomatsås, eller invänta sommarens grillkvällar med kraftfulla rhone-viner. Låt smaken bestämma. Din smak är förövrigt alltid rätt.
EN CHAMPAGNE
Delamotte Blanc de Blancs Brut 2014, nr 94444. 699 kr. 3600 fl
Skål, och framför allt tack, för att det kommer över 3000 flaskor nu på fredag.
Samtliga sprängfyllda med mineraler, våta stenar, mogen gul frukt som aprikos och persika. Strösslet ovanpå består av honungsrostade nötter, kaffebönor och sann bubblande lycka.
Sofias tips – tillfälligt sortiment 11 februari 2022
VITA VINER
Sancerre Côte de Champtin Blanc 2020, nr 90419. 249 kr. 1992 fl
Krutrök, mineraler, en skopa flingsalt och en uns peppar i sällskap av riven muskotnöt. Vi adderar frukt i form av mogen citrus, vita vinbär och smakrika örter. Det sprakar till i både glaset och på tallriken där en fyllig bouillabaisse med aioli och vitlöksstekta krutonger blir en självklar måltid redan fredag den 11 februari.
Domaine de Reuilly Les Pierres Plates 2020, nr 95106. 139 kr. 9600 fl
Liten pärla med gott om smak och en prislapp att gilla. Grapefrukt, citron, lime, vita vinbär, krusbär, gula plommon och lite kryddiga undertoner säger hej och tycker att ni ska göra fish & chips till helgen.
Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2020, nr 92931. 289 kr. 600 fl
Här var det syra! Här var det läcker gyllene frukt, konfiterad citrus, rivet citronskal, mineral och strålande syror och en textur som fortsätter och fortsätter. Nu saknas bara vårsolen och sparrisen – men vi kallar på den med hjälp av detta uppfriskande vårvin. Årgången är förövrigt av korka-upp-kaliber redan.
Von Winning Ozyetra 2019, nr 92589. 1029 kr. 354 fl
Topp-topp vin, där frukten tas från en liten specifik plott inne i vingården. Druvorna jäser på fat och får VW’s signaturkraft och fatkrydda. Helt klart burgundisk i stilen och ska hanteras därefter. Helst med lagring eller bara luft och stora kupor. Lyxigt och coolt njutarvin, fylld av runda kryddiga fattoner, mocca, nötkräm, livlig gul frukt och mäktig textur. Imponerande vinbygge till den som har allt.
Basserman-Jordan Grauer Burgunder “S” Orange Trocken 2020, nr 94327. 249 kr. 1800 fl
Pinot gris med skalkontakt = pomerans, en sipp på ett glas Campari, en skiva blodapelsin och ett gäng tanniner som tillbehör. Kul och hippt vin och med en upplyftande färg som vittnar om både smaken och stilen. Kanske inte för alla smaklökar, men en bättre matmatching till choucrotte, feta korvar och även vit pizza med sardeller.
Weingut Josef Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2020, nr 95427. 173 kr. 3000 fl
Stålig syra, ordentligt med sälta, en studie i citrusfrukter, rökiga stenar och mineraler som glöder och glänser. Framåt vårkanten plockar vi fram detta vin, vispar ihop en hollandaise, öser över den nykokta vita sparrisen och frossar. Funkar så klart väldigt bra även på vårkanten 2023 och 2024 också.
Istvan Szepsy Furmint 2017, nr 90329. 289 kr. 600 fl
Gula och gröna äpplen, gyllene gul apelsin, krossade nötter, lavaosande mineral och en hint av mocca i eftersmaken. Och så krispet på det. Så här ska torr furmint smaka och Szepzy tillhör furmint-eliten. Kan leva många år till. Om du inte blir sugen på schnitzel innan dess så klart.
Benanti Etna Bianco 2020, nr 92701. 199 kr. 2400 fl
Jag blir alltid lika imponerad av friskheten och energin i de vita vinerna från Etna. Benanti tar allt ett steg till och adderar även sval frukt. Syra möter kvitten, vita vinbär, krossade lavastenar, örtkvisttar, tomatblad och pampig struktur. Ännu lite oförlöst – ge den luft eller några månaders vila.
Estate Argyros Assyrtiko 2020, nr 94350. 229 kr. 2000 fl
Man vet att det vankas vår när assyrtiko står på listan. Jag har förvisso nemas problemas med att dra korken ur detta elixir mitt i frostiga februari. Här finns det intensitet och energi för att pocka på både vårkänslor och aptiten oavsett väderlek. Citronskal, flinta, pimpsten, mineralrök och kartiga äpplen är den rätta medicin så här års.
The Grapesmith Mediterraneo Simonsig 2018, nr 78765. 199 fl. 2850 fl
Skojfrisk mix á la Kajsa Warg på roussanne, marsanne, grenache blanc och clairette blanche med adress Sydafrika. Småfet fast med fin spänst och smarriga smaker av pomerans, gula plommon, salvia, mynta, vita blommor och peppar i slutet. Servera i stor kupa, drick stora klunkar och stornjut.
Druva
Assyrtiko
RÖDA VINER
Wöhrle Lahrer Bestes Fass Spätburgunder 2019, nr 93541. 229 kr. 2400 fl
Friska pinot-vindar far in från Tyskland, och med i sig i vinden kommer färska och torkade örter, aromer av ceder- och sandelträ, mustig körsbärsfrukt, struktur och stoppning nog för lite lagring om man så vill. Men våren och sommaren kommer inte ha något emot en liten tysk schön spätburgunder. Inte jag heller.
Mas de Libian Khayyâm 2020, nr 95989. 189 kr. 9000 fl
Vilken vackert fruktdjup! Vi tackar erkända vintrion grenache, mourvèdre och syrah för det. Samt familjefirman Mas de Libian, där filosofin ligger i ta fram frukten, inte maskera den i ek. Ståltank och foudres ger oss struktur men också saftiga skogsbär, vildhallon, lagerblad och direkt drickbarhet. Men har du tid och tålamod för lagring några år så går det också utmärkt.
Château La Négly La Falaise 2019, nr 94285. 239 kr. 1800 fl
Kralligt, mulligt och mäktigt. Här var det kraft för hela vintern och sommargrillen. Stadig blend på druvkompisarna syrah, grenache och mourvèdre som bjuder in på en resa kantad av skogsbär, svartpeppar, kryddnejlika, svarta oliver och finstämd sälta i efterdyningarna. Det blir kött på menyn.
Capo di Terra Valtellina Superiore 2013, nr 90301. 189 kr. 1800 fl
Småburdus ungdom med raka och tydliga tanniner och syror som skiner. Nästan lite ruffigt i sin still med tydlig nebbiolofrukt som står för lagerblad, nypon, torv, tjära och syrliga körsbär. Charmigt, särskilt när vi lägger pasta, smör och tryffel på tallriken. Kul! Prislappen är rätt kul den med.
Cascina Ballarin Langhe Nebbiolo 2018, nr 94433. 179 kr. 4800 fl
Langhe-läckert! Lika mycket för smaklökarna som för matkassan. För kassan köper vi hem favoritcharken och en krämig buratta. Eller slänger ihop en pasta med svamp. Det är precis vad detta friska och inbjudande vin gillar, där syrliga hallon, röda körsbär, nypon, lite torv och finkornig tanniner gör mig vinglad.
SP68 Rosso Arianna Occhipinti 2020, nr 95559. 199 kr. 8800 fl
Frappato möter nero d’avola och ljuv musik och ett ljuvligt vin uppstår. Tänk körsbär och smaka på deras kärnor, njut av röda plommon, salta små svarta oliver och dofta på örter som växer vilt i solen. Mulligt och mycket gott, särskilt efter lite vårvila eller till halstrad tonfisk och caponata.
Grifalco Aglianico del Vulture DOCG Damaschito 2017, nr 94446. 229 kr. 960 fl
Vilda och vackra aglianico! Kul att se dig återkomma på hyllorna, särskilt när du kommer från familjefirman Grifalco, som förenar druvans alla smaklager utan att ta av alla lager i börsen. Detta är så snyggt med tanniner, vilda torkade örter, nypon, röda körsbär, mineraler och syror on point. Mer vin från bella Basilicata – det vill vi se!
Mastroberardino Radici Taurasi 2017, nr 94443. 349 kr. 1800 fl
Maestron på aglianico i Taurasi (Kampanien) heter Mastroberardino. Firman länkar samman kraften, frukten och personligheten i detta energi-vin med adress södra Italien. Torkade körsbär, saftig mörk hallonfrukt, mogna jordgubbar, varm asfalt och finfin strävhet förför vid första sippan. Detta är fanatiskt gott. Vågar ni ta en paus från nebbiolo?
Pomologik Cidre Nouveau 2021, nr 11084. 79 kr. 7000 fl
Fina krämiga bubblor, aromer av mogna äpplen, söt citrus, syror med spänst och ett läskande, lockande avslut.
Riktigt gott, riktigt vårlikt. Det finns hopp. En cider att avnjuta till krämiga ostar, crepes fyllda med räkor eller chevre eller kanske en frasig bagel med rökt lax och färskost.
Sofias tips – tillfälligt sortiment 11 februari 2022
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!