- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Sofias tips – fast sortiment 2 december 2024
Sofias tips – fast sortiment 2 december 2024

Sofias tips – fast sortiment 2 december 2024
Det blir ingen ny champagne denna gång, men däremot en habil crémant från Jura, en Franciacorta och även ett mousserande från USA. Prislapparna är också habila, så tack för det.
När vi kommer till stilla vita är det framför allt fyra nyheter som klarar nålsögat där en vit Bordeaux kammar hem guldmedaljen – en tung en. Av de 35 nya vinerna är bara 11 av dem vita. Vi hittar med andra ord fler viner på den röda sidan, vilket känns säsongsanpassat och rätt. Bland annat en trio friska pinoter med olika ursprung. Här är särskilt vinet från Nya Zeeland ett värdigt tillskott på hyllan. Mer kryddig värme hittar vi i Vacqueyras, på både hel och halvflaska – mer sånt tack! Jag fastar också för merlotblenden från Bolgheri, där man kombinerar den toscanska solen med fräschör och finess. Ytterligare ett värdigt tillskott. Det kommer ett sött vin också, men den sparar vi till en söt special senare i december. Vidare till tipsen och några passande recept.
HELA LANSERINGEN SER NI HÄR
TRE BUBBEL
Richard Crémant du Jura Brut Nature Blanc de blancs, nr 2875. 159 kr
Klart habilt med fluffig och frisk mousse. En crémant där med mogen stenfrukt, vinteräpplen och söt apelsin famnar om. En knastrande torr apero gjord på enkom chardonnay. En nyårsskål kanske?
Bon Vivant Brut, nr 6023. 219 kr
Charmigt, livligt och samtidigt ambitiös. Två år på jästen för vinkompisarna chardonnay och pinot noir som bjuder oss på gröna och gula äpplen, brioche, en skopa houngsrostade nötter och bra skärpa in till sista sippen. Ursprung? Sunny Cali!
Derbusco Cives Di Franciacorta Brut, nr 2103. 249 kr
Friska bubblor från Norditalien, närmare bestämt Franciacorta i Lombardiet. Ett bubbel som har bett, strukur, djup och fokus. Frukten är citrusstram, uppbackad hasselnötter, kryddig toner av anis, grillad fänkål, rostat surdegsbröd och krispiga mineralsälta. Görs på 85% chardonnay, 15% pinot noir som vilat i minst 30 månader på jästen. Doppio Erre står för RD – recently digorged – vilket innebär att vinet degorgerats nära inpå försäljning.
VITA VINER
Zolo Sauvignon Blanc 2024, nr 20106. 129 kr
Sydamerikanska Zolo sveper in med krispet, krusbäret och kryddan! Här väntas även fruktpigga smaker av passionsfrukt, gul kiwi, vita vinbär och en injektion av mynta, salvia och citrongräs. Servera till en het tofuwok med chili och thaibasilika.
Pieropan Soave Classico 2023, nr 20108. 149 kr
Soave från en de främsta namnen i området. Man tackar, och skålar i gröna och gula päron, pigga mineraler, friska syror och en rökig liten svans. Lagra några år? Ja, varför inte! Eller skruva upp illa kvickt till en fritto misto och citronklyftor.
J.P Kämmerer Weissburgunder Trocken 2023, nr 6731. 129 kr
Tyskland gör inte enbart riesling – man gör personlig weissburgunder också. Lite rundare, fetare och fylligare. Precis som detta fina exemplar där gyllene stenfrukt, gula och gröna päron, citronskal, salvia och spirande mineraler får mig på gott vinhumör.
Château Pont de Brion 2022, nr 2012. 189 kr
Bordeaux ändå! 70% semillon och 30% sauvignon blanc möts, tar det lugnt på franska ekfat i ett år, skapar koncentration av vita mandlar, bakkryddor, rostade kardemummakapslar, gula äpplen och behåller samtidigt sin klara energi och tydliga fräschör. Bästa vita i december? Oui!
RÖDA VINER
Weingut Jürgen Landmann Alpensegler Pinot Noir Organic 2022, nr 2332. 149 kr
Pinot-fräschör från Baden i södra Tyskland. Rosor, röda bär från skogen, lagerblad, smakrika kryddor, vilda örter och nypon. Vi lägger till ett eko-cert samt lättviktsflaska och det är omöjligt att inte gilla!
Heinrich Pinot Noir 2023, nr 20110. 149 kr
Österrikes Burgenland ligger i landets södra delar, nästan på gränsen till Ungern. Där odlas framför allt blå druvor, särskilt lokala blaufränkisch, zweigelt och st laurent. Men här möts vi av pinot noir istället, en lite småvild sådan, gjord i en bärig och örtig stil. Jordgubbar, syrliga hallon, en sked lingon och ett uppfriskande avslut som dricks bäst lätt kyld till en kalte platte.
Greystone Wines Pinot noir 2023, nr 2774. 199 kr
Finstämd pinot noir-parfym av rosor, nypon, röda körsbär, friska jordgubbar och röd apelsin. Elegant och samtidigt tydlig i sin energi och djup där avslutet biter till och kallar på mat. Råbiff, ankbröst, risotto eller coq au vin på söndag?
1+1=3 Merlot Cabernet Sauvignon Ecológico 2023, nr 20113. 119 kr
Generös och fruktig blend med kul ursprung – Penedès, som tydligt visar att det är region för mer än bara cava. Stilen är mustig och värmer med hjälp av cassis, plommon, vilda bär från skogen, en näve örter och viol. Eko är det också.
Miraflores 2023, nr 2564. 99 kr
Syrah, tempranillo och garnacha tintorera – tre druvor med en en stadig dos frukt och färg. Syrah ger kryddiga toner av mynta och viol, tempranillo står för den saftiga körsbärsfrukten och skogsbär medan garnacha tintorera ger extra färg och fyllighet. Ett charmigt vin från Utiel-Requena strax väster om Valencia.
Glen Para Shiraz 2023, nr 20096. 119 kr
Smak- och bärbomb som tar oss raka vägen till Down Under och druvan shiraz. Räkna med skön värme, söt peppar och en fruktintensitet av björnbär, plommon, svarta körsbär, vaniljfrön och ett sug efter vintergrill (!).
Tortoise Creek Red Blend 2022, nr 4701. 149 kr.
Mullig, solmogen och pang på. Druvan petite sirah och området Lodi i Central Valley i Kalifornien är en kombo som ger direkta och rättframma viner, så räkna med mogna skogsbär, vilda hallon, lagerblad och pigga exotiska örter. Ett vin för vintergrillen.
Xavier Vignon Vacqueyras 2022, nr 1492. 149 kr
Xavier kan sitt Rhône, speciellt det södra. Här väntas mulliga och mustiga smaker av hallon, jordgubbar, skogsbär, viol, lakritsrot och friska och tydliga tanniner. Innehåll: 70% grenache noir, 25% syrah och 5% mourvèdre. Som på beställning inför långkokens högtid. Kommer även på halvflaska – en extra guldstjärna för det!
Lunadoro Rosso di Montepulciano Organic 2023, nr 20112. 99 kr
Fräschör var det här! Körsbär och kärnor, röda plommon, mandelblom, mineral och pigga tanniner som är hungriga och längtar efter mat. Vi lutar oss bekvämt mot det italienska köket, tänker pasta rossa, smörfräst gnocchi med salvia eller en frasig och välfylld schiacciata.
Campo Alle Comete Stupore 2022, nr 4705. 199 kr
Bolgheri-bonanza som är djup, fyllig och tät, fast här finns också en livfullhet där frukten kommer framför faten. Jag älskar stilen och njuter av plommon, mynta, svarta vinbär, cederträ, en hint av honung och tobaksblad. En harmonisk höjdare.

Sofias tips – fast sortiment 2 december 2024
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!