- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Prova en spanjor för 100-lappen
Prova en spanjor för 100-lappen

Fyra vita
Astobiza 2014, nr 74855. 129 kr
Inte provat txakoli förrut? Då är det hög tid. Superkrispigt, torrt och frisk, gjort på de lokala druvorna; 70% hondarrabi zuri, 15% petit courbu och 15% gros manseg. Prova till fisk, skaldjur och gärna ceviche. Det är sånt man äter till detta vin i Baskien, där vinet kommer ifrån. Txakolis höga syra kommer älska den lika höga syran i cevichen.
Albarino Mar de Ons 2013, nr 83331. 120 kr
Albarino är den stora druvan i Galicien. När den kommer över till grannen Portugal, döps den om till alvarinho. Vinerna är som skräddarsydda för fisk och skaldjur, som man så klart äter mycket av i norra Spanien. Denna är knastertorr, frisk och läskande och har toner av vita blommor och citrus.
Basa Blanco 2013, nr 71733. 109 kr
Verdejo är en druva som förtjänar mer uppmärksamhet. Den är frisk och krispig. Bjuder ofta på smaker av citrus, grape, fikon och ananas samt kryddiga drag av fånkål och anis. Verdejo kan dessutom lagras några år. Detta är en fint exemplar från Telmo Rodriguez och vingården ligger så klart i Rueda, där verdejo odlas.
Godeval Cepas Vellas 2013, nr 6700. 119 kr
Godello är en annan spansk druva som också borde lyftas fram mer. Den odlas främst i Valdeorras i Galicien. Det finns även odlingar i Portugal, där den går under namnet gouveio. Druvan växer i popularitet, men odlingarna är fortfarande små. Denna godello är pigg och krämig och bjuder på smaker av rosa grape, citron och fin mineralitet.
Fyra röda
Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon 2010, nr 12697. 99 kr
Snacka om trotjänare! Denna började säljas 1996 på Bolaget, alltså nästan 20 år sedan. Vissa viner finns kvar av en enda anledning; för att de är bra. Punkt slut. Torres behöver väl knappast något närmare introduktion. En stor vinfamilj, som levererar kvalité från flera vingårdar i Spanien och som gjort mycket för den spanska vinnäringen. Ett fint vin, som fått några procent tempranillo för den spanska känslan. Fruktigt och lite stramt med drag av körsbär, plommon, cassis och fat.
Brunus Blend 2011, nr 32158. 121 kr
Brunus Blend består av mer än 50 % cariñena (carignan), 30 % garnacha och resterande syrah, merlot och cabernet sauvignon. En hyfsat typisk blend från Kataloniens region Montsant, som ligger granne med mer känd Priorat. Ett maffigt och rejält vin, som kommer passa bra till augustigrillen. Packat med skogsbär, örter, choklad, fat och lite vanilj.
Dues Sirah Callet 2011, nr 70370. 125 kr
Mallis kan också göra vin, tro’t eller ej. Ön kan t.om stoltsera med flera lokala druvor. Callet är en av dem, som delar plats med 50 % syrah i detta vin från José L. Ferrer. Den största producenten på ön. Callet är den näst mest odlade på Mallorca, som vanligtvis används i rosévin. Men den passar fint i rött vin också. Dues bjuder på fin fruktighet och smak av vildhallon, plommon, choklad och lite fat.
Izadi Reserva 2011, nr 74668. 135 kr
En hederlig Rioja är aldrig fel, särskilt inte när den går åt det moderna hållet men ändå behåller sitt ursprung. Innehåll är 100 % tempranillo och stilen är läskande med röda bär, mineralitet och djup. Årgång 2011 var ett torrt och varmt år i Rioja, som gav fin mogen frukt.