- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Pizza i mellandagarna
Pizza i mellandagarna

Jag är nog inte ensam. Annandagen är en av årets stora partydagar för rastlösa tonåringar som vill ut och svänga de lurviga. Dagen efter står pizza på menyn.
Årets sista stora festdag är givetvis nyårsafton. Som följs av nyårsdagen – även kallad internationella pizzadagen. En högtid, inte minst för pizzabagarna. Ingen dag på året säljs så mycket pizza. Medicinen bestående av deg, fett och salt är exakt vad som ordineras den 1 januari.
Nytt för i år är pizzans status som har fått en extra frasig guldkant. Den har blivit ett kulturarv genom Unesco! Men inte vilken pizza som helst. Bara den äkta – och den godaste – pizzan från Napoli har fått godkänt. Allt startade med en kampanj, Pizza Unesco, där man har lobbat och jobbat för att just den napoletanska pizzan ska skyddas. Hårt arbete och bara de bästa ingredienserna ligger till grunden för denna typ av pizza. Givetvis bakad i en vedugn, på hög temperatur – 450 grader – i högst 90 sekunder. Tiden räcker för att få pizzans höga frasiga kanter och samtidigt baka de högkvalitativa råvarorna. San Marzano-tomater, buffelmozzarella eller fior di latte, mjöl av hög kvalité och en lång jäsningstid ligger bakom de oemotståndliga pizzorna.

Pizza är inget nytt i Sverige. Den första pizzerian öppnade under 1940-talet. Men de riktiga napoletanska varianterna har dröjt. Det är egentligen först nu de senaste tre-fyra åren som vi har kunnat börja njuta av pizzornas pizza i Sverige. Här är tips på några av de bästa pizzeriorna i framför allt Stockholm men även utanför huvudstadens gränser.
Stockholm
Pizzeria Giro – Sveavägen, Stockholm
Babette – Roslagsgatan, Stockholm
Gallinas Pizza – Teatern i Ringen. Södermalm
Meno Male – Roslagsgatan och Hantverkargatan, Stockholm
La Madrina – Birger Jarlsgatan. Stockholm
450 Gradi – Lidingö, Stockholm
Omnipollos Hatt – Hökens Gata, Stockholm
Bistro Bananas – Skånegatan, Stockholm
Da Antonio e Lucia – Sickla, Stockholm
800 grader – Sigtunagatan, Stockholm
Limhamn
Pizzeria Mastio – nyöppnad pizzeria av Sandra Mastio som vann Sveriges Mästerkock 2015. Instagramkontot får mig att vilja pendla till Limhamn varje dag för middag!
Falkenberg
Lilla Napoli – den första pizzerian i Sverige som fick intyg på att de bakade äkta pizzor á la Napoli.
Göteborg
Lund
Vad tycker du saknas på listan? Maila gärna om du har koll på fler pizzerior som kvalar in.

Över till drycken. Pizza kräver vin. Från pizzans land, var annars?
Morellino di Scansano Riserva Morisfarm 2013. nr 2029, 149 kr
Saftig och rödbärssyrlig nyhet i fast sortiment 1 december. Morellino innebär sangiovese. Alltså energiska syror, friska örter, körsbär och en längtan efter mat med tomatsås. Typ en pizza!
Bruno Giacosa Dolcetto d’Alba 2016, nr 90289. 219 kr. Litet släpp den 6/10 om 720 flaskor.
Ung charmör som egentligen borde få vila några år. Men pizzasuget är svårt att hålla emot. Dolcettosuget också. Lösning: en timme i karaff. Sippa och njut av körsbärskärnorna, syran och örterna.
Brancaia Chianti Classico 2015, nr 70752. 149 kr. FS
Inga fat, bara ren sangiovesefrukt. Körsbär, tranbär, plommon, mineraler, frisk sälta och stor energi. Energi som kräver en frasig pizza margherita.
Casaloste Chianti Classico 2014, nr 2375. 169 kr. FS
Inte den bästa årgången, men syrorna är det inget fel på. Casaloste lanserades i september och finns i över 120 butiker. Ekologiskt, fräscht, massor av syrlig röd frukt och ett gäng mandlar. Klockrent till en pizza med parmaskinka.
Il Sasso 2013, nr 95395. 199 kr. 480 flaskor lanserades 8/7.
Lite mer kraftfullt från Carmignano i Toscana – tack vare vare blenden på 70 % sangiovese 20 % cabernet sauvignon och 10 % merlot. Bara att korka upp idag, gärna till en pizza med fänkålssalami, färska tomater och hyvlad svamp. Mustigt och smakrikt; tänk ceder, sandelträ, plommon och körsbär.
De två traditionella napoletanska pizzorna är pizza marinara som görs med tomater, vitlök, olivolja och oregano, samt pizza margherita vilken innehåller tomater, mozzarella, olivolja och basilika.
Pizza Margherita ska ha skapats av kocken Raffaele Esposito 1889. Pizzan var en hyllning till Italiens drottning – Margherita av Savojen.
Fyllningen, tomat, basilika och mozzarella skulle symbolisera färgerna i landets flagga.