Pizza i mellandagarna

Är ni också trötta på julmaten? Visst, det är gott. Både första och andra gången. Men sen får julbordet gärna ta en paus till nästa år för min del. I mellandagarna vill jag istället ha pizza!
Pizza i mellandagarna

Jag är nog inte ensam. Annandagen är en av årets stora partydagar för rastlösa tonåringar som vill ut och svänga de lurviga. Dagen efter står pizza på menyn.

Årets sista stora festdag är givetvis nyårsafton. Som följs av nyårsdagen – även kallad internationella pizzadagen. En högtid, inte minst för pizzabagarna. Ingen dag på året säljs så mycket pizza. Medicinen bestående av deg, fett och salt är exakt vad som ordineras den 1 januari.

Nytt för i år är pizzans status som har fått en extra frasig guldkant. Den har blivit ett kulturarv genom Unesco! Men inte vilken pizza som helst. Bara den äkta – och den godaste – pizzan från Napoli har fått godkänt. Allt startade med en kampanj, Pizza Unesco, där man har lobbat och jobbat för att just den napoletanska pizzan ska skyddas. Hårt arbete och bara de bästa ingredienserna ligger till grunden för denna typ av pizza. Givetvis bakad i en vedugn, på hög temperatur – 450 grader  – i högst 90 sekunder. Tiden räcker för att få pizzans höga frasiga kanter och samtidigt baka de högkvalitativa råvarorna. San Marzano-tomater, buffelmozzarella eller fior di latte, mjöl av hög kvalité och en lång jäsningstid ligger bakom de oemotståndliga pizzorna.

 

Bild från DinVinGuide

Pizza är inget nytt i Sverige. Den första pizzerian öppnade under 1940-talet. Men de riktiga napoletanska varianterna har dröjt. Det är egentligen först nu de senaste tre-fyra åren som vi har kunnat börja njuta av pizzornas pizza i Sverige. Här är tips på några av de bästa pizzeriorna i framför allt Stockholm men även utanför huvudstadens gränser.

Stockholm

Pizzeria Giro – Sveavägen, Stockholm

Babette – Roslagsgatan, Stockholm

Gallinas Pizza – Teatern i Ringen. Södermalm

Meno Male – Roslagsgatan och Hantverkargatan, Stockholm

La Madrina – Birger Jarlsgatan. Stockholm

450 Gradi – Lidingö, Stockholm

Omnipollos Hatt – Hökens Gata, Stockholm

Bistro Bananas – Skånegatan, Stockholm

Da Antonio e Lucia – Sickla, Stockholm

800 grader – Sigtunagatan, Stockholm

Limhamn

Pizzeria Mastio – nyöppnad pizzeria av Sandra Mastio som vann Sveriges Mästerkock 2015. Instagramkontot får mig att vilja pendla till Limhamn varje dag för middag!

Falkenberg

Lilla Napoli – den första pizzerian i Sverige som fick intyg på att de bakade äkta pizzor á la Napoli.

Göteborg 

Ombra

Lund

La Cucina 

Vad tycker du saknas på listan? Maila gärna om du har koll på fler pizzerior som kvalar in.

 

Bild från DinVinGuide

Över till drycken. Pizza kräver vin. Från pizzans land, var annars?

Morellino di Scansano Riserva Morisfarm 2013. nr 2029, 149 kr

Saftig och rödbärssyrlig nyhet i fast sortiment 1 december. Morellino innebär sangiovese. Alltså energiska syror, friska örter, körsbär och en längtan efter mat med tomatsås. Typ en pizza!

Bild från DinVinGuide

Bruno Giacosa Dolcetto d’Alba 2016, nr 90289. 219 kr. Litet släpp den 6/10 om 720 flaskor. 

Ung charmör som egentligen borde få vila några år. Men pizzasuget är svårt att hålla emot. Dolcettosuget också. Lösning: en timme i karaff. Sippa och njut av körsbärskärnorna, syran och örterna.

Bild från DinVinGuide

Brancaia Chianti Classico 2015, nr 70752. 149 kr. FS

Inga fat, bara ren sangiovesefrukt. Körsbär, tranbär, plommon, mineraler, frisk sälta och stor energi. Energi som kräver en frasig pizza margherita.

Bild från DinVinGuide

Casaloste Chianti Classico 2014, nr 2375. 169 kr. FS

Inte den bästa årgången, men syrorna är det inget fel på. Casaloste lanserades i september och finns i över 120 butiker. Ekologiskt, fräscht, massor av syrlig röd frukt och ett gäng mandlar. Klockrent till en pizza med parmaskinka.

Bild från DinVinGuide

Il Sasso 2013, nr 95395. 199 kr. 480 flaskor lanserades 8/7. 

Lite mer kraftfullt från Carmignano i Toscana – tack vare vare blenden på 70 % sangiovese 20 % cabernet sauvignon och 10 % merlot. Bara att korka upp idag, gärna till en pizza med fänkålssalami, färska tomater och hyvlad svamp. Mustigt och smakrikt; tänk ceder, sandelträ, plommon och körsbär.

Bild från DinVinGuide

 

De två traditionella napoletanska pizzorna är pizza marinara som görs med tomater, vitlök, olivolja och oregano, samt pizza margherita vilken innehåller tomater, mozzarella, olivolja och basilika.

Pizza Margherita ska ha skapats av kocken Raffaele Esposito 1889. Pizzan var en hyllning till Italiens drottning – Margherita av Savojen.

Fyllningen, tomat, basilika och mozzarella skulle symbolisera färgerna i landets flagga.

Pizza i mellandagarna - DinVinguide Pizza i mellandagarna | DinVinguide.se