Meatless monday – dinkelpizza med grönkål

Meatless monday – dinkelpizza med grönkål

Meatless monday – dinkelpizza med grönkål

gronkalspizza

Pizza är inte vanligtvis min favoritmat. Men igår knåpade jag ihop en som passade mina smaklökar som hand i handske. Jag gjorde en deg med dinkelmjöl som gjorde botten lite segare än vanligt, och sedan fick pizzan massor av goda grejor som topping. Min familj smaskade på en helt vanlig med tomat, ost, parma och ruccola medan jag njöt av min pizza som var lite mer åt förrättshållet. Jag skulle kunna tänka mig att göra små varianter av den här som tilltugg, eller som vickning på ett kalas.

Anettes dinkelpizza med päron, stilton och grönkål

Botten

12,5 gram jäst (skär den diagonalt 2 ggr)

en tsk honung

en nypa salt

2,5 dl mjölk

3 dl vetemjöl

cirka 3,5 dl dinkelmjöl

Rör ut jästen i den rumstempererade mjölken, tillsammans med honung och salt. Arbeta sedan ner mjölet lite i taget tills du har en smidig och lite kladdig deg. Låt degen jäsa i minst 1 timma eller till dubbel storlek.

Kavla ut 2 rundlar som du bakar av i 225 grader i cirka 5 minuter.

Pizza

2 dl färskost

2 dl riven parmesan (eller det du har i kylskåpet)

2 tunt skivade päron

50 gram stilton ost

en rejäl bunt grönkål

picklad rödlök (eller helt vanlig färsk, tunt skivad dito)

svartpeppar

flingsalt

25 gram brynt smör

Börja med att blanda färskosten med den rivna osten, men spar lite så du kan toppa pizzan med det. Rensa grönkålen och skär den tunt, tunt. Bred ut färskoströran över pizzabottnarna, och fördela grönkålen, de tunt skivade päronen och den picklade rödlöken över. Smula stiltonosten över och skjutsa in härligheten i ugnen. Vakta noga och ta ut pizzan när du tycker att fyllningen är lagom bakad. Det brukar ta mellan 7-12 minuter beroende på hur het ugn du har.

Ut med pizzan, på med svartpeppar från kvarnen, flingsalt och till sist lite brynt smör. Och ja! Du kommer att vilja ha mer!