- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Pupusa med grönsaksslaw och rostad salsa
Pupusa med grönsaksslaw och rostad salsa

Här kommer ett recept som till grunden är latinamerikanskt street food. Den heter pupusa och är en mjuk stekt majstortilla. Det finns lika många recept och varianter som det finns människor men grunden är densamma dvs majsmjöl.
Min variant är kanske lite mer tidskrävande och att hitta alla ingredienser kan kanske inte vara så lätt heller men om du gör det så är det väl värt tiden. Den kan användas till frukost, lunch, middag och är väldigt fyllig och smakrik.
Pupusa med grönsaksslaw och rostad salsa
2 dl masa harina (majsmjöl)
1/3 dl varmt vatten
255 g chorizo (se ett utav mina tidigare recept)
1 dl queso fresco (cheddarost går bra också) detta är en mexikansk färskost
1/3 dl gräddfil
Blanda majsmjöl med vatten tills du har en rätt torr deg som är smidig. Låt vila. Stek chorizon. Vänd i ost och gräddfil och låt stå i ett par minuter.
Grönsaksslaw
1/4 vitkål, julienne
1/2 morot, julienne
1/4 jicama (beroende på storlek), julienne
1/4 gurka, julienne
1/3 rödlök, julienne
1 dl äppelcidervinäger
1 knippe färsk koriander
1 citron, zest och juice
Blanda allt i en skål och smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt och dra åt sig alla smaker.
Salsa
4 röda tomater
1/2 jalapeno
1/2 gul lök
1 knippe färsk koriander
5 klyftor färsk vitlök
Skär allt utom koriandern på mitten och lägg dem med skinnsidan upp i en ugnsform. Halstra i en glödhet ugn så att skinnet på grönsakerna blir svart. Lägg allt i en mixer och mixa med den färska koriandern, smaksätt med salt och peppar. Låt svalna.
Forma majsdegen i ca 5 cm stora 1/2 cm tjocka skivor och stek dem i en torr panna på medelvärme.
Lägg slaw ovanpå och servera med salsa.
Jan Lööv, Executive Chef (köksmästare), Guckenheimer på Texas Instruments Campus, Texas, Dallas, USA
Twitter: @jtloov
Instagram: @jloov