Carnitas med hembakta tortillabröd, pico de gallo och guacamole

Carnitas med hembakta tortillabröd, pico de gallo och guacamole

Carnitas med hembakta tortillabröd, pico de gallo och guacamole

Det här är ingen snabbmat även om det ser ut så. Här har jag gjort pulled pork på fläskkarré med massor av kryddor för att få ordentligt med smak och kombinerat den med krämig sval guacamole och smakrik frisk pico de gallo. Jag bakar också egna tortillabröd, de svänger du snabbt ihop på en halvtimme och får varma nybakade bröd till middagen. Köttet kokar jag i en slowcooker med det går lika bra att göra i ugnen. Det går utmärkt att frysa in rester av köttet för snabba middagar, så gör gärna dubbel sats när du ändå håller på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Carnitas med hembakta vetetortillas med guacamole och pico de gallo 8 port (minst)

1 1/2 kg fläskkarré

Kryddblandning:

1 msk salt

1 msk svartpeppar

1 msk spiskummin

1 msk lökpulver

1 msk paprikapulver

1 tsk cayennepeppar

1 tsk oregano

matolja

5 klyftor vitlök, hackade

1/2 liter Coca Cola (ej light)

Skär köttet i tjocka skivor. Blanda alla torra kryddor i en djup tallrik. Vänd köttet i kryddblandningen så att det täcker. Bryn köttet i en het stekpanna med olja. Lägg ner köttet i en tjockbottnad emaljkastrull med lock, lergryta eller en ugnfast form med lock eller CrockPot/Nordic Cooker. Tillsätt vitlök och Coca Cola. Sätt in grytan i ugnen på 125 grader i ca 4-6 timmar eller ställ in CrockPoten/Nordic Cooker på hög temperatur och 4-6 timmar. Ta upp köttet och dra isär det med två gafflar. Koka ner spadet till en simmig sås och blanda med köttet. Hetta upp en stekpanna med olja och stek en liten mängd kött åt gången tills det fått stekyta.

Pico de Gallo

3 gula eller röda lökar, skalade och fint hackade

12 tomater, urkärnade och fint hackade

4 dl plockad koriander eller efter smak, strimlade

2-3 spanska chili, urkärnade och fint hackade

½-1 lime, juice

salt

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt.

Vetetortillas

5 dl vetemjöl

1 1/2 tesked bakpulver

1 tesked salt

2 teskedar vegetabilisk olja

1 1/2 dl varm mjölk

Blanda samman de torra ingredienserna. Häll över den varma mjölken och oljan. Blanda till en kletig deg. Knåda på ett mjölat bord i cirka två minuter, lägg tillbaka i skålen och täck med plastfilm. Låt vila i 20 minuter. När degen vilat färdigt delar du den i 8 delar och rullar till små bollar. Kavla sedan ut bollarna till runda tortillabröd som du förvarar övertäckta tills det är dags att tillaga dem. Stek dem i en torr stekpanna cirka 30 sekunder på varje sida och låt dem sedan mjukna ett par minuter invirade i en kökshandduk i en plastpåse.

Guacamole

3 tomater, urkärnade och grovhackade

1 liten gul lök, skalad och hackad

4 vitlöksklyftor, skalade och fint hackade

4-5 mogna avokador, urkärnad och urgröpt

knappt 3/4-1 dl färskpressad citronjuice

2-2 1/2 krm chiliflakes

1 tsk salt
Mixa tomater, lök, vitlök, avokado och citronjuice slätt i en matberedare/stavmixer eller mosa grovt med gaffel. Krydda med chiliflakes och salt. Bjud guacamolen kyld.

Montering:

Halvera bröden. Stek köttet. Lägg köttet på brödet och toppa med guacamole och pico de gallo.

Lycka till!

Karoline Nordefors nordefors.com (3)

Karoline Nordefors: Foodie, matbloggare och sommarjobbande kock

Website: nordefors.com

Twitter: @Nordefors

Facebook: Vardag med Nordefors

Instagram: @Nordefors

LinkedIn: Karoline Nordefors

Mail: vardagmednordefors[@]gmail.com