- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips från Jan Lööv – Soppa med kyckling, avokado, cheddar och friterad tortilla
Kockens tips från Jan Lööv – Soppa med kyckling, avokado, cheddar och friterad tortilla

Kockens tips från Jan Lööv – Soppa med kyckling, avokado, cheddar och friterad tortilla
Kycklingsoppa med tortilla, en utav de absolut bästa sopporna som finns i södra USA. Tack vare närheten till Centarl- och Sydamerika så blir inspirationen ofta influerad av just det. Nästan varje restaurang i Texas har en variant av denna soppa. En del har en klar soppa och en del har “blended”, själv föredrar jag den senare. Lite avokado, riven cheddarost och tortillastrips som topping så blir det en läcker måltid.
Soppa med kyckling, avokado, cheddar och friterad tortilla
1 hel kyckling
vatten
2 gula lökar, 1 i grova bitar, 1 finhackad
1 morot, skalad och i grova bitar
2 stjälkar selleri, i grova bitar
3 klyftor färsk vitlök
1 1/2 tsk kummin
1 tsk chilipulver
1/2 tsk paprikapulver
2 lagerblad
20 friterade majs tortillas (1 dm i diameter)
salt
peppar
Garnityr:
avokado
riven cheddarost
friterade tortillastrips (strimla majstortillas, fritera i olja, låt rinna av och salta)
Lägg kycklingen i en stor kastrull, täck med vatten och tillsätt 1 gul lök, morot och selleri. Sjud kycklingen i 6 timmar (red anm använd gärna en slow cooker så är kycklingen färdig när du kommer hem). Ta upp kycklingen och låt den svalna. Plocka köttet och hacka det fint. Sila buljongen. Sautera den finhackade löken och vitlöken i en tungbottnad kastrull med olja. Tillsätt alla kryddor och forsätt att sautera i ett par minuter. Försiktigt så det inte bränns. Slå på kycklingbuljongen och reducera tills 2/3 är kvar. Ta upp lagerbladen och mixa buljongen och tortillas tills den är helt slät och smaka upp med salt och peppar. Bottna soppskålar med hackad kyckling och slå på varm soppa. Toppa med I sopp skålar läggs kyckling i botten varm soppa slås på och toppas med avokado, riven cheddarost och tortillastrips.
Mycket jobb men väl värt det!!
Jan Lööv, Chef de cuisine Omni Hotel Dallas USA
Twitter: @jtloov
Instagram: @jloov