Österrike och Tyskland gör också rosévin

DinVinguide har provat rosé utanför Provence också. Alla får vara med. Både Österrike och Tyskland har en egen, mineraldriven stil, som vi gillar. 
Österrike och Tyskland gör också rosévin
Bild från DinVinGuide

Det är ibland lätt att glömma bort rosévinerna utanför södra Frankrikes gränser. Provence står för den största delen av all rosé i Sverige och får därför mycket fokus. I vinvärlden är det viktigt att vara nyfiken och öppen för att ständig prova nya viner, nya druvor och nya distrikt. Vi vill ju inte missa ett gott vin!

Jag tycker att både Österrike och Tyskland gör bra ifrån sig på roséfronten. Många av vinerna är gjorda på de inhemska druvorna och producenterna vågar göra sin egen stil. Både vad gäller smak och färg. Av de provade vinerna finner jag mineral, sälta och en tydlig syra som gör dem till ypperliga matviner. Frukten går åt det syrliga och krispiga hållet, som tranbär, lingon och röda vinbär. Det är inga flörtisar, men det har vi redan så gott om från andra producerande länder.

Njut av dessa roséer tillsammans med mat, trevligt sällskap och den efterlängtade solen.

 

EN DUO ÖSTERRIKARE 

Umathum Rosa 2015, nr 99044. 129 kr. Tillfälligt släpp i april. Det finns några flaskor kvar, så lägg på en rem och skynda till monopolet!

Umathum Rosa, ett namn som inte kan vara mer passande. Färgen är läcker och intensiv och så rosa den bara kan bli! En rosé med egen stil, gjord på blaufränkisch, zweigelt och sankt laurent.

I doft och smak hittar jag några pepparkorn, cassis, vildhallon, aningen rök och massor med läskande mineralsälta i eftersmaken.

Umathum är en av de främsta rödvinsproducenterna i Österrike. Firman drivs sedan 80-talet av Josef Umathum, som sköter sina vingårdar helt biodynamiskt. Tanken med rosén var inte ännu en blek sydfransk kopia. Den ska vara rosa, punkt slut. Umatham har lyckats på den punkten.

Finfin matrosé till rökta korvar, rökt eller gravad fet fisk, patéer, fiskgryta och grillade vårprimörer.

Umathum

Rabl Zweigelt Rosé 2015, nr 72564. 109 kr. BS

Lättsippat vid första klunken, men Rabl visar sig kombinera saftiga bär och stramhet. En rosé med öppen frukt som granatäpplen och körsbär. I eftersmaken finns mineral och en trevlig syrlighet.

Bakom Rabl, står Rudolf Rabl som idag driver denna historiska famijefirma, grundad redan 1750.

Vinet är gjort på 100 % zweigelt, som är en lokal druva i Österrike. Det är en korsning mellan st. laurent och blaufränkisch, skapad av en rektor vid en vinhögskola i Klosterneuburg. Han hette Fritz Zweigelt och fick sätta sitt namn på druvan.

Skåla för Fritz till en sallad med chevre eller en tartar på tonfisk.

Rabl

Bild från DinVinGuide

EN DUO TYSKAR 

Köningschaffhauser Vulkanfelsen Spätburgunder Rosé 2015, finns att beställa via The Wine Company. 99 kr. 

Rosé, eller vilket vin som helst för den delen, från Baden i Tyskland är vi inte bortskämda med här i Norden. Köningschaffhauser innehåller 100 % pinot noir och är en vanlig druva i Baden. Det är Tyskland sydligaste vindistrikt och därmed ett av de varmaste. Pinot noir trivs här och detta vin är ett fint exempel på det. Vinet har en bra mineralsälta och massor med söta bär och björnbär och inlagda körsbär. Lång, fruktig eftersmak ger extra pluspoäng.

Njut av ett glas i en Baden-Baden (de kända solstolarna) i solen, med eller utan små canapéer på rökt lax och skagenröra.

GB Spätburgunder Rosé 2015, nr 90519. 119 kr. Lanseras 3/6. 2014 finns kvar i fåtalet butiker och antal flaskor. 

En sneak peak på vad som komma skall. Breuers rosé är gjord på enbart pinot noir, fast ursprunget här är Rheingau, vilket är Tyskland minsta vindistrikt. Pinot noir står bara för några procent av all produktion. Eftersom Rheingau först och främst är ett område för riesling.

Breuer har däremot hittat en trevlig stil på sin rosé, som med årgång 2015 känns i riktigt fin form. Den är stram, frisk och örtig och frukten går åt hallon, tranbär och lingon. Fräscht!

Prova till gazpacho och snittar med laxröra.

breuerrose