Rosé och maten! 

Att de rosa vinerna passar fint en solig dag på balkongen är det väl ingen som har ifrågasatt. Men att de passar som handen i handsken även till mat kanske inte är lika solklart. Naturligtvis måste man anpassa smakerna, styrkan och kraften i maten till vinet men när det är klart så finns lika många kombinationer som färgnyanser på vinet.
Rosé och maten! 

Att de rosa vinerna passar fint en solig dag på balkongen är det väl ingen som har ifrågasatt. Men att de passar som handen i handsken även till mat kanske inte är lika solklart. Naturligtvis måste man anpassa smakerna, styrkan och kraften i maten till vinet men när det är klart så finns lika många kombinationer som färgnyanser på vinet.

För vi har ju sagt det förr, vinerna kommer i en mycket bred färgskala, från ljust rosa till kraftfullt självlysande ljusrött. På samma sätt passar de till en massa olika sorters mat. De allra ljusaste, med lätta smaker av nyplockade jordgubbar och fräscha smultron. Till de allra tyngsta mörkt hallonröda med kraftfull smak av granatäpplen och blodgrape med både tanniner och beska.

Som vanligt när du kombinerar vin med mat så blir det bästa resultatet så klart om de två kompletterar varandra optimalt. Så om du har ett lättare vin så behöver smak och textur i maten vara liknande. Om vinet å andra sidan är för kraftfullt så kör det över maten om den saknar tryck. Dessutom är det oftast tillagning och tillbehören som avgör vilken stil på vin du skall välja och inte huvudråvaran. En grillad fisk med en kraftigt smaksatt sås kräver så klart ett lite tuffare vin än en fisk som är ångkokt och serveras med en lättare sås.

Eftersom roséviner finns i så många olika stilar så passar det till en hel uppsjö av rätter. Allt ifrån lätta och fräscha sallader, till lite tyngre grillade rätter. Efter att vi på redaktionen provat igenom de roséviner som just nu finns på marknaden så har jag lagt upp ett antal recept som jag tycker fungerar fint till vinerna. Här nedan i länkarna hittar du till exempel en grillad tonfisk som passar till ett kraftigare rosévin.

 

Om du vill veta mer om vilka viner vi på redaktionen tyckte var de allra bästa i den årliga roséprovningen så hittar du mer information om det här hos Sofia Ander.