- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Manousakis Winery – Rhônedruvor på grekiska
Manousakis Winery – Rhônedruvor på grekiska


Att det blev just Rhône-druvor på Kreta är faktiskt inte så underligt. Innan de första vinrankorna planterades på gården, togs flera vinkonsulter in. Bland annat från hyfsat kända Domaine Pegau i Rhône. Det visade sig att Manousakis terroir är bäst lämpad för syrah, mourvedre, grenache och även gröna druvan roussanne.
1993 började Theodore Manousakis med de första planteringarna. Ted, som han kallas; särskilt efter sina år i USA, är född på Kreta. Under 1950-talet lämnade han ön, för att prova lyckan i USA. De grekiska rötterna tog honom tillbaka hemlandet. Vin har alltid varit en stor del av kulturen och måltiden i Grekland. Ted ville återskapa den känslan. Känslan och vördnaden för sitt hem.
Det skulle visa sig att han var på rätt spår. Manousakis roussanne har gjort Kreta känt inom vinvärlden. Ett vin som alltid kammar hem många vinpriser och säljer slut alldeles för snabbt. Vi har dock tur i Sverige, då det finns flertalet av Manousakis viner på beställningssortimentet.
DinVinguide fick träffa ägarna Alexandra Manousakis, dotter till Ted, och hennes man Afshin Molavi under deras Sverige-besök.
Alexandra är född och uppvuxen i USA. Det måste vara något i luften, för Kreta lockade ”hem” även henne. Där träffade hon sin man, Afshin, som ursprungligen kommer från Uppsala. Idag driver de familjefirman Manousakis, där vinerna däremot går under namnet Nostos. Det grekiska ordet för ”nostalgi”. Ett ord som på verkar symbolisera hela familjen.
Idag producerar man omkring 60.000 flaskor om året. Allt är ekologiskt certifierat. Trots värmen och den grekiska solen, har alla viner en otrolig balans och fräschör.
– Vädret är inget problem, berättar Afshin. Snarare tvärtom. Våra planteringar ligger på höga höjder, uppåt 700 meter över havet. Så vi har svala nätter.
–Vi har fått en del kritik för att vi bara satsat på internationella druvor, säger Alexandra. Kreta har 14 lokala druvor. Fast vi har planterat flera av dessa och provar oss fram hela tiden.
Alexandra har så klart ett eget vin, uppkallat efter henne själv. – Det var oenologen som kom på namnet. Frukten kommer från den yngsta vingården, vilket passar bra då jag är den yngsta dottern. Både årgång 2010 och 2012 finns i Sverige just nu.
Vi inleder provningen med Nostos rosévin Pink 2014. Vinet som fick importören O.Wines att börja arbeta med Manousakis. Det är en blend på 50/50 grenache och syrah, gjort i en mer matig och frisk stil. Här finns en elegant kraft och till och med en liten strävhet, tillsammans med salvia, rosmarin, tranbär och mineral. Jag förstår vad som fick importören på fall. Nostos Pink 2014, nr 72571. 129 kr.
The Journey Roussanne 2014, nr 73758. 259 kr
Första årgången var 2002. För varje år, har man valt att ta ner användbart av ek. Vinet är fortfarande fatjäst, fast det är frukten som talar. Här har vi en härlig fetma, inslag av citronolja och smak av mandel, aprikos och nektarin. Produktionen ligger på 8000 flaskor.
Nostos Grenache 2012, nr 78619. 210 kr
En saftig grenache, med röd vibrerande frukt som jordgubbar, röda vinbär och plommon toppat med örter och lakritsrot. En snygg grenache, med struktur och frisk syra.
Alexandra’s 2012, nr 79682. 190 kr
Blenden i Alexandra’s vin varierar, mängdmässigt, från år till år. De tre viktiga druvorna är syrah, grenache och mourvedre. Vinet är kryddigt och friskt, med fin balans och läskande frukt. Här finns toner av anis, kryddnejlika, plommon, körsbär och söta tanniner i eftersmaken.
The Journey Blend 2012, nr 76084. 215 kr.
Blenden här går i samma anda som Alexandra’s. Fast stockarna är äldre och man har även spetsat vinet med några procent roussanne. Det är ett djupt och intensivt vin, med lätt blommiga toner av anis, körsbär, björnbär, svarta oliver och mineral.
Importör är O.Wines, som specialiserat sig på viner från framför allt Grekland och Kroatien.
