- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Månadens vinhus: Produttori del Barbaresco
Månadens vinhus: Produttori del Barbaresco
Månadens vinhus: Produttori del Barbaresco
Kooperativ finns det gott om inom livsmedelsbranschen och vinbranschen är inget undantag. Ordet i sig har ibland ett oförtjänt dåligt rykte. Särskilt i vinvärlden. Tittar man på betydelsen av ordet och letar upp synonymer får vi fram ”samverkande” och ”samordnande”. Det innebär med andra ord att många små, från en handfull till flera hundra vinodlare går samman för att skapa välgjorda viner till schyssta priser.
Ni har kanske druckit ett glas champagne från Palmer & Co någon gång? Eller en frisk och aptitretande Chablis från La Chablisenne? Ett glas Rotari från Trento eller matchat mustiga Les Sorts från Montsant till höstgrytan. Samtliga viner kommer från kooperativ.
Det är erkända namn och stora namn. Och där ligger Produttori del Barbaresco ständigt på topp.
De har också en lång historik. De har till och med något att fira i år – hela 130 år av vinproduktion. Fast ursprungligen under namnet Cantina Sociali. Det var ett litet spadtag för vad som skulle komma att bli Produttori del Barbaresco i framtiden.
1894 bestod man av nio familjer som ägde några mindre vingårdar i Barbaresco. Detta var långt innan vinrevolutionen och moderniseringen i Langhe. Ledaren för gruppen och det lilla kooperativet var Domizio Cavazza. Han var född och bosatt i Barbaresco och även verksam som rektor för en vinutbildning i orten Alba. Domizio såg nebbiolos kapacitet och lagringspotential, men framför hur den kunde skilja sig i avtryck beroende på växtplats. Barolo respektive Barbaresco gjordes förvisso på samma druva, men det var ändå skilda viner. Lilla Cantine Sociale formades, vilket gav de nio olika familjerna en möjlighet att arbeta och producera vin i slottet som Domizio ägde.
Cantine Sociale var verksamma fram till slutet på 1920-talet, tiden då fascisterna kom att styra landet och ekonmin. På grund av deras regelverk var man tvungna att lägga ner verksamheten.
Räddningen kom 1958 tack vare prästen Don Fiorino Marengo i Barbaresco. Det enda sättet att hjälpa odlarna i området var att samarbeta och samverka. Precis vad ordet kooperativ står för. Sagt och gjort – vinet började framställas i den lokala lilla kyrkan av 19 odlare. Det var den hjälp och det startskott som det numera ombildade kooperativet – Produttori del Barbaresco – behövde.
Deras viner framställdes i kyrkans källare under tre årgångar. Så småningom hade man fått ihop en ekonomisk trygghet och stabilitet och kunde bygga en egen anläggning, rakt över gatan från kyrkan. Samma plats där man är verksamma än idag. Inte långt ifrån kända grannar som Gaja och Casa Boffa.
Går man in på Produttori del Barbarescos hemsida står det klart och tydligt: 50 familjer, 100 hektar i hjärtat av Barbaresco DOCG. En druva. Nebbiolo. Ett vin. Barbaresco.
Man gör med andra inga andra viner. Undantaget är en grappa, men det är ett måste efter en stor italiensk måltid. Och man inleder med en Langhe, givetvis på 100 procent nebbiolo. Ett vin som kom ut först 1975 och alltid görs på yngre vinstockar och är gjord för direkt njutning. Under åren har det tillkommit hela nio cru-viner. Vinerna släpps enbart under de bästa åren och alltid som Riserva. Den första Riservan lanserades 1967, och idag gör man cru-viner från Asili, Montefico, Montestefano, Muncagota, Ovello, Pajè, Pora, Rabajà och Rio Sordo. Ni kan läsa mer om dem i Anders Levanders artikel på höger sida.
De produceras på samma vis, med lång skalmaceration, cirka fyra veckor och därefter lagring på stora fat, så kallade botti, från 25 till 50 hektoliter. En traditionell metod, fast stilmässigt känns ändå vinerna från Produttori del Barbaresco tillgängliga och moderna. Man har också hållit på sin prisnivå och inte skenat iväg i takt med efterfrågan eller höga poäng. Det tackar vi Celestino Vacca för, en av de ursprungliga grundarna till kooperativet. Det leds idag av sonsonen Aldo Vacca. Filosofin är densamma som från början. Varje medlem från betalt efter kvalitet på sin frukt, inte i mängd. På så vis håller man nere skördeuttagen men behåller också sin jämna kvalitet. Den årliga produktionen ligger idag på cirka 500.000 flaskor. Och man fortsätter oförtrutet att tillhöra ett av de främsta kooperativen, och vinnamnen, i världen.
Det finns två viner från Produttori del Barbaresco på Systembolaget idag. Cru-vinerna brukar lanseras framåt hösten. Vi håller vintummarna för det, och mjukstartar med deras finstämda Langhe och vackra ”vanliga” Barbaresco, under tiden.
Langhe Nebbiolo Produttori del Barbaresco 2022, nr 72385. 259 kr. Ordervara
Ljuvligt och intensivt med djup frukt, samtidigt som det är Langhe-lätt och oerhört snyggt. Och ett stort kap om man ser till pris och kvalitet idag. Stilen är stramt rödrosig och josig tack vare den soliga årgången. Här blir man snabbt charmerad av nypon, vilda hallon, röda körsbär och mynta. Ett vin att njuta av som det är, eller med en charkbricka laddad med dina favoriter eller en råbiff med tryffelkräm och rostade hasselnötter.
Produttori del Barbaresco 2019, nr 93942. 399 kr. 4800 flaskor lanserades 1/3. Finns kvar i utvalda butiker.
Nypon, rosor, röda körsbär, sandelträ och vackra småvilda essenser av torkad salvia, pinje och rött te. Utklassar mycket annat i distriktet med betydligt mer oblyga prislappar. Lagringsdugligt så klart, men inte nödvändigt. Karaffera mera och servera till tomatbaserade pastarätter, lasagne, smörstekt svamp på surdegsbröd och givetvis tajarin med drivor av hyvlad tryffel. Detta är vinhusets viktigaste vin som står för cirka 50 procent av den årliga produktionen.
Månadens vinhus: Produttori del Barbaresco
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!