Lär dig tyda en champagneflaska

När det kommer till champagne, är det i huvudsak innehållet som räknas. Fast utsidan är det första vi ser. Den är vårt första intryck och möjlighet att kunna förstå vad som är innanför flaskan. Vi hjälper dig att bli en champagnetydare!

Lär dig tyda en champagneflaska

*section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/01/img_4514.jpg*section**section**section**section**row*Vi har redan gått igenom de olika typerna av mousserande vin, tillverkningsprocessen, ursprung m.m. Läs gärna nedan artiklar. Nu är det dags att ta det ett steg längre. I tider av hälsotänk (särskilt efter julhelgerna) är vi extra medvetna om vad vi stoppar i oss. Vilken sockerhalt har champagnen egentligen? Det står alltid på flaskans framsida.

Föredrar du riktigt torr och frisk champagne? Leta efter orden zero dosage eller extra brut. Ska bubblorna serveras till en dessert, eller kanske en bit ost med söta tillbehör? Då ska det stå ”Doux” på flaskan, det franska ordet för ”söt”.

”Just a spoonful of sugar helps the medicine go down”, sjöng Mary Poppins. Men för min del får gärna champagne vara torr, kall och gratis!

Här har ni en komihåg-tabell. 

Brut Nature, Extra brut, no dosage, zero dosage: innehåller högst 6 gram socker per liter.  En helt torr champagne, som man hittar främst hos småodlare.

Brut: innehåller mindre än 15 g/l. Den vanligaste typen av champagne. De flesta ligger dock långt under 15 gram.

Sec: får innehålla högst 30 g/l. Ett exempel är Gula Änkans Sec.

Demi-sec: får innehålla högst 45 g/l. 

Doux: innehåller uppåt 100 g/l. En riktig söt champagne, som gör sig bäst till kakor med nötter eller en frisk sorbet.

Då har vi koll på sockerhalten och stilen på bubblet. Druvorna då? De tre druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier är de vanligaste inom champagne-tillverkning.

Föredrar du chardonnay, ska det stå Blanc de Blancs på flaskan. Blanc de noir innebär att champagnen är gjord på de blå druvorna, alltså pinot noir och pinot meunier. Generellt kan man säga att de vinerna bli mer kraftfulla och matiga. En Blanc de blancs är ofta frisk, nötig och smakar citrus.

När vi till slut tar en titt bakom flaskan, ser vi några förkortningar i form av två bokstäver. De berättar för oss vem som har gjort champagnen och hur. Här kommer lite hjälp på traven.

NM – Négociant manipulant – innebär att producenten köper all frukt. Vanligt bland de stora champagnehusen.

RM – Récoltant manipulant – står för en mindre producent/odlare, som gör som gör champagne på sina helt egna druvor.

CM – Coopérative de manipulation – står för ”kooperativ”, vilka framställer champagnen tillsammans och säljer den under ett gemensamt namn. Ett exempel är Palmer & Co.

MA – Marque d’acheteur – champagne som har återförsäljarens etikett. Mer vanligt i matbutiker i Europa, där kedjans namn står på etiketten.

ND – Négociant distributeur – en champagne som kan förses med en egen etikett. Kommer ofta från något av de stora husen som säljer ut överblivna flaskor.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/01/img_4513.jpg*section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*