- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Lagra eller inte lagra – det är frågan
Lagra eller inte lagra – det är frågan
Lagra eller inte lagra – det är frågan
Vilka ska lagras då och varför? Ja, för det första är det helt klart en smaksak. En del föredrar sina viner unga och sträva. För en annan, ska vinet vara silkigt, mjukt och utvecklat i smaken.
Några förutsättningar för att ett vin ska kunna sparas är dock strukturen, tanninerna och syran. Finns dessa grundstenar, har vinet en bra bas för att kunna utvecklas och mogna.
Tanniner, som betyder ”strävhet” på ren svenska, är något som sitter i druvans skal. Vissa druvor har snällare tanniner, en del mer aggressiva, som behöver tid på sitt att tämjas. Några blå druvor med rejäla tanniner är b.la nebbiolo, sagrantino, aglianico, petite sirah och en grekisk druva vid namn xinomavro. En del viner, gjorda på dessa druvor, behöver tid för att tanninerna ska slipas ner och därmed skapa ett mer harmoniskt vin.
Syra, är en annan viktig grundpelare i ett vin. Syran känns bak i gommen och får dig att dra lite extra på smilbanden. Några gröna druvor, som har gott om den varan är b.la riesling, sauvignon blanc, albarino och chardonnay. Ung riesling har ofta väldigt hög syra, som med tiden tonas ner något och balanseras ut av frukten i vinet. Riesling kan, om man så vill, lagras i decennier. Med åren byts den friska citrusfrukten ut mot toner av petroluem och mogen frukt istället.
Åter igen, det är trots allt en smaksak om ditt vin ska mogna mer eller inte.
Vill du däremot lagra dina viner, bör du se till att de får en värdig plats att utvecklas på. Bredvid spisen är ingen höjdare. Eller nära ett element. En jämn temperatur, utan soljus, är a och o. Temperaturskillnader påverkar vinet och gör att det mognar snabbare. Ljus kan också få vinet att utvecklas; det är därför flaskorna nästan alltid är mörka.
En vinkällare eller vinkyl är så klart det allra bästa. Där är det mörkt och svalt. Där finns det också en viss fuktighet, som förhindrar att korken torkar ut. Har man inte tillgång till något av ovanstående, funkar det fint med en garderob eller liknande. Har du däremot investerat i riktigt dyra viner, som måste förvaras under en längre tid, är ett vinfack i en vinkällare att rekommendera. Titta på nätet var det finns förvaringsmöjligheter, gällande vinfack. I Stockholms finns Grappe och Magnusson Fine Wine t.ex.
Är det bara riktigt dyra viner som kan lagras? Ja och nej. Många exklusiva viner, har förvisso en större koncentration av allt. Men dyrare, betyder inte alltid bättre. Jag har valt ut några röda viner, inom Dryckeslistans prisramar, som kommer trivas finfint i din källare/vinkyl eller garderob.
Ktima Kir-Yanni 2012, nr 2850. 109 kr. Fast sortiment
Grekiskt vin, gjort på b.la xinomavro. Kan lagras i 10 år, minst.
Vila Santa 2012, nr 12507. 99 kr. Finns i flertalet butiker.
Portugis, som är god idag men vinner på lagring. Ge det fem år och lite till.
Gricos Aglianico del Vulture 2012, nr 71987. 119 kr. Beställning
Aglianico från Basilicata i södra Italien. Tillgänglig, men går att spara flera år.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*
