- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Smaker i ett vin – Vad är Tannin?
Smaker i ett vin – Vad är Tannin?
Smaker i ett vin – Vad är Tannin?
*section**section*Det här vår serie med artiklar där vi på BaginBoxlistan förklarar på ett enkelt och tydligt sätt hur de olika komponenterna i vinet påverkar smak, doft och känsla. Jag tänkte berätta lite om tanniner, och hur de påverkar ditt vin.*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/07/rc_montefalco-2015_cm1_4968-e1439369291240.jpg*section**row*Tanniner är en sorts garvämne som sitter i druvans skal och är därför mest framträdande i de röda vinerna. Det är ett ämne som utvinns under framställningen av vinet och mängden tanniner har bland annat att göra med hur länge man jäser vinet. Men det beror också på vilka druvor man använder. Vissa druvor är nämligen mer tanninrika än andra.
Det finns dåliga tanniner som är omogna, ogina och sträva på ett otrevligt sätt. Då har oftast druvorna plockats för tidigt. Då säger vi att tanninerna är gröna.
De optimala tanninerna är mjukt sammandragande i gommen och förstärker aromerna i vinet, samt ser till att det står sig mot fylliga och feta rätter. En anledning till att vi lagrar vissa viner är att tanninerna behöver tid på sig att smälta in i smakbilden. Om du hittar fällning i botten på din vinflaska så är det oftast ett resultat av tanninerna. Forskningen har på senare tid kommit fram till att det är tanninerna som gör att vin motverkar åderförfettning och hjärtinfarkt.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*Nu är det dags att testa! Ställ upp två glas, häll upp ett vin gjort utav Nebbiolo – en tanninrik druva i det ena glaset. Prova till exempel Coste Della Sesia Nebbiolo (32156) för 109 kronor. I det andra ett glaset häller du upp ett vin gjort utav druvan Gamay, som är en druva med lite tanniner. Prova till exempel Morgon (5106) för 95 kronor. Smaka, surpla och jämför, hur upplever du tanninerna? Tag nu en liten brödbit med massor av smör och lite flingsalt på, i munnen och prova igen. Hur upplever du skillnaden? Känner du hur det feta och det salta bär smaken vidare och hur tanninerna blir mjukare?
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*