- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Defekter i vin
Defekter i vin
Defekter i vin
De vanligaste felen på vin:
Korkdefekt
Oxidation
Ättikssyra/vinäger även kallat etylacetat
Det kan även uppkomma fällning i vin, en grumlig massa/flagor som samlas i botten på flaskan. Det är inget fel på vinet, men det kan vara:
Mognadsfällningar
Vinsten även kallat kaliumtartrat
Korkdefekt är utan tvekan det vanligaste felet på ett vin. Det tror jag vi alla har råkat ut för någon gång, vare sig vi varit medvetna om det eller inte.
Det sägs att tre-fyra procent av allt vin har denna defekt. En del säger mer. Korkindustrin uppger så klart lägre siffror… och det kan dock ha minskat, tack vare en högre kvalité på korken. Producenter som satsar på en något dyrare kork, säger att de märker en klar förbättring gällande korkdefekt.
Korkdefekt kallas också TCA, trikloranisol. Vid korktillverkningen, behandlas kork från korkträden, med klorämnen. När de sammanförs med bakterierna i vinet kan ämnet trikloranisol bildas. Denna reaktion ger uppskov till doften av, ja kork. Vinet doftar och smakar kork och gammal källare helt enkelt. Samma problem kan även uppstå av att det finns kemiska ämnen i trä som används till ekfat eller t.om i kartongerna för vinet. Så korkskadans effekt kan alltså finnas även i vinet på Box och på Pet-flaskor. Misstänker du att ditt vinet är defekt, spara minst 1/3 och lämna tillbaka det till Systembolaget, så får du pengarna åter.
Oxidation har precis som namnet påpekar, med syre att göra. Det innebär att vinet kommer i kontakt med syre och en slags snabbmognad uppstår. Ibland är det korkens fel, som inte håller tätt. Vinet maderiserar, oxiderar alltså. Namnet kommer från starkvinet Madeira som däremot ska vara oxiderat.
Ättikssyra liknar oxidation. Detta uppstår när bakterierna i luften har reagerat på vinets syra och omvandlat alkoholen till ättika. Vinet smakar och doftar ättika, det vill vi inte dricka. Eventuellt lägga in gurka i.
Mognadsfällningar är som sagt ingen defekt, men kan göra att det ser grumligt och lite smutsigt ut i glaset och flaskan. Fällningen uppstår genom att sediment i vinet koagulerar under mognaden. Det är vanligare hos viner som inte filtrerats innan buteljering. Filtrering tar nämligen bort lösa partiklar i vätskan. Fällning kan lätt avlägsnas genom att dekantera vinet innan servering.
Vinsten, kallas även för kaliumtartat. Detta är inte heller något fel, men å andra sidan kanske inget du vill dricka upp heller. Vinstenarna, ser ut som små kristaller, uppkommer genom att vinets syra förenar sig med ämnet kalium som finns i druvan. Förvaras vinet vid en extra låg temperatur, är det lättare att vinstenar uppkommer. Dessa kan också tas bort genom dekantering.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*