- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Immiga vinglas och saltstänkta viner
Immiga vinglas och saltstänkta viner
Immiga vinglas och saltstänkta viner
I planerandets stund var det fortfarande varmt, och ja, sommar. Längtan efter välfyllda vitvinsglas som raskt blir immiga är stor. Viner som pirrar till. Som sprakar av friskhet, mineral och gärna något salt, aptitretande. Något lite stenigt, rökigt och strukturerat.
Huruvida ett vin kan smaka mineral och rök – därom tvista de lärde. Det har forskats, och det fortsätter att forskas, i ämnet. En vinranka behöver näring och mineraler som zink, kalcium, magnesium och natrium. De uppstår som joner och kan även finnas i ett färdigt vin, dock i en oerhört låg halt. Såpass lågt att vi människor inte ska kunna upptäcka eller känna av den så kallade ”mineraliteten”.
Däremot är mineral ett vanligt uttryck, och det kanske snarare handlar om smak och tycke. Mineral kan smakar sten och salt i ditt glas. Jag uppfattar det istället som grus eller våta stenar. Din smak och uppfattning är trots allt din, och det kan inte någon kan ta ifrån dig eller ifrågasätta.
I mångt och mycket handlar det även om druvsort, klimat och även vinmakning. Vissa druvor är mer präglade av ”mineral”, särskilt från kalla klimat och vulkaniska jordar. Kortare skalkontakt kan också ge vinerna struktur, stadga och stuns. För mineral kan också vara en känsla, inte bara en smaknyans.
Vare sig det är en myt eller smakuppfattning – vissa druvor har mer av av det ”mineraliska”, mer sälta, rök och våta stenar. Särskilt gröna druvor. Jag älskar den mineralstinna stilen och det är den jag trånar efter nu. Speciellt under denna lätt kylslagna sommar. Det är då jag drömmer mig bort och längtar efter immiga vinglas och saltstänkta viner. Viner gjord på druvor som vermentino, trebbiano spoletino, carricante, assyrtiko, furmint och alvarinho till exempel. Viner att skölja ner till vongole. Carpaccio på pinfärsk fisk. En fritto misto. Salta oliver och rostade mandlar. Grillad tonfisk eller hel vit fisk sprängfylld med örter.
I väntan på mer sol (nog kommer den tillbaka) fyller vi glasen med något kallt, svalt och pirrande av mineraler.
Vermentino
En av mina absoluta vindarlings. Vi finner på den Sardinien, på Korsika, i Languedoc och längs med den toskanska och liguriska kusten. Bäst plats? Ja, det är en smaksak. Jag gillar Sardiniens mer rika och fruktiga stil, och jag älskar det strama i Ligurien och jag faller också pladask för Toscanas kombination av stenig rökighet och frukt.
Campo di Sasso Occhione Vermentino 2022, nr 57165. 239 kr. Ordervara
Saltänkt, floralt och friskt. Här får vi det lätt salta och saliverande som vermentino ofta har tillsammans med citronskal, pomerans, färskpressad citrus, grape, gröna äpplen och våt sten.
Druva
Vermentino
Trebbiano spoletino
Trebbiano finns det gott om i Italien. Men det finns bara en spoletino. Ursprunget är Spoleto, en liten by och provins i Umbrien. Hektaren är få, endast 200 i dagsläget. Fast det finns hopp och en ökad efterfrågan. Särskilt då Umbrien är så starkt förknippat med blå druvor som lokala sagrantino och även sangiovese.
Arnaldo Caprai Le Molacce Trebbiano Spoletino 2023, nr 93935. 179 kr. 3000 flaskor lanserades 5/7.
Caprai serverar gyllene gul och vit krispig frukt, gröna äpplen, mandelblom och ett rus av både mineraler och textur. En stilsäker och lagringsduglig spoletino som kommer klara flera år på en kall och sval plats.
Druva
Trebbiano spoletino
Carricante
Sicilien fortsätter att imponera, förföra och överraska. Inte minst den på den vita sidan. Carricante är en av stjärnorna. Druvan kommer troligtvis från trakterna kring Etna, för där skiner den. Särskilt på den östra sidan av appellationen Milo, klassad som en Etna Bianco Superiore DOC. Etna har varit i ropet i ett antal år nu – på gott och ont. Priserna har rusat och många vill investera i den heta, vulkaniska marken. Vinet är inte per automatik bra för att det står Etna på flaskan. Då får man gå tillbaka till starten och till pionjärerna.
Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco 2023, nr 95130. 269 kr. 1200 flaskor lanserades 24/5.
Carricante signerat av en av de främsta och mest betydande producenterna på Etna. Citronskal, apelsin, riven muskot och något kryddigt, pirrande, kittlande och lätt rökigt strömmar fram.
Druva
Carricante
Alvarinho
Alvarinho har kommit att bli en druva i mångas vinglas. Den har något direkt charmerande över sig med sin uppfriskande, livliga frukt samt sympatiska prislappar. Både från Portugal och grannen Spanien där stavningen blir albariño. Systembolaget, eller importörerna snarare, har lyckats bra med utbudet. Lika mycket för ordervaror och för det fasta sortimentet. Men eftersom det är sommar och troligtvis semester tar vi en kik i beställningssortimentet. Vi har tid att invänta detta krispiga och eggande vin från habila Soalheiro i Vinho Verde.
Soalheiro Granit 2023, nr 73450. 169 kr. Ordervara
Detta vin kommer från en granitbaserad vingård uppe i bergen. Altitud – 400 meter över havet. Vinet präglas av stenig sälta, sjudande mineraler och en hög koncentration av aprikoskärnor, persika och ett uppstramat avslut. Ungt och lovande.
Druva
Alvarinho
Immiga vinglas och saltstänkta viner
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!