Hallå cinsault!

Mest känd som en blanddruva att göra rosévin på, och upphovsmakare till Sydafrikas pinotage. Men nog kan cinsault få stå egna vinben idag!
Hallå cinsault!

Hallå cinsault!

Ursprunget för cinsault är troligtvis Languedoc, vilket förklarar druvans spridning i området. Den klarar sig ovanligt bra i södra Frankrike, under den gassande solen och många varma dagar. Dock inte olika bra under fliken kvalitet. Istället är det kvantitet som har varit synonymt med cinsault. Kanske det är förklaringen till varför den ofta får vara med på ett hörn i enkla roséviner. 

Undantag finns. Ibland får den spela med de stora vinerna från Gigondas och även Bandol. Som blanddruva återigen. Den får sällan visa upp vad den kan prestera själv. Mycket på grund av att smakprofilen kan vara relativt enkel, med låg syra, låg strävhet och lätt frukt. 

Klarar den att stå på egna ben idag då? Är kanske tiden inne för mer seriös och välhanterad cinsault? Ja, åtminstone om man ska tro på Madeleine Stenwreth, vår svenska vinstjärna och Master of Wine.

– Det är en trenddruva, berättade Madeleine under en provning på tema Sydafrika för en tid sedan. Där har man länge sett cinsault som en praktisk blandningsdruva, som gav stora skördar. Nu har odlarna lärt sig att hålla skördarna nere och fokusera på stockar med lite ålder. Då får vi se viner med både energi och lyster.

Däri ligger det stora arbetet. Under en resa i Tavel nyligen fick jag se stora mogna klasar med cinsault. Druvorna med sitt tunna skal var enorma, fyllda med juice. Perfekt för den som vill göra mycket vin, men utan koncentration och djup.

Gamla vinstockar, lägre skördeuttag och framför allt mer arbete i vingårdarna är av stor vikt för denna druva. Då kommer vi få se energin och lystern.

För att återgå till Sydafrika – det är tack vare, eller kanske på grund av cinsault, som druvan pinotage finns. Den kom till genom en korsning med pinot noir. Pinotage skapades och blev en av många vattendelare i vinvärlden. Jag kan bara utgå från mig själv – pinotage har sällan triggat mina smaklökar. Frånsett några riktigt friska och livfulla exemplar från gårdarna Lismore och David & Nadia bland annat.
Som skrivet. Undantag finns alltid. Idag har cinsault fått ett nytt vinliv i bland annat Sydafrika, Chile, Kalifornien och Libanon. Där har druvan rotat sig sedan länge, då Libanon en gång i tiden var en fransk koloni. Dä är cinsault en viktig komponent i det kända vinet Chateau Musar från Bekaadalen. Ännu en vattendelare. Ett vin att älska eller helst undfly. Stilen varierar från årgång till årgång och uppvisar ofta en ton av brett. Vinmakningen är helt naturlig och Musar har på många sätt varit en föregångare i sin kategori. Läs gärna mer om Chateau Musar i Magnus intressanta artikel nedan.

Cinsault

Druva

Cinsault

Personligen fördrar jag en annan typ av vinstil. Men cinsault har väckt min nyfikenhet. Den har mer att visa upp. Utbudet på Systembolaget säger inte så mycket om druvans kapacitet. Trots det har jag lyckats leta fram några trevliga viner på, eller med, cinsault. Från rosé till gamla vinstockar i Sydafrika och ett stiligt avslut i Libanon.
Berne Inspiration 2020, nr 2607. 139 kr. FS
Grenache- och cinsaultbaserat från Provence, gjort i en klassisk ljusrosa stil. Inbjudande och flörtigt med vildhallon, jordgubbar, blodapelsin, viol och varma örter. Funkar fint även under soliga höstdagar till ugnsbakad lax och gärna en paj på skaldjur.
Cucha Cucha Cinsault 2019, nr 2589. 99 kr. Ordervara som tidigare låg i fast sortiment.
Cinsault goes Chile! En bra kombination. Slankt, svalt och modernt med druvans pigga frukt. Servera källarsval och njut av smultron, saftiga hallon, röda plommon och stänk av peppar. Utmärkt till helstekt kyckling och enchiladas.

Berne Inspiration 2020
   
Hallå cinsault!

receptEnchiladas med karamelliserad lök och kyckling
Äkta enchiladas som blir till en festmåltid!
Läs mer

Badenhorst Family Wines Ramnagras Cinsault 2019, nr 90047. 259 kr. 480 flaskor anlände den 10/8. Finns några ynka flaskor klar.
Gamla knotiga stockar på cinsault i Swartland i Sydafrika och skickliga Adi Badenhorst, vars signum är hands-off winemaking. Det bådar och smakar gott. Silkiga tanniner, tranbär, smulton, lingon, saftiga jordgubbar och ett vibrerande mineralmättat avslut. Mäktigt.
Domanie des Tourelles Vielles Vignes Cinsault 2018, nr 79496. 235 kr. Ordervara
Vi avslutar i Libanon, med gamla vinstockar, manuell skörd, jäsning på betongtankar och lagring på franska ekfat. Receptet är lyckat. Stilmässigt drar vinet år Bourgogne med sin sirliga röda frukt, fina fräschör och sammetslena tanniner. Elegant!

Sofias tips - tillfälligt sortiment 10 augusti 2021
     
Hallå cinsault!

Bild från DinVinGuide

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!