Druva i fokus – blaufränkisch

Dags att ta till den gamla klyschan igen; kärt barn har många namn. Det är oundvikligt när det handlar om ämnet druvsorter. Blaufränkisch är nämligen inte ensam. Det är bara druvans namn i Österrike. Tar vi oss över gränsen till Tyskland, heter den lemberger. Blickar vi österut, mot Ungern, då finner man viner med namnet kékfrankos. Samma druva, många synonymer.
Druva i fokus – blaufränkisch

Druva i fokus – blaufränkisch

Varför får Österrike och namnet blaufränkisch äran och titeln då? Österrike har förvisso inte störst odlingar av druvan, men däremot är det den näst mest odlade blå druvsorten i landet efter zweigelt. En annan blå druva som i sin tur är en korsning mellan St. Laurent och blaufränkisch. Vinkvalitén har också stigit markant i takt med intresset för druvan. 

Mycket kan vi tacka Dorli Muhr för. Hon grundade sin egen vinfirma Weingut Dorli Muhr år 2002, tack var ett vingårdsarv från sin farmor. Platsen är Carnuntum i öst, nära gränsen till Ungern. Arvet var litet, endast 0.17 hektar vingård, men betydande. Det blev startskottet för en idag mycket ansedd vinfirma vars fokus ligger på just blaufränkisch. Sedan 2018 är all odling ekologiskt certifierad. 

Dorli som precis bytt svensk importör, ”träffar” oss vinskribenter på en zoomtasting en solig junidag. 

– Blaufränkisch sågs som ett enkelt vin under 1990-talet, berättar Dorli. Efter glykolskandalen i Österrike vann röda viner mark i landet. Dessvärre valde man att odla Bordeaux-druvor bara för att det var kända. 

– Nu har blaufränkisch däremot blivit trendig, åtminstone bland vinskribenter och sommelierer som alltid söker något nytt. Det är dock inget lättsamt vin och den kräver en duktig vinmakare. Blaufränkisch vinner också på att lagras och jag väljer alltid att jäsa druvorna långsamt i stora ekfat. Allt för att få fram druvans elegans. 

 

Druva i fokus – blaufränkisch

Hur smakar en klassisk blaufränkisch då?

De bästa exemplaren har likheter med pinot noir, gamay och i viss mån syrah. Röd syrlig frukt, plommon, blåbär, slånbär, peppar, viol och smakrika örter är klassiska dofter och smaker av druvan.

Den mognar relativt sent och trivs bäst i klimat som inte är för kalla, just för att uppnå en bra mognad. Carnuntum med sitt kontinentala och torra klimat verkar vara platsen för blaufränkisch.

Ungern har störst odlingar med över 8000 hektar kékfrankos, som den heter där. Där odlas den i stort över hela landet. Det finns också gårdar i Slovakien där den lokalt kallas frankovka, i Bulgarien går den under namnet gamé och i Kroatien finns också mindre vingårdar.

 

 

Namnet blaufränkisch är förresten en direkt översättning från kékfrankos, där ordet kék betyder blå på ungerska.

Druva i fokus – blaufränkisch

Vad ska man äta till denna lite vilda och peppriga druva?

Gärna viltkött med smakrika tillbehör som svamp och örter. Eller ljust kött, som kyckling och anka med djupa såser. Nu under sommaren, när grillen ändå går på högvarv, prova vinerna till korvar med hög kötthalt eller secreto iberico med grillad paprika. På vintern, en rykande het gulasch tack!

 

receptGulasch med rotfrukter och kycklingfärs
Gulasch med rotfrukter och kycklingfärs
Läs mer

Smaka på blaufränkisch

I dagsläget finns det flera viner från Dorli via beställningssortimentet och privatimport.

Mjukstarta gärna med Carnuntum 2017, nr 74379. 179 kr

En blend på 65 procent blaufränkisch och 35 procent syrah med svala och lätt peppriga toner av björnbär, kråkbär, riven muskot och lite chark. Friskt och tilltalande.

Några steg upp är Ried Roterd 2017, nr 79096. 345 kr.

En Single Vineyard gjord på 100 procent blaufränkisch. Saftig, bärig och på samma gång elegant och sval med röda plommon, slånbär, mosade skogsbär, anis och viol. Eftersmaken bjuder på en gnutta tobak, sirliga syror och ber om lite tålamod.

Druva i fokus - blaufränkisch
 
Druva i fokus - blaufränkisch

receptFläskfilé bakad och stekt med parmaskinka
Fläskfilé bakad och stekt med parmaskinka, basilika och vitlök serverad med svamprisotto
Läs mer

Weingut Kerschbaum Blaufränkisch 2017, nr 2380. 133 kr. Fast sortiment, finns i cirka 90 butiker.

Fin introduktion till klassisk blaufränkisch från Österrike. I fast sortiment dessutom. Fyll glaset med svart- och peppar, skogsbär, viol och en hint ceder.

Weninger Blaufränkisch 2017, nr 95796. 158 kr. 3600 flaskor lanserades 19 maj. Finns kvar i ett tiotal butiker.

Snyggt, salt och saftigt från Weingut Weninger i Österrike, som även driver vinfirman Sopron i Ungern. Fokus: druvan blaufränkisch/kékfrankos så klart. Allt sköts enligt biodynamiska principer.

Detta tillfälliga släpp frestar med sina smaker av järnig sälta, höstlöv, skogsbär, lagerblad och uppfriskande mineraler.

Sofias tips - fast sortiment 1 juni 2020
   
Druva i fokus - blaufränkisch

Bild från DinVinguide

Druva

Blaufränkisch

Bild från DinVinGuide