Chianti och årgång 2014

Sverige älskar Italien. Och Italien, ja de älskar nog Sverige ännu mer. För den som vill ha bevis i siffror, räcker det att titta på Systembolagets försäljningsstatistik. Italienska viner - både rött och vitt - står för nästan 30 procent av den totala volymen av allt vin som säljs i butikerna. 
Rött leder ligan med omkring 40 procent och vitt står för 13 procent. 
Chianti och årgång 2014

När det kommer till de röda vinerna dominerar appassimento-stilen. Den är svår att konkurrera med. Inställsamma viner, med extra tillsatt söt druvjuice och mjuka tanniner är lätt att gilla. Etiketter med guld, flärd och tjusiga vaxemblem trängs på hyllorna. Ursprunget är till större del Venetien, men det kan lika gärna vara Apulien eller Sicilien. Det är inte så noga, allt smakar likadant ändå.

Om detta har vi skrivit mycket om förrut – och vi tänker fortsätta med det. 

Men tips på bästa appassimentovin; den listan får ni leta efter någon annanstans. Istället korkar vi upp tre Chianti Classico som kommer från den svåra årgången 2014.

Vad innebär egentligen en svår årgång och hur präglar det vinerna? 

 

Jag minns också 2014, då sommarsemestern spenderades i regionerna Umbrien och Marche.

Italien var inte riktigt så soligt och varmt som det brukade. Regnskurarna avlöste varandra och baden uteblev. Men det gick ingen nöd på oss. Solglimtarna fanns och vingårdarna var gröna och fyllda med fina druvor. Norra Italien drabbades hårdare än södra och skörden blev bra mycket mindre än vanligt. Fast det är inte alltid negativt. Det är först nu vi får möjlighet att ta del av årgång 2014, särskilt från Chianti.

Läs gärna Anders Levanders artikel nedan om just årgång 2014, en intressant rapport.

Visst, kvantitén blev låg men kvalitén är faktiskt hög. Många viner präglas av en sirlig sval frukt, hög syra och balans. Inget ont som inte för något gott med sig.

Vad tycker du om 2014? Här får du tips på tre smakprov.

Rocca Guicciarda Riserva 2014, nr 2723. 155 kr. FS

Rocca kommer från kända Barone Ricasoli, som är en av de äldsta och numera största vingårdarna i Toscana. De producerar varje år en stor serie med viner; från fin vardagschianti till topparna Colledliá, Casalferro och Castello di Brolio. Men inte 2014. Frukten till toppvinerna var visserligen av god kvalité, men inte tillräckligt för att klara kvalificeringen. Därför stoppade man in druvorna i Rocca Guicciarda istället. Det innebär att vinet är bättre än någonsin med bra driv i frukten och syran. Stilen är sval och de söta tanninerna är inlindade i plommon, körsbär, kärnor och mineraler en masse. Stiligt. Finns även på halvflaska för 84 kronor.

Innehåll: 80 % sangiovese och 20 % merlot och cabernet sauvignon.

Bild från DinVinGuide

Querciabella Chianti Classico 2014, nr 75258. 229 kr. BS

Querciabella är en ung firma i Chianti, särskilt med italienska mått mätt. De har bara varit verksamma i lite drygt 40 år och redan hunnit med att både vara nyskapande och kontroversiella. De var tidigt ute med att ekocertifiera sina gårdar. Detta var i slutet på 80-talet, något som varken var vanligt eller trendigt på den tiden. Nästa steg var att övergå 100 procent biodynamiskt jordbruk. Året var 2000; Querciabella var före sin tid. Idag förknippar man firman med sval, ren frukt där naturen går före allt.

Även här får vi ta del av det som vi kanske kan kalla klassisk 2014; läskande frukt, ordentliga syror och mängder med mineraler. En Chianti som ännu är lite återhållen och blyg. Lufta och invänta den rena frukten, örtkvisten och tonerna av ceder och pinje. Molto buono.

Innehåll: 100 % sangiovese

Bild från DinVinGuide

Casaloste Chianti Classico 2014, nr 2375. 169 kr. FS

Nyhet i fast sortiment den 1 september från firman Fattoria Casaloste d’Orsi Giovanni Battista. Det är en mindre familjeegendom om 18 hektar, där 10 hektar används till ekologisk vinodling.

En ny och trevlig bekantskap för mig. Det är mycket Chianti i glaset; ceder, vita mandlar, körsbär, kärnor, sandelträ och ett välkommet bett i eftersmaken. Ett ypperligt exempel på att 2014 visst kan prestera och absolut lagras.

Innehåll: 90 % sangiovese och 10 % merlot

Bild från DinVinGuide

Chianti och årgång 2014 - DinVinguide | DinVinguide.se