- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Italiens vinskörd 2014 – den sämsta i mannaminne.
Italiens vinskörd 2014 – den sämsta i mannaminne.

Italiens vinskörd 2014 – den sämsta i mannaminne.
Sommaren 2014 i Sverige kommer att gå till historien med sitt fantastiska väder. Vi minns väl alla värmen och solen som aldrig slutade skina på oss soltörstiga nordbor. I Italien var det alls inte lika roligt. I italienska tidningar beskrevs denna sommar som “sommaren som aldrig kom”. Nästan alla jag träffar i Italien klagar på sin förfärliga sommar. Den var kall, regnig eller ingen sommar alls som någon uttryckte det. En nära vän i Piemonte som producerar Barolo sa när jag ringde honom mitt i juli i år – det är som i november med regn och kyla. Han var bekymrad över hur vinerna skulle komma att bli för årgång 2014.
I italienska medier har det dåliga vädret diskuterats en hel del. Klimatförändringar liksom domedagsprofetior har förekommit. Som seglare är jag något av en “hobby-meteorolog” och vet att om lågtrycken inte passerar över Skandinavien utan går mer söderut så kan vi få en fantastisk sommar med högtryck som fastnar här. Detta skedde uppenbarligen hos oss i år och med motsvarande negativa följder för bl.a. Italien.
Vinnäringen i Italien sysselsätter mer än en miljon personer. Det finns beräkningar som visar att så många som 1,25 miljoner människor är direkt eller indirekt sysselsatta med vin och vinproduktion. Detta inbegriper allt från skördearbetare till glasbruk som tillverkar vinbuteljer och anställda i transportbolag. Beräkningar visar att vinindustrin omsätter knappt 10 miljarder Euro motsvarande 90 miljarder svenska kronor. Hälften av allt vin från Italien går på export. Tanken svindlar när man tänker på hur viktig denna näring är för landet, ett land i kris och som behöver all hjälp att komma ur sin statsfinansiella knipa.
Den italienska vinskörden, som i skrivande stund inte helt är klar ännu, beräknas i år att vara upp till femton procent lägre än normalt. Som lök på laxen innebär detta att Italien inte kommer att vara världens största vinproducent längre utan Frankrike förväntas gå om Italien som nummer ett. Många menar att en sämre skörd inte har setts sedan 1950. Personligen har jag inga minnen från detta och jag tvivlar på att det finns tillgänglig, tillförlitlig statistik som bevis. Italien är som bekant byråkratiskt och inte alltid helt tillförlitligt när det gäller äldre statistik.
Våren kom sent och var ovanligt kall och regnig med sen blomning för vinstockarna som följd. Sommaren var inte bättre med mycket kallt väder och lite solsken. Till detta kom det en hel del nederbörd över nästan hela landet. De värst drabbade vinområde är Puglia (klacken) och Sicilien i söder. Jag besökte Puglia i september i år och kunde se eländet och lyssna till bedrövade vinbönder och större producenter. Nej, årgång 2014 är ingen höjdare i södra Italien. Skörden är 30 procent mindre än normalt enligt vinorganisationer i regionen.
I de mellersta regionerna av landet blev året lite bättre. Uppehåll och riktigt vackert väder i slutet av september och i början av oktober räddade en hel del. Jag vistas en del i regionen Marche på den adriatiska ostkusten och besökte ett antal olika vinproducenter under första delen av oktober månad i år. Många av dessa vinodlare var inte lika missnöjda som sina kollegor i norr och i söder. Bland annat kan Montepulciano druvan ge en hel del intressanta viner om vinodlaren inte lockades att skörda för tidigt. Montepulciano är den stora rödvinsdruvan i regionerna Marche och Abbruzo i mellersta Italien.
I norra Italien är det lika eländigt som i söder. I Veneto, med sina Valpolicella viner och Amarone, har det inte varit muntert. Jag känner inte till hur stor del av skörden som påverkats i negativ riktning, men vet att kvaliteten påverkats av det kalla vädret med allt regn och följande översvämningar. Nej, 2014 blir nog ingen omtalad årgång att föra till historieböckerna som ett bra år för exempelvis Amarone. För Piemonte, med sina Barolo och Barbaresco viner, är det ännu lite tidigt att tvärsäkert uttala sig om. Nebbilodruvan skördas sent och i år senare än vanligt på grund av den sena och kalla våren. Många producenter väntar nervöst på resultatet, men det ser osäkert ut.
Jag vet av erfarenhet att det är farligt att alltför tidigt gå ut med ett tvärsäkert uttalande om skörden och hur årgången kommer att bli. Dock tror jag att, utan att utmana ödet med min gissning, kan konstatera att årgång 2014 inte blir fantastisk. Jag tror att det dessvärre blir en trist historia i många regioner. Men vi skall inte förtrösta helt. Det är ett intressant faktum att under dåliga år kan vinhusets normala viner vara riktigt bra. Varför det då? Jo på grund av att inga prestigeviner som exempelvis Riserva viner produceras. Druvorna som används till dessa speciella viner från utvalda vingårdar går då in i de vanliga vinerna och ger en skjuts åt kvaliteten i positiv riktning. Detta kan kanske vara en tröst , om dock klen, för oss konsumenter. Så håll utkik och följ recensioner på vanliga viner, vilka kanske kan ha lite mer koncentration och djup än vanligt för årgång 2014.