Champagnebubbel med Rodolphe Peters

Champagneproducenten Rodolphe Peters, från Pierre Peters har precis varit i Sverige på besök.

Läs gärna Fredriks artikel om familjen och champagnehuset, för att få en intressant bakgrundsbild av champagnefirman och tips på vilka viner du ska investera i.

DinVinguide fick en pratstund med Rodolphe och så klart prova igenom Pierre Peters fina champagnesortiment.
Champagnebubbel med Rodolphe Peters

– I Sverige dricker vi mycket mousserande, men vi ser det ofta som en dryck man öppnar när något ska firas, en högtid eller liknande. När och hur tycker du att man ska njuta av dina champagner?

– Det beror lite på årgången och om det är en ung eller lagrad champagne. De unga passar fint till skaldjur, vit grillad fisk, ostron. Ren mat helt enkelt, säger Rodolphe. Har vinet fått lite ålder, eller kommer från en specifik årgång, krävs det mer av maten. Risotto, en krämig pasta gärna med basilika. En ugnsrostad kyckling är också gott, till en lite mer mogen och fyllig champagne. Eller en bit ost, som Comté t.ex.

– Champagne är också den perfekta drycken efter en stor och lång måltid, den piggar upp smaklökarna igen!

– Vi fick precis prova årgång 2008, som var ett magiskt år i Champagne. Vilka andra årgångar ska vi ha koll på?

– 2010 är en lätt och elegant årgång. Charmig och tillgänglig redan. Feminin i stilen.

– 2012 kommer att bli nästa klassiker. Den var bra i hela Champagne! Framför allt chardonnay. Pinot noir kommer behöva lite mer tid.

– 2013 var en lite svårare årgång, med jag är väldigt nöjd med den. Chardonnayfrukten hade otrolig energi!

– 2014 var också ett väldigt bra år för chardonnay. Vinerna är precisa, eleganta och har toner av vita blommor.

– Du har döpt din rosé, Rosé for Albane, efter din dotter. Hur ser framtiden ut för Pierre Peters, kommer din barn jobba inom familjeföretaget?

– Förhoppningsvis, men de är fortfarande för unga. Min dotter är bara 15 år och min son är 18. De är båda väldigt konstintresserade, så fallenheten för det kreativa och för att skapa finns där.

– Min pappa sa alltid: skapa ditt eget liv, när du är redo, är du välkommen till familjeföretaget.

– Slutligen, jag har en Les Chetillons 2002 hemma. När tycker du jag ska dricka den?

– Chetillons går ofta att dricka unga, tack vare sin tillgängliga stil. Men 2002 kan sparas i 5-10 år till, jag provade en 2002 på magnum nyligen, den var inte redo än.

Okej då, i väntan på min Chetillons tar jag gärna ett glas Reseve Oubliée NV, som går att beställa via PI. Pris 545 kr. Det är en rik och krämig champagne, med härliga chokladtoner, nougat och samtidigt finns här också en fin fräschör och lång mineralitet.

Vinet är gjort främst för restaurangkunder. Lagrad två år på sin jästfällning, innan buteljering. Aktuell basårgång är 2008, men här finns också vin ända från 1988 i blenden. En liten del av vinet har lagrats på små ekfat.

Vi provade även två Oenethequeviner från 1990, respektive 1985. Champagne är utan tvekan ett av de bästa lagringsvinerna, så länge man har bra kvalité i flaskan. Båda var spännande upplevelser, med häftiga mognadstoner som svamp, rotfrukter, mocca och läcker rondör. Dessa viner är inte tillgängliga i Sverige. L’Esprit 2008 finns däremot i beställningssortimentet, för 435 kr. Nr 77027. Vinet är en blend fyra lagrade viner, från toppgårdar i Le Mesnil, Avize, Cramant och Oger. Släpps endast under riktigt bra årgångar. Som 2008, vilken är stram och friskt med massor av mineralitet, hög syra och fylld friska citrusfrukter och sälta. Här finns också en lockande rondör och nyanser av rostade hasselnötter.

Det kanske inte bli så vårt att vänta in Les Chetillons 2002, trots allt.

Här kan ni läsa Fredriks artikel.

PierreP

Importör är The Wineagency

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide