- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Brunch och Bloody Mary
Brunch och Bloody Mary
Brunch och Bloody Mary
Det är inte helt klarlagt hur en drink kan ha fått ett sådant blodigt namn. En återkommande teori tar oss till 1500-talets England. Från 1516 och fram till sin död 1558, regerade drottning Maria I landet. Hon styrde sitt land med järnhand, en blodig sådan. Hon återupprättade bland annat den katolska kyrkan i England. Över 300 personer som var icke-troende och motståndare brändes på bål och smeknamnet Bloody Mary var ett faktum. Här i Sverige kallades hon Maria den blodiga.
Hur, var och när kom drinken till? Som ofta är det många som vill ta åt sig äran. Det kan vara bartendern Henry Zbikiewicz som arbetade på 21 Club i New York under 1930-talet. Det kan också vara en känd komiker, George Jessel, som besökte samma klubb och inspirerades att göra en drink på tomatjuice. En skotte, Harry MacElhone, som drev kända Harry’s Bar i Paris, vill också se sig som upphovsmakare. Det vill även fransosen Fernand Petiot göra. Han var bartrender på The New York Bar i Paris och säger sig ha skapat en nutida variant på drinken.
Det finns ungefär lika många som vill ta åt sig äran som det finns varianter. Jag har provat sorter med en rejäl dos pepparrot. En twist med musselspad, gjort på clamato, en tomatjuice spetsat med buljong av musslor. Överdekorerade glas med både räkor, bacon och oliver på spett. En halv måltid ungefär. Drinken kan ju vara amerikansk, och då ska det vara more is more.
Bloody Marys ursprung blir nog aldrig helt klarlagt. Att det är den perfekta drinken för att bota en baksmälla - det är ren fakta!
Kombinationen med sälta, hetta (om man har i några droppar tabasco i), syrlig tomatjuice och lite sprit; det är en klass för sig. Jag har alltid gillat drinkar med sting eller smak av sin sprit, som Old Fashioned och Manhattan. Och där ligger även Bloody Mary högt på min lista. Raka motsatsen till söta paraplydrinken. Den ultimata brunschdrinken, som har fått ett nytt liv i Sverige idag. Plötligt börjar både restauranger och barer servera Bloody Mary, särskilt på helgerna. Äntligen! Jag har provat en riktigt läcker och het variant på Astoria i Stockholm. En kryddig sort på Bar Ubu och på att-göra-listan står Bistro Marie, Schmalz och inte minst Bar Gemma som gör sin limiterade variant under lördagar.
Brunschen är här för att stanna. Och visst är det trevligt att ses mitt på dagen en ledig lördag. Frossa i fluffiga pannkakor och frasiga våfflor. Kanske huevos rancheros eller en krämig och närande äggröra med rostat surdegsbröd. Nybakad bagel med färskost och kallrökt lax. Lägg till knaperstekt bacon, vita bönor och lyckan är total. Skölj ner hela härligheten med en kryddig Bloody Mary och nivån på helgen är redan lagd.
Tips på några bra brunschställen i Stockholm
Det går naturligtvis att brunscha med Bloody Mary på hemmaplan också.
Med hjälpmedel, som till exempel den färdiga mixen från Big Tom. De gör en prisbelönt färdigkryddad tomatbas, allt som behöver tillsättas är vodka. Eller enbart is och en selleristjälk för den alkoholfria varianten Virgin Mary istället. Vill man gå några steg till har vi flera recept i våra arkiv.
Vi har till och med en liten film att börja brunchen med. Skål då!
Brunch och Bloody Mary
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!