- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Fisksoppa med touch of Bloody Mary
Fisksoppa med touch of Bloody Mary
Fisksoppa med touch of Bloody Mary
Som ni säkert har sett och hört så gick eventet “Vin möter mat” av stapeln förra helgen. Det är en underbar tillställning och denna gång var det om möjligt ännu festligare. För medan kockar och sommelierer arbetade så gick härliga bartenders omkring i lokalen och skakade drinkar för fulla muggar. Vi fick smaka på en herrans massa små men underbart goda skapelser. Bland gjorde Rikard Enell, från Taverna Brillo en vit Bloody Mary som tog oss till himmelen och tillbaka. Fråga mig inte hur han gjorde, men det var något med infuserad selleri och Sous-Vide kokade tomater. Denna drink fick mig iallafall inspirerad att göra en fisksoppa med smak av just Bloody Mary. Det var den heta chili- och tomatsmaken tillsammans med den lite bittra selleritonen som jag ville åt. Självklart hade jag en skvätt vodka i också, det förhöjer ju smakerna en hel del trots att alkoholen kokar bort. Och du vet väl förresten att om du äter soppa så är det nästan lag på att äta efterrätt! Här hittar du några tips på härliga efterrätter här på DinVinguide. Men nu till soppan!
Anettes och Marys fisksoppa
Till 4 port behövs:
Själva soppan
en skvätt vodka, efter eget tycke och smak
6 st tomater
1 liter passerad tomat
4 tsk worcestershiresås
4 st vitlöksklyftor
saften och skalet av 2 lime
några sköna droppar tabasco
salt, vinäger och nyriven svartpeppar
Topping:
400 gram vit fisk i bitar
2 selleristjälkar, 2 morötter i stavar, 2 stycken tomater (ev andra grönsaker som faller dig i smaken t ex blomkålsbuketter, sockerärtor)
några smörstekta brödkrutonger
0,5 dl aioli
Koka upp vatten i en kastrull, kryssa tomaterna och lägg i dem. När skalet har krullat upp sig så tar du upp dem och lägger dem åt sidan ett litet tag. Skala dem när de svalnat så mycket att du inte bränner dig på fingrarna. Spara två till toppingen! De övriga hackar du i småbitar och lägger tillbaka i kastrullen tillsammans med lite olja och finhackade vitlöksklyftor. När det doftar underbart häller du på vodkan och låter alkoholen fräsa bort. Sedan ner med passerade tomater, worcestershiresås och kryddor. Smaka av och låt soppbasen stå och puttra medan du gör toppingen.
Skär fisken i mindre bitar och morötterna i tunna stavar. Lägg ner dem i soppan. Halvera tomaterna, gröp ur kärnorna och finhacka köttet. Dra bort grova trådar från selleristjälkarna och skär dem i tunna stavar. Fräs på några brödkrutonger och rör ihop en aioli (eller öppna en burk, beroende på vilket humör du är på)
En liten stund innan servering vänder du ner tomathacket, selleristavarna och lägger upp soppan i fina skålar. Servera med brödkrutonger och aioli. Och du! Glöm inte efterrätten!
Smaklig spis!