- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Australien kan sin shiraz
Australien kan sin shiraz
Australien kan sin shiraz
Shiraz är däremot helt ofarlig. Lite huvudvärk kan ingå om du tar ett glas för mycket. Druvan blir nämligen riktig krallig och får hög alkoholhalt i varma Australien. Tonvis med frukt, snälla inställsamma tanniner och schyssta priser har varit ett vinnande koncept för landets vinindustri.
När jag själv började prova vin var det ofta shiraz från Australien jag föll förr. Vinerna var ju så goda och lätta att gilla.
Shiraz är Australiens absolut viktigaste druva. Den odlas i nästan alla delstater. Vinodlingen delas in i sju delstater; Queensland, Western Australia, South Australia, New South Wales, Victoria, Tasmanien och Northern Territory. Inom dessa finns ytterligare distrikt och områden.
Eftersom Australien är torrt och varmt är all vinodling koncentrerad till landets södra delar, särskilt längs med kusten. Svala vindar från havet har en kylande och efterlängtad effekt på vingårdarna.
Vinproduktionen kom igång ordentligt under 1950-talet, då producenterna ville satsa på att göra torra, röda viner. Innan dess producerade man faktiskt starkvin, en tradition som fortfarande är i bruk hos en del vinfirmor. Under åren kom landets produktion igång med råge och stor, maffig shiraz var något man förknippade med Australien.
Ibland kan det däremot bli för mycket av det goda. Det producerades helt enkelt för mycket vin och kvalitén var inte på topp. De senaste, låt säga 10-15 åren har man därför börjat använda nya, moderna tekniker och även hållit nere skördeuttaget. Detta har bidragit till en ny våg av spännande viner, nya ambitiösa vinmakare, druvor och vinstilar som nu sätter Australien och inte minst shiraz på vinkartan igen.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/11/shiraz-syrah.jpg*section**row*Men vet ni vad? De hederliga, fruktstinna och lite eldiga shiraz-vinerna finns kvar. De har fortfarande många fans världen över och i vårt vintermörker är de precis vad vi behöver. Jag har valt ut några mulliga och värmande shiraz-tips så vi kan klara oss igenom vintern.
Lionheart of the Barossa Shiraz, nr 2129. 115 kr
Fullmatad med skogsbär, plommon, lakrits, vanilj och fat. Finns även på magnum och halvflaska.
The Black Shiraz 2015, nr 6131. 79 kr
En fruktbomb med smak av rostade fat, plommon, anis, peppar och vanilj. Klassisk och hederlig Aussie-shiraz.
The Scarlet Runner Shiraz 2015, nr 6717. 119 kr
Massvis med frukter från skogen möter peppar, lite mynta, lakrits och lite kakao. Gott till lamm med mycket örter.
Vad ska vi ha på tallriken då?
Shiraz är faktiskt en toppenvin till grillen. Säsongen är inte riktigt där än, även om min granne trotsade snöyran förra veckan och prompt skulle grilla.
Om ni gör som jag och sparar grillandet till sommaren, så tycker jag ni ska servera shiraz till all form viltkött, höstens smakrika grytor och även lamm i alla former.
Skål för shiraz!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*


