Anpassa dina cookie-inställningar

Vi respekterar din rätt till integritet. Du kan välja att inte tillåta vissa typer av cookies. Dina cookie-inställningar kommer att gälla på hela vår webbplats.

Vi använder cookies på vår webbplats för att förbättra din användarupplevelse, tillhandahålla personligt innehåll och analysera vår trafik.

Argiolas – viner som lever länge

Antonio Argiolas, som grundade firman Argiolas föddes 1906. Han blev 103 år gammal. Hemligheten bakom detta långa liv är kanske lugnet på Sardinien. Närheten till naturen, den rena maten och säkerligen en del vin…
Argiolas – viner som lever länge

Antonio var en man med framåtanda och visioner. Han ville se sig om i världen. Resorna gick bland annat till vingårdar i Napa Valley och andra delar i Europa. Antonio ville lära sig att göra vin i sitt hemland. Platsen i hans hjärta, var Serdiana, en liten by i södra Sardinien. Här föddes Antonio och här föddes Argiolas. Han började tidigt med att köpa upp vingårdar på olika platser i området för att få en bredd och variation på druvorna och vinerna. Argiolas inriktning har alltid varit på det lokala och närodlade. Så är det än idag.

Vinfirman är fortfarande familjeägd och drivs av den tredje generationen Argiolas, som till och med bor på själva vineriet. Sedan Argiolas grundades, för mer än 60 år sedan, har man vuxit enormt. Produktionen ligger på omkring 2,3 miljoner flaskor om året, som utvinns ur de 230 hektaren som ingår i ägorna.

Jag minns första gången jag provade ett vin från Argiolas. Det var flera år sedan och i samband med ett litet släpp på Systembolaget. Vinet hette Iselis Rosso och är gjort på de inhemska druvorna monica, carignano och bovale. Jag föll pladask för vinets rättframma frukt, för örterna, för personligheten. Och för att det smakade Medelhavet.

Det finns även en vit variant på Iselis, gjort på 100 % nasco. Ännu en sardisk druva, som egentligen används till söta viner. Argiolas är de enda som gör ett helt torrt vin på nasco, med stor framgång. Iselis Blanco är fylld med frukter som guava, passionsfrukt och kiwi. Det är läskande och runt. Och det smakar också Medelhavet.

 

Bild från DinVinGuide

Vi träffar Valentina Argiolas, den yngsta medlemmen i familjeföretaget. Hon bor också på gården och berättar om Argiolas olika projekt och framtidsplaner.

– Iselis är ett biståndprojekt som vi startade i Kongo, tillsammans med Africadegna. Det är en sardisk välgörenhetsorganisation. En del av pengarna från Iselis går till byggandet av en sjukhem i Kinhasa bland annat. 

Valentina häller också upp det nya vinet, Senes. Det har fått sitt namn från latinets senex, vilket betyder ”ett lång liv”. Vinet är en hyllning till de många gamla människorna på Sardinien. De som lever i en så kallad ”Blue Zone”. Det finns fem sådana zoner i världen. I Kalifornien, Japan, Costa Rica, Grekland och Sardinien. Här blir människorna gamla, riktigt gamla. De lever också ett bra och hälsosamt liv, i harmoni med naturen och inte minst vinet. I alla fall på Sardinien. Druvan cannonau sägs vara en av ingredienserna till det långa livet. Senes är gjort på denna druva och säljs tillsammans med en fotobok, en hyllning till sarderna i den blåa zonen. Alla har nått en högaktningsfull ålder av minst 100 år.

Vinet finns inte i  Sverige i dagsläget. Men visst skulle vi behöva lite mer cannonau i vårt liv? Särskilt när vintermörkret tar över. Turriga lanseras däremot då och då på vårt monopol. Det är är Argiolas viktigaste vin.

–  Antonio var vän med Giacomo Tachis, (den kända vinkonsulten som ligger bakom Sassicaia, Solaia och andra kända Supertuscans), säger Valentina. Tillsammans skapade de vinet Turriga. Ett av de mest historiska vinerna från Sardinien. Det lanserades för första gången 1991 med årgång 1988 och blev en slags revolution för den sardiska vinmarknaden. Det var en vin som satte Sardinien på kartan. Innehåll: cannonau, malvasia nera, carignano och bovale. Årgång 1995 blev utsedd till en av de bästa vinerna i Italien. 

Vi provar den aktuella årgången av Turriga. Årgång 2012 är fortfarande ung men har en fin silkig frukt och mustiga smaker av röda bär, mineraler och ett otroligt djup. Det är ett stort vin, utan tvekan. Håll ögonen öppna inför kommande lansering.

Det är dags att lämna lilla Serdiana och vi åker mot vår semesterort Pula, en bit söder om Sardiniens huvudstad Cagliari. Middagsvalet och vinvalet för kvällen är redan klara. Vi har hittat en restaurang som serverar klassisk sardisk mat: grillad spädgris på spett, med grillade grönsaker och det tunna sardiska brödet. Vinet? Cannonau så klart. Vi tänker också bli gamla och lyckliga.

För mer info om Blue Zone: https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Zone

Bild från DinVinGuide
Argiolas - viner som lever länge - DinVinguide