Varma körsbär med vaniljglass och pistagenötter

Anna Pettersson är kock på Costeau i Uppsala och bjuder här på en lättgjord men mycket god dessert med varma körsbär, hemgjord vaniljglass, grädde, frasiga maränger och krispiga pistagenötter. Hinner du inte göra glass och maränger så går det bra att köpa färdigt.
Varma körsbär med vaniljglass och pistagenötter

Hejhopp!

Äntligen är våren hos oss igen (eller?). Vårt fantastiska skafferi där ute börjar så sakta att vakna till liv och det har blivit dags att gå över till vårmenyn. Våren är en spännande period och för mig också den mest inspirerande och kreativa. Det finns så mycket jag vill testa och kombinera att tankarna nästan slår knut på varandra. Alla skott, blad och blommor och tänk er dom små sköra vårprimörerna!

Nu är det inte många dagar kvar med höst/vintermenyn och det känns faktiskt lite vemodigt att ta farväl av den. Det blir ju så, att man fäster sig vid vissa rätter. De där man tycker extra mycket om att göra (och att äta!).

Så är fallet med den här desserten som jag ville dela med er i detta inlägg. Den har passat väldigt bra in hos oss på Cousteau under hösten och vintern, nu blir den förevigad och jag hoppas att ni tycker om den med.

Läs igenom receptet ordentligt då flera av delarna tar tid att göra. 

Bild från DinVinGuide

Varma körsbär med vaniljglass, grädde, maräng och pistagenötter

vaniljkokta körsbär (se recept)

vaniljglass (se recept)

maräng (se recept)

pistagenötter

vispad grädde

Vaniljkokta körsbär

225 g frysta körsbär

0,75 dl socker

en nypa kanel (ca 1 krm)

1 vaniljstång

Skrapa ur vaniljstången och lägg frön + stång i en kastrull med körsbären, sockret och kanelen.

Sjud på medelvärme i ca 5 minuter. Sila av saften från körsbären och låt den reduceras till 1/3 del återstår.

Plocka bort vaniljstången och lägg ner körsbären i den reducerade körsbärssaften.

Maräng

3 äggvitor

2 dl socker

1/2 tsk citron

Sätt ugnen på 125 grader. Blanda äggvitor, en tredjedel av sockret och citron i en bunke. Vispa till ett skum bildas. Blanda ner resten av sockret och vispa till en fast/styv maräng. Klicka eller spritsa ut marängen på bakplåtspapper och gädda i ugnen cirka 45-60 minuter beroende på storlek.

Vaniljglass

400 g grädde, 40%

600 g mjölk, 3%

240 g äggula

200 g strösocker

50 g honung

5 g tahinivaniljstång

1 gelatinblad, (blötlagt i minst 5 min i kallt vatten)

Väg ingredienserna. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Hetta upp mjölk, grädde vaniljstång + frön, honung och socker under vispning till 84 grader. Smält gelatinet i 1 dl av glassmeten och tillsätt i resterande glassmet. Homogenisera blandningen i 30 sekunder med en stavmixer. Kyl ner smeten över ett isbad. Ställ i kyl och låt mogna 18-24 timmar. Sila smeten och slunga i glassmaskin.

Montering

Lägg upp glass, grädde, maräng och de varma körsbären. Toppa med pistagenötter.

Bild från DinVinGuide

Anna Pettersson kock, Costeau, Uppsala

Mail: petterssonanna@live.se

Site: costeau.se

Se Annas tidigare Kockens tips

Se alla tidigare Kockens tips