• Hem
  • /
  • skribenter
  • /
  • Karoline Nordefors
  • /
  • Kockens tips från Anna Pettersson – Halstrad gös, ugnsbakade svartrötter, brynt smör, friterad svartrot och friterat gösskinn

Kockens tips från Anna Pettersson – Halstrad gös, ugnsbakade svartrötter, brynt smör, friterad svartrot och friterat gösskinn

Kockens tips från Anna Pettersson – Halstrad gös, ugnsbakade svartrötter, brynt smör, friterad svartrot och friterat gösskinn

Kockens tips från Anna Pettersson – Halstrad gös, ugnsbakade svartrötter, brynt smör, friterad svartrot och friterat gösskinn

Kockens tips Karoline Nordefors nordefors.com

Halstrad gös, ugnsbakade svartrötter, brynt smör, friterad svartrot och friterat gösskinn

HALSTRAD GÖS, UGNSBAKADE SVARTRÖTTER MED CITRON OCH DRAGON, BRYNT SMÖR, FRITERAD SVARTROT OCH FRITERAT GÖSSKINN

Friterat gösskinn:

4 bitar gösskinn, fjällen bortskrapade

Lägg skinnet på en plåt med silipatmatta, lägg över en till silipatmatta och tyng ner med en plåt eller ett bleck. Torka skinnet i ugnen på 100° i cirka 1,5-2 timmar. Fritera frasigt i 150-gradig olja.

Friterad svartrot:

Hyvla svartrot tunt på en mandolin, fritera även de i 150-gradig olja.

Brynt smör:

200 g smör

Smält smöret på medelvärme i en kastrull tills det är ljusbrunt och har fått en nötaktig söt doft. Häll upp smöret i en kanna och ta bort skummet som bildas med en sked.

Ugnsbakade svartrötter:

1/2 citron, citroncest

1 msk citronjuice

ca 1 msk smör, tunt hyvlad

1 msk dragonblad

salt

Skär svartrötterna i önskad längd och skala dom. Lägg ner svartrötterna i en skål med vatten och några droppar citron vart efter så att dom behåller sin färg. Placera svartrötterna i ett smörpapper. Salta, strö över citroncest, citronjuice, dragonbladen och lägg på smöret. Vik ihop smörpappret till ett paket och sätt in det i ugnen i 15-20 minuter tills svartrötterna är mjuka.

Halstrad gös:

4 gösfiléer

smör att steka i

salt och peppar

Skär gösen i portionsbitar, salta och peppra. Hetta upp smör i en panna tills det blir lätt brynt. Lägg i gösen med skinnsidan ner och stek tills skinnet fått en gyllenbrun färg. Efterstek gösen i ugnen i 100 grader till en innertemperatur på 52 grader.

Anna Pettersson kock

Anna Pettersson kulinarisk kock examinerad från Grythyttan

Se Annas tidigare Kockens tips