Stora grekiska köttbullar i arrabiatasås

Riktigt god mat behöver inte vara svår att laga eller komplicerad. Den här rätten gör du klar på ca 45 minuter och du kan servera en smakbomb till lunch eller middag. Ta någon timme på söndagen för att förbereda veckans måltider och njut sedan av stora grekiska köttbullar.
Stora grekiska köttbullar i arrabiatasås

Bild från DinVinGuide

Stora grekiska köttbullar i arrabiatasås 4 port

Arrabiatasås:

1 gul lök, skalad och hackad

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

2 msk olivolja

4 msk tomatpuré

2 msk sardellpasta eller sardeller, finhackade

1-2 tsk chiliflakes

1 lagerblad

4 soltorkade tomater, hackade

2 burkar tomater, krossade eller skalade (á 400 g)

1 dl vatten

2 krm svartpeppar

Fräs lök och vitlök i olja ca 3 min. Tillsätt tomatpuré, sardellpasta, chiliflakes och lagerblad. Häll över tomater och vatten. Sjud såsen utan lock ca 30 min. Krydda med peppar. Mixa om du önskar en slät sås.

Stora grekiska köttbullar:

1 dl ströbröd

1 1/2 dl mjölk

1 gul lök

500 g nötfärs

ca 1/2 – 3/4 tsk salt

1 ägg

1 msk hackad färsk eller 1/2 msk torkad oregano

200 g fetaost

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ströbröd för att svälla i mjölken tillsammans med salt. Skala och finhacka löken. Blanda färsen med ströbrödsblandningen. Tillsätt lök, ägg, peppar, oregano och smula i fetaosten. Blanda och forma färsen till stora köttbullar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Sätt in mitt i ugnen 10-15 minuter.
Vänd ner köttbullarna i arrabiatasåsen. Servera med dina favorittillbehör och lite riven Parmigiano Reggiano på toppen.