Stellagalan – det krävs vilja, mod och medvetna handlingar

Stellagalan – det krävs vilja, mod och medvetna handlingar

De fick nog. Istället för att klaga tog de saken i sina egna händer. I november 2016 samlades en grupp kvinnor för att skapa något nytt. Något som kan få upp ögonen för kvinnor och ickebinära i den svenska gastronomin. Stellagalan föddes och 2018 gick den första galan av stapeln – av kvinnor, med kvinnor och för kvinnor. Sedan dess har kraften och viljan till förändring bara blivit större, Stellagalan utvecklas till något djupare och bredare för att nå fler. 2020 blir året där Stellagalan föds på nytt med ny struktur, ny gala och en fortsättning på det omtyckta och välbesökta forumet.

En enkel regel är att fortsätter man som förr, så blir det som förr och utvecklingen står still. För att förändra en snedvriden könsfördelning i en grupp, vare sig det handlar om en övervikt av kvinnor eller män, krävs vilja, mod och medvetna handlingar.

Hade det inte funnits modiga människor, hade kvinnor i Sverige idag inte haft rösträtt, inte de flesta män heller. Svarta amerikaner hade varit slavar, kvinnliga poliser hade tvingats bära kjol i tjänsten. Listan på stora och små galenskaper kan göras lång. Som tur är har det funnits kämpar genom tiderna som arbetat för förändring.

Det går åt rätt håll, men jäklar vad det går långsamt
Som jämförelse har Stellagalan på bara tre års tid med ideellt arbete och stöd av modiga sponsorer byggt upp en helt ny gastronomisk prisgala, där hittills 20-talet framstående kvinnor belönats och nått ut brett i bransch och media.

Utöver modet och viljan krävs också samarbete för att strukturerna ska förändras. Idag finns omfattande nätverk av kvinnor, som Stellagalan, Take Over och Kraftkvinnor i köket, som arbetar tillsammans för att öka jämställdheten i den gastronomiska branschen.

Stellagalan under 2019

Stellagalan har bara under det senaste året engagerat sig för förändring.

Ida Östensson drog igång Stellagalans debattforum den 4 februari 2019. Ida Östensson är en av Sveriges främsta feminister och jämlikhetskämpar och är grundare till stiftelsen Make Equal och Fatta-rörelsen som var starkt bidragande till att samtyckeslagen kunde genomdrivas. Efter hennes inledning diskuterade kända branschprofiler som Maud Olofsson, Marie Skogström, Fredrik Eriksson och Stefan Ekengren hur vi kan förändra rådande strukturer och skapa jämställdhet i restaurangbranschen och inom gastronomin. – Vi vill fördjupa diskussionen om jämställdhet inom och peka på hur andra branscher har agerat för att lösa frågorna, berättar Anna Lind Lewin från Stellagalan.

Stolta vinnare på Stellagalan 2019

Bild från DinVinGuide
Vinnare på Stellagalan 2019: Hedda Bruce, Cissi Richter, Ia Ahlsgård, Luise Vindahl, Frida Nilsson och Malin Söderström. På bilden saknas vinnarna Emma Ziemann, Sofia B Olsson och Dorotea Malmegård. Foto: Madeleine Landley.

I maj 2019 serverade Årets Stellakock Frida Nilsson tillsammans med Stellagalan en nattmacka på The Burgundy. Vinsten gick oavkortat till Kvinna till Kvinna, en svensk insamlingsstiftelse som stödjer kvinnorättsorganisationer i krigs- och konfliktdrabbade områden.

8-10 november samlade Stellagalan några av sina stolta vinnare och en rad andra viktiga röster i den svenska gastronomin till Köksbordssamtal på Sthlm Food & Wine.
Här fick besökare chansen till ett nära möte med erfarna kockar, namnkunniga sommelierer och kungliga hovleverantörer.

Bild från DinVinGuide
Ingela Stenson, Dorotea Malmegård, Nadja Karlsson, Frida Johansson, Ulrika Brydling, Louise Johansson, Erika Eriksson, Frida Ronge och Maria Printz.

SAVE THE DATE!

Stellagalan bjuder in till Pressträff  – 

Nyheter, årets program och presentation av de nominerade i de nio kategorierna. Sätt ett kryss i almanackan!

För anmälan, maila info@stellagalan.se

SAVE THE DATE!

Det är dags för Stellagalan 2020