- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Soppa på hjortron till höstens fester
Soppa på hjortron till höstens fester

Hösten är här med stormsteg och det gröna byts mot höstens vackra färger vilket gör det lätt att skapa nya desserter och smaker. Ett av mina absoluta favoritbär är hjortron. I första säsongen av Dessertmästarna, som jag var med i, så gjorde jag en fantastisk hjortronsoppa som Stefano Catenacci blev väldigt förtjust i. Den gav mig seger i en av tävlingarna och jag serverade sockerkaka, mandelflarn och karamellglass till.
Hjortron har följt min karriär i många år och kärleken till detta guld från skogen är obeskrivlig. Här kommer receptet på min soppan som jag vann med.
Hjortronsoppa 4-6 port
Puré från 1000 g färska eller frysta hjortron
Sockerlag efter smak ca 200g (675 g strösocker, 500g vatten, koka upp)
200-300 g sauternvin
1 citron, juice
ev. vatten för att späda ut soppan så den blir helt klar och tunn
Värm hjortron till ca 50 grader, mixa med stavmixer och passera genom en finmaskig sil till puré. Blanda alla ingredienser efter smak och sila en gång. Ställ i frys och servera riktigt kall, gärna med glass och små biskvier.
Lycka till!
Per Bäckström, Vd Modern Pastry Stockholm AB och konsult, Stockholm
Instagram: @pastrychef
Mail: perbackstrom.mps1@gmail.com