Soppa på hjortron till höstens fester

Per Bäckström bjuder på en prisvinnande soppa av skogens guld - hjortron. Servera gärna med glass och små biskvier. En perfekt dessert till höstens fester!
Soppa på hjortron till höstens fester

Hösten är här med stormsteg och det gröna byts mot höstens vackra färger vilket gör det lätt att skapa nya desserter och smaker. Ett av mina absoluta favoritbär är hjortron. I första säsongen av Dessertmästarna, som jag var med i, så gjorde jag en fantastisk hjortronsoppa som Stefano Catenacci blev väldigt förtjust i. Den gav mig seger i en av tävlingarna och jag serverade sockerkaka, mandelflarn och karamellglass till.

Hjortron har följt min karriär i många år och kärleken till detta guld från skogen är obeskrivlig. Här kommer receptet på min soppan som jag vann med.

Hjortronsoppa 4-6 port

Puré från 1000 g färska eller frysta hjortron
Sockerlag efter smak ca 200g (675 g strösocker, 500g vatten, koka upp)
200-300 g sauternvin
1 citron, juice
ev. vatten för att späda ut soppan så den blir helt klar och tunn

Värm hjortron till ca 50 grader, mixa med stavmixer och passera genom en finmaskig sil till puré. Blanda alla ingredienser efter smak och sila en gång. Ställ i frys och servera riktigt kall, gärna med glass och små biskvier.

Lycka till!

Bild från DinVinGuide

 

Per Bäckström, Vd Modern Pastry Stockholm AB och konsult, Stockholm

Instagram: @pastrychef

Mail: perbackstrom.mps1@gmail.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Läs mer om Per Bäckström