- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Saffransdeg för lussekatter och lussebullar
Saffransdeg för lussekatter och lussebullar

Lusse Lelle, Lusse Lelle. Elva nätter före jul.
Kan man annat än älska lussekatter eller saffransdeg i alla dess former. Jag träffade en italiensk kock för många år sedan som var mästare i sin hemstad och stolt som få. Han visade sin hemliga låda med ett kuvert som ingen fick röra. Han öppnade kuvertet och däri låg saffran som var otroligt dyrt och svårt att få tag på. Vi gick då till frysen och jag tog fram en 5 kg hink med saffranskok, han rodnade lätt och sen skrattade vi och drack en espresso. Han visste inte att vi bakade så mycket med saffran vilket blev en rolig historia. Här kommer mitt bästa lussedegs recept.
Saffransdeg för lussekatter, lussebullar och annat gott
500 g mjölk
ca 1100 g vetemjöl
3 påsar saffran
70 g jäst
250 g socker
250 g normalsaltat smör
8 g salt
1 ägg
Blanda alla ingredienser till en smidig deg och låt jäsa till dubbel storlek. Dela i lagom stora bitar och rulla ut dem lite och låt vila 5-10 minuter så spänningen släpper. Rulla ut och forma till lussekatter. Stoppa i 2 russin i varje ände. Låt jäsa under bakduk. Vispa ihop 1 ägg med 1 msk vatten. OBS! Pensla med ägg efter gräddning,ej innan. Grädda i 200-210 grader. Pensla lussekatterna direkt efter gräddning med äggvispet.
Lycka till och en riktigt god jul!
Per Bäckström, Vd Modern Pastry Stockholm AB och konsult, Stockholm
Instagram: @pastrychef
Mail: perbackstrom.mps1@gmail.com
Läs alla tidigare Kockens tips